Teksten vertalen in 3 stappen

Door: Martin Gijzemijter | 25 februari 2019 06:01

Woordenboeken: vroeger op papier nu ook in app-vorm
How To

We moeten allemaal weleens iets vertalen in een taal die we niet machtig zijn. Maar wat is daarvoor de beste manier? Er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

Stap 1: Google Translate

De mogelijkheid waar iedereen vermoedelijk als eerste aan denkt, is met behulp van een vertaalmachine. Wij vinden daarbij Google Translate nog altijd de beste. Het werkt heel eenvoudig: je surft naar http://translate.google.com, kiest een brontaal en een doeltaal en daarna voer je de te vertalen tekst in (in het veld van de brontaal). Op die manier kun je hele lappen teksten vertalen. Wel direct een kanttekening daarbij: een machinevertaling is niet te vergelijken met een vertaling die door mensen is gedaan. Heel veel tekst zal kloppen, maar van de elementen die niet kloppen, is overduidelijk dat het gedaan is door een vertaalmachine. Dat geeft niet als iedereen weet hoe het vertaald is, maar maak niet de fout door een machine vertaling aan te leveren als officiële vertaling (of als vertaling van je sollicitatiebrief of iets dergelijks).

Met Google Translate vertaal je eenvoudig lappen tekst, maar niet altijd betrouwbaar.

Stap 2: Reverso Context

De context van een woord in een zin, kan de betekenis van dat woord aanzienlijk veranderen. Denk aan opscheppen, dat in de context van eten heel iets anders betekent dan in de context van stoer doen. In dat geval is een site als Reverso Context een uitkomst. Je surft naar http://context.reverso.net en kiest wederom een brontaal en een doeltaal. In de brontaal voer je nu het woord in dat je graag wilt vertalen en drukt daarna op het pictogram met het vergrootglas. Er worden vervolgens direct zinnen getoond waarin het woord wordt gebruikt in een zin. In het geval van opscheppen zie je bijvoorbeeld allemaal voorbeelden over bragging. Maar wat nu als het over eten gaat? Onder het zoekveld zie je de mogelijkheid om trefwoorden aan te klikken. Het woord ‘plate’ toegevoegd aan opscheppen maakt duidelijk dat het om eten gaat. Klik je dat trefwoord aan, dan worden er allemaal zinnen getoond met opscheppen over eten.

Reverso Context helpt je het juiste woord zoeken met behulp van de context.

Stap 3: Wikipedia

Nog een handig vertaaltrucje waar wij vaak gebruik van maken: Wikipedia! Dit is natuurlijk geen vertaalmachine, maar wel een encyclopedie in verschillende talen. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek woord en je wilt zeker weten dat je de juiste term hebt, dan kun je het woord opzoeken in Wikipedia. Linksonder zie je het kopje In andere talen. Klik op de taal van je keuze, en je zult de pagina voor datzelfde woord zien in de geselecteerde taal. Op die manier kun je dus ook woorden in allerlei talen vertalen.

0 Reactie(s) op: Teksten vertalen in 3 stappen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.