Tablacus Explorer - Verkenner met tabs

Door: Toon van Daele | 12 augustus 2018 14:31

Review

Als je gebruikers vraagt naar de belangrijkste tekortkomingen van Windows Verkenner, zal dat ongetwijfeld het ontbreken van tabbladen en van meervoudige navigatiepanelen zijn. Tablacus Explorer voorziet in beide features en dat op zich maakt de tool al interessant.

Tablacus Explorer

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows XP/Vista/7/8/10
Website
tablacus.github.io
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Uitbreidbaar met add-ons
 • Lay-outs (met tabbladen) te bewaren
 • Minpunten
 • Complex configuratiescherm

Naast een browser is de ingebouwde Verkenner wellicht een van de meest gebruikte toepassingen in Windows. Toegegeven, het lint heeft de interface van de Verkenner al een stuk aantrekkelijker en efficiënter gemaakt, maar Tablacus Explorer toont aan dat er nog ruimte voor nieuwe inzichten is.

Tabbladen

Tablacus Explorer komt in de vorm van een zip-bestand dat twee programmabestanden bevat: eentje voor Windows 32-bits en eentje voor 64-bits. De tool is geheel portable en behoeft dus geen installatie. Wanneer je het programma opstart, valt al meteen de mogelijkheid tot het gebruik van tabbladen op. Handig, want zo kun je op elk tabblad een andere map openhouden, ongeveer zoals webpagina’s in een browser. Deze functie is behoorlijk slim uitgewerkt: je kunt een tabblad vergrendelen, een gesloten tabblad opnieuw openen, het tabblad aan weerszijden van het huidige sluiten, alle tabbladen behalve het huidige sluiten enzovoort.

Je kunt elk tabblad vervolgens op een andere manier weergeven, waarbij het ene bijvoorbeeld meer details bevat of de items in een andere volgorde staan dan het andere.

Het is bovendien mogelijk meerdere navigatievensters tegelijk open te houden. Zo wordt het makkelijk om bestanden van de ene map naar de andere te verplaatsen of te kopiëren. Ook handig: je lay-outs laten zich probleemloos bewaren en weer oproepen.

Voer voor powerusers: diverse navigatiepanelen met elk hun eigen tabbladen.

Add-ons & configuratie

Tablacus Explorer bevat standaard weliswaar minder opties dan tools als Total Commander of XYPlorer, maar het feit dat er talrijke add-ons voor je klaarstaan maakt veel goed, temeer omdat die zich met enkele muisklikken laten installeren.

Ook de interface (knoppenbalken, weergave enzovoort) kun je personaliseren. Alleen jammer dat het configuratiescherm van waaruit je dat moet doen niet bepaald gebruiksvriendelijk is. Het ontbreken van een degelijke helpfunctie maakt het er niet eenvoudiger op.

Conclusie

Tablacus is een snelle en degelijke bestandbrowser die zich geheel naar eigen hand laat zetten en die zich met tal van add-ons laat uitbreiden. De grootste verdienste van Tablacus Explorer blijft evenwel de slimme ondersteuning van tabbladen, maar het ziet er (op basis van build 17618) naar uit dat deze feature ook in de Verkenner van de eerstvolgende Windows 10-upgrade zal zitten.

Niet in huis? Dan haal je het gewoon binnen met een add-on!

1 Reactie(s) op: Tablacus Explorer - Verkenner met tabs

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 januari 2019 09:12 AvdrGaag
  Goedemorgen.
  Sinds enige weken gebruik ik nu Tablacus Explorer naar tevredenheid, nadat Clover niet meer wilde starten op mijn PC op het werk.
  Vanmorgen echter ontdekte ik dat in Tablacus Explorer de knopjes ontbreken waarmee ik 2 - of 4 navigatiepanelen kan openen.
  Op mijn laptop (eveneens van het werk) heb ik dezelfde versie van Tablacus Explorer staan en daar zijn die knopjes nog wel aanwezig.
  Iemand een idee hoe ik deze knopjes weer terug kan krijgen? In de helpfiles kan ik het namelijk niet vinden. En voor zover ik weet is het geen aparte add-on.

  Reacties zijn zeer welkom.

  Met vriendelijke groet,
  Anton
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.