TeamViewer: hulp en beheer op afstand

Door: Kees Krick | 03 maart 2010 15:03

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Sneltoetsen

Wat moet er gebeuren met sneltoetsen zodra u een ander systeem bestuurt? Stel dat u op de startknop van Windows drukt. Is die toetsaanslag voor uw eigen systeem bedoeld, of moet het over de ‘schutting’ naar de andere computer verzonden worden? Aangezien u een computer op afstand bestuurt, is het heel goed mogelijk dat u daar iets in het startmenu wilt opzoeken, maar het kan net zo goed zijn dat u dat lokaal van plan bent. TeamViewer lost dit op met de ScrollLock-toets. Zolang die toets geactiveerd is, worden uw sneltoetsen rechtstreeks naar het andere systeem gestuurd, in plaats van lokaal uitgevoerd. Op die manier is het bijvoorbeeld eenvoudig om op afstand met Windows+R een programma op te starten, of Windows Verkenner via Windows+E. Vergeet niet om de ScrollLock-toets later weer uit te zetten. Vaak brandt er een extra lampje op uw toetsenbord als herinnering.

Gebruik ScrollLock om sneltoetsen op het andere systeem te gebruiken.

Extra vensters

Zodra u verbinding hebt, zijn er behalve het bureaublad van de ‘overkant’ nog een paar andere vensters te zien. Allereerst vindt u bovenin een soort zwevende menubalk met opties zoals Acties en Weergeven. Alleen u ziet deze menbalk, de andere partij niet. Als het balkje in de weg staat, klikt u op het tabje dat aan de onderkant uitsteekt (met het driehoekje erin). De balk schuift dan naar boven tot het uit het zicht verdwijnt. Terughalen werkt hetzelfde. Verder is rechts onderin een klein statusscherm te zien. Het is donkergrijs gekleurd en lijkt gedeactiveerd, maar het is wel degelijk mogelijk om opties te gebruiken. Het venster bevindt zich op het bureaublad van de andere computer en is bedoeld zodat uw partner bijvoorbeeld de verbindingsstatus kan opvragen. Zelf hoeft u er eigenlijk niet te komen, dezelfde opties vindt u in uw eigen menubalk. Ook dit statusvenster is te verkleinen en weer terug te roepen met een klik op het tabje dat uitsteekt.

Alleen als u een computer bestuurt, ziet u deze extra menubalk van TeamViewer.

Heen en weer

De klantmodule (TeamViewer QuickSupport) kan alleen verbindingen aannemen. Handig om op een computer te zetten die wel op afstand bereikbaar moet zijn, maar zelf nooit het initiatief neemt om een systeem te besturen. Het is dan ook het hulpmiddel bij uitstek om onervaren gebruikers te helpen. Iemand hoeft het alleen maar te starten en twee codes aan u door te geven, dat is alles. Om elkaars computer over te kunnen nemen, installeert u op beide computers de volledige versie van TeamViewer. Nu kunt u een computer op afstand overnemen, maar kan uw partner desgewenst ook uw systeem overnemen. Er is alleen eenrichtingsverkeer mogelijk, dus u bepaalt samen welke computer leidend is. Links in het TeamViewer venster staan in het kader Wachten op sessie altijd een ID en een wachtwoord klaar, die heeft de ander nodig voor toegang. Net als in de klantmodule dus. Eén van beide partijen zet een verbinding op, met de codes die de ander aan hem doorgeeft.

Van klantmodule naar volledige versie

Draait de klantmodule op een systeem en wilt u er liever de volledige versie op installeren? Zelfs dat kan op afstand! Zet een verbinding op en klik in de menubalk van TeamViewer op Extra’s / Volledige versie op computer op afstand installeren. Op uw eigen computer kunt u nog net bevestigen dat u een update wilt doen, daarna wordt de verbinding verbroken en ziet u niet meer wat er aan de andere kant gebeurt. TeamViewer wordt nu zonder dialoog op het andere systeem geïnstalleerd en weer opgestart. U weet dat het gelukt is als u opnieuw verbinding kunt maken, maar daarvoor hebt u wel de beveiligingscodes nodig. Gelukkig heeft TeamViewer die voor u onthouden, maar dat neemt niet weg dat het verstandig is om tijdens deze actie iemand ter plaatse te hebben die meekijkt of alles naar wens verloopt.

4 Reactie(s) op: TeamViewer: hulp en beheer op afstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 oktober 2013 12:16 Anoniem
  Hallo daar. Kan iemand op mijn computer als ik het wachtwoord heb gegeven ook hacken?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 oktober 2014 18:55 Anoniem
  Ja precies, dat is ook mijn vraag. Hoe de installeer je zo'n programma?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 oktober 2014 09:08 Anoniem
  ja je moeder ook
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2015 10:12 Anoniem
  kan je teamviewer ook gebruiken zonder instalatie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.