Telefoongesprekken opnemen onmogelijk voor veel Android-smartphones

Door: Joris Peterse | 22 april 2022 10:32

Google Pixel 4A 5G
Nieuws

Telefoongesprekken opnemen was voor Android-smartphones lastig. Sommige apps die via een omweg gespreksopname mogelijk maakte worden vanaf 11 mei de pas afgesneden. Hierdoor is het voor veel Android-smartphones binnenkort helemaal niet meer mogelijk gesprekken op te nemen.

Het opnemen van telefoongesprekken is een privacygevoelige functie. Toch kan het voor sommigen noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor journalisten die telefonische interviews willen uitwerken. Ook telefonische verkopers hebben dit nodig, hoewel ze aan regels gebonden zijn waarin ze moeten vermelden dat het gesprek opgenomen wordt.

Omdat het een gevoelige functie is heeft Google in Android ervoor gezorgd dat gesprekken opnemen niet zomaar mogelijk is. Dat is wel zo veilig, zo kunnen apps ook niet ongemerkt je telefoongesprekken opnemen. Sinds Androidversie 10 heeft Google deze beveiliging ingebouwd, waarna veel call recorder-apps niet meer werken.

Toch waren er enkele apps die nog wél gespreksopnames mogelijk maakte door gebruik te maken van een toegankelijkheidsoptie. Om een gesprek te kunnen opnemen moest de app hiervoor uitdrukkelijk toestemming vragen, op een andere manier dan reguliere permissies.

Ondanks dat er geen reden wordt vermeld waarom, heeft Google aangekondigd dat het per 11 mei apps gaat weren die deze toegankelijkheidsfunctie gebruiken om telefoongesprekken op te nemen.

Gesprekken opnemen op Android
Telefoongesprekken opnemen met andere apps is vanaf Androidversie 11 niet meer toegestaan.

Hoe neem ik Android telefoongesprekken op?

Het wordt Androidgebruikers hierdoor erg moeilijk gemaakt om telefoongesprekken op te nemen. In Samsung-smartphones zit zo’n functie ingebouwd in de telefoon-app. De telefoon-app op Google Pixel-smartphones kan dit ook, maar deze functie is enkel beschikbaar in sommige landen. Nederland zit daar niet bij. Voor iPhone-gebruikers speelt dit probleem niet.

Voor smartphones met Android 10 of hoger, die niet van Samsung zijn is het dus vanaf 11 mei niet meer mogelijk telefoongesprekken op te nemen. Via een app dan. Een voicerecorder kan het gesprek nog altijd opnemen, mits je het gesprek via de telefoonspeaker voer.

0 Reactie(s) op: Telefoongesprekken opnemen onmogelijk voor veel Android-smartphones

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.