Tekst plakken zonder opmaak in Word

Door: dirk-schoofs | 23 juni 2021 06:01

How To

Wanneer je een tekst van een website in een Word-document plakt, dan worden ook de lettergrootte, het lettertype en de kleur overgenomen. Wil je liever tekst plakken zonder opmaak in Word, dan kan dat op verschillende manieren. 

Je kunt bijvoorbeeld plakken zonder opmaak via een knop in het lint. Hiervoor klik je eerst met de linkermuisknop op de positie waar de geplakte tekst moet komen. Daarna klik je op het kleine pijltje dat in het tabblad Start onder het pictogram Plakken staat. Dat is makkelijk te vinden, want dat is de eerste knop van links. 

Er verschijnen enkele mogelijkheden en daar kies je het pictogram van het klembord met de letter A. Dat is de knop Alleen tekst behouden. Je kunt ook met de rechtermuisknop in de tekst klikken en dan bij de plakopties dezelfde knop selecteren. Dat klinkt eenvoudig, maar het kan nóg veel sneller.

Nieuwe sneltoets maken

Een sneltoets werkt veel handiger. Word heeft echter geen standaard shortcut om te plakken zonder opmaak, maar die kun je wel zelf maken. Ga naar Bestand en selecteer daar Opties. In het venster Opties voor Word selecteer je in de linkerkolom Lint aanpassen

Wanneer dit venster is geopend, zie je helemaal onderaan naast de verwijzing Sneltoetsen de knop Aanpassen.

Om zelf een sneltoets te creëren, moet je hier in het eerste vak een categorie selecteren. Scrol in het keuzevak naar beneden en selecteer de categorie Alle opdrachten. Het tweede vak (Opdrachten) is alfabetisch gerangschikt. Daar klik je op de opdracht PasteTextOnly

Wanneer die functie is geselecteerd, klik je in het vak Druk op nieuwe sneltoets en vorm je de gewenste combinatie. Kies een combinatie die nog niet in gebruik is en die je gemakkelijk onthoudt. Klik op de knop Toewijzen en sluit dit venster. 

Tot slot test je de sneltoets door een stukje van een webpagina te kopiëren en te plakken met de nieuwe sneltoets! Nog meer handige tips voor Office vind je overigens in deze Werken met Word, Excel en PowerPoint-cursus.

0 Reactie(s) op: Tekst plakken zonder opmaak in Word

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.