Bij de tiende versie van het screencapture-programma Snagit hebben de makers zich voornamelijk gericht op het verbeteren van bestaande functionaliteit. En in sommige gevallen blijkt dat flink ten goede te komen aan de bruikbaarheid.

Op het eerste gezicht lijkt er nauwelijks iets veranderd, de gebruikersomgeving van Snagit 10 vertoont grote gelijkenis met versie 9. Wie echter beter kijkt, ontdekt al gauw de modus All-in-one, een van de welkome vernieuwingen. Waar u in vorige versies vooraf moest bepalen welke type schermafdruk u wilde maken (bijvoorbeeld van een venster of juist van het volledige scherm), is dit met de modus All-in-one niet meer nodig. Een kader met gele lijnen en een vergrootglas geeft aan van welk onderdeel een schermafdruk wordt gemaakt. U bepaalt dus ‘ter plekke’ de gewenste schermafdruk. Voor wie regelmatig schermafdrukken maakt, is deze functie alleen al een belangrijke (want tijdbesparende) reden om versie 10 beter te bekijken. De vorige ‘capture-profielen’, zoals Region, Window en Object, zijn ook nog aanwezig. Ze zijn ondergebracht in een aparte categorie met alle profielen van versie 9, mits u die versie van Snagit eerder hebt gebruikt.

© PXimport

De meeste verbeteringen zijn onder de motorkap doorgevoerd.

Transparantie

Vooral met de komst van Windows Vista en Windows 7 – denk aan de welbekende Aero-effecten – wordt er door programma’s vaker gebruik gemaakt van doorzichtige kaders. Deze transparantie werd tot de vorige versie slechts gedeeltelijk ondersteund. Versie 10 van Snagit kent volledige transparantie. Bij het opslaan van een afbeelding via de Snagit Editor geeft een apart vak aan welke delen van de afbeelding doorzichtig zijn, en kunt u met een schuifregelaar de mate van transparantie aangeven. Transparantie is vooral handig als u de afbeelding nog wilt nabewerken of op een andere achtergrond wilt invoegen.

© PXimport

De modus All-in-one bespaart u tijd bij het maken van schermafbeeldingen.

Verder is Snagit flexibeler geworden bij het kopiëren en plakken van tekst van ‘lastige’ onderdelen. U kunt nu een stuk tekst van een website kopiëren, en de tekst verder bewerken via de Snagit Editor. Zo kunt u onder meer het lettertype en de grootte aanpassen. Hierbij valt op dat Snagit teksten ondersteunt die voorheen niet of alleen met veel omwegen konden worden vastgelegd. Goed voorbeeld hiervan is een venster met informatie over de softwareversie (het welbekende About-scherm), dat normaal gesproken niet kan worden vastgelegd.

Over de Snagit Editor gesproken: materiaal dat u hebt vastgelegd, kunt u met versie 10 online delen via Screencast.com. Dit is een publicatieplatform van TechSmith, waarmee u tot 2 GB aan materiaal online kunt publiceren. Via een betaald Pro-account kan de opslagruimte worden verhoogd.

Naast elkaar

Opvallend is dat Snagit 10 naast eerdere versies kan worden gebruikt. Handig als u de nieuwe editie wilt proberen naast de huidige versie. De makers hadden er echter goed aan gedaan tijdens de installatie te vragen of de gebruiker een upgrade wil uitvoeren of de Snagit-versies naast elkaar wilt gebruiken. Nu worden bestaande gebruikers gedwongen om de vorige versie handmatig te verwijderen; onnodig handwerk.

Conclusie

Snagit 10 is een aardige upgrade van een programma dat al heel wat jaren meegaat en functioneel gezien uiterst compleet is. Toch is een overstap naar versie 10 de moeite waard voor wie vaak werkt met schermafbeeldingen. De modus All-in-one heeft hierin zonder meer het grootste aandeel.

TechSmith Snagit 10

Prijs € 43,95

Taal Engels

Proefversie 30 dagen

Download 30,04 MB

OS Alle Windows-versies (32 en 64 bit)

Systeemeisen Processor op 1 GHz (2,4 GHz aanbevolen), 512 MB RAM (1 GB aanbevolen), 60 MB harde-schijfruimte

Maker TechSmith

Oordeel 8/10

Pluspunten

Eenvoudige interface

Modus All-in-one

Complete functionaliteit

Minpunten

Vorige versies worden niet verwijderd

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten