Word tabellen tekenen en opmaken

Door: Ronald Smit | 21 mei 2019 10:25

Word logo
How To

Vroeg of laat kom je op een punt dat je toch echt eens een tabel nodig hebt in Word. En dat hoeft echt niet alleen voor saaie cijfertjes te zijn, maar kan ook om bijvoorbeeld woordenlijstjes netjes te ordenen. Invoegen en opmaken is makkelijk!

Tabellen komen altijd wel een keer van pas. Is het niet om een serie cijfers op een nette manier te ordenen, dan is het wel om woorden of desnoods een adreslijst netjes vorm te geven. In Microsoft Word zijn tabellen eenvoudig in te voegen. Sterker nog: je kunt ze 'tekenen' op elke gewenste grootte. Dat doe je door eerst (natuurlijk...) Word te starten. Maak een leeg document en klik vervolgens in het lint onder Invoegen op Tabel. Je ziet diverse opties, waaronder een matrix. Klik en sleep hierover met je muis om een tabel naar smaak te 'tekenen'. Zodra je de muisknop weer loslaat wordt de tabel ingevoegd.

'Teken' een tabel in Word middels de matrix

Opfleuren

Nu ziet deze standaardtabel er wel zorgwekkend saai uit. Opmaken is echter geen enkel probleem. Je kunt gebruik maken van een van de voorgedefinieerde tabelstijlen. Klik daarvoor - met de tabel geselecteerd - in het lint onder Hulpmiddelen voor tabellen op Ontwerpen. Klik dan op het kleine, naar beneden gerichte pijltje rechts onderin het blok met voorbeelden en kies iets van je gading. Wil je het helemaal bont maken, dan kun je ook handmatig een tabel naar wens aanpassen. De lijndikte van het kader en de afzonderlijke cellen is aan te passen door eerst de hele tabel te selecteren (via een klik op knopje linksboven aan de tabel) en dan - weer onder Hulpmiddelen voor tabellen en Ontwerpen - op het naar beneden gerichte pijltje onder de knop Randen te klikken. Je kunt nu zelf aangeven welke randen wel en welke niet getekend worden. Lijndikte- en kleur zijn aanpasbaar via de daarvoor bestemde selectieknoppen.

Fleur je tabel snel op in Word

Celkleur

Het is ook mogelijk een celkleur naar smaak aan te passen. Klik daarvoor met de rechter muisknop op de gewenste cel en daarna in het menubalkje erboven op het naar beneden gerichte driehoekje rechts van het verfemmertje. Kies je kleur en klaar. Maak het niet al te bont, want dan is de tabelinformatie voor lezers maar moeilijk te consumeren. Anderzijds: wellicht is dit de ultieme Mondrianeske vorm van pixelart!

Of je past de celkleur in een tabel uit Word zelf aan

0 Reactie(s) op: Word tabellen tekenen en opmaken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.