Je telefoonnummer veranderen in WhatsApp

Door: Martin Gijzemijter Martin | 23 november 2013 09:11

Apps & Software

De chatdienst WhatsApp is gekoppeld aan je telefoonnummer. Slim, want zo kun je het programma met je meenemen wanneer je van telefoon verandert. Maar wat als je een nieuw nummer gebruikt op een toestel waarop al WhatsApp geïnstalleerd is?

Detectie

In principe hebben de makers WhatsApp zo gemaakt dat de app detecteert wanneer de telefoon wordt aangemeld op een 'nieuw netwerk', hetgeen in feite gewoon betekent dat er een nieuw telefoonnummer geactiveerd is op de telefoon. Wat je dan moet doen om dit nieuwe nummer aan WhatsApp te koppelen? Als het goed is helemaal niets. WhatsApp zal de melding geven dat er een nieuw netwerk is gedetecteerd en vragen of je de telefoon daaraan wilt aanpassen. In theorie gaat het dus allemaal vanzelf.

Handmatig instellen

Het woord theorie in de vorige paragraaf is niet per ongeluk gekozen. Want hoewel het doorgaans geen probleem is om een andere sim in een bestaande telefoon te plaatsen, wil het wel eens gebeuren dat de aanpassing niet plaatsvindt en je dus in een vreemde situatie terechtkomt waarin je met je oude nummer berichten stuurt en ontvangt, terwijl je in werkelijkheid een heel ander nummer hebt.

Via het menu instellingen kun je WhatsApp aan je nieuwe nummer aanpassen.

In theorie kun je dat oplossen door de app te verwijderen, opnieuw te installeren en je gegevens opnieuw in te voeren. Gelukkig kan het ook een stukje minder omslachtig. Open WhatsApp en druk rechtsonder op Instellingen. Navigeer vervolgens naar Account / Wijzig nummer. Klik op Volgende en vul zowel je oude als je nieuwe telefoonnummer in. Je krijgt dan een code opgestuurd via sms op je nieuwe nummer, waarmee je kunt bevestigen dat het nummer van jou is. Zo kun je het nummer handmatig overzetten.