Telegram Desktop - WhatsApp-alternatief op de pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 01 november 2018 11:41

Review

De overname van WhatsApp door Facebook in 2014 was veel mensen een doorn in het oog. Telegram profiteerde van deze verontrusting, want miljoenen mensen stapten over naar deze chatdienst. Naast de mobiele app is er ook Telegram Desktop beschikbaar voor Windows, macOS en Linux.

Telegram Desktop

Taal
Nederlands
OS
Windows 7/8/10; macOS; Linux
Website
https://desktop.telegram.org
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Beveiligingscode en tweestapsverificatie
  • Gif-plaatjes
  • Minpunten
  • Geen videogesprekken
  • Geen geheime chatsessies

Terwijl WhatsApp pas in 2016 een desktopclient uitrolde, bestaat Telegram Desktop al sinds 2013. Telegram Desktop start in eerste instantie in het Engels, maar je activeert desgewenst direct de Nederlandse taal. Verder voer je een mobiel telefoonnummer in, waarna je een verificatiecode op het toestel ontvangt. Na invoering van deze code kun je aan de slag.

Simpele gebruikersomgeving

De gebruikersomgeving van Telegram Desktop heeft weinig om het lijf. Aan de linkerkant zie je welke gesprekken er momenteel openstaan, terwijl je het rechterdeel gebruikt om berichtjes te verzenden. Klik in het hoofdmenu op Contacten om te zien welke bekenden er nog meer op Telegram actief zijn. In plaats van het uitwisselen van tekstberichten voer je net zo gemakkelijk een audiogesprek. Videogesprekken zijn helaas niet mogelijk. Vanzelfsprekend gebruik je in gesprekken emoticons, al kun je voor het uitdrukken van emoties ook grotere afbeeldingen gebruiken. Verder deel je rechtstreeks bewegende gif-plaatjes, want de database van Giphy is geïntegreerd. Tot slot pas je de vormgeving naar eigen wens aan. Je selecteert bijvoorbeeld een grotere schaalweergave en een andere achtergrond.

Een leuke functie is dat je rechtstreeks animated gifs kunt delen.

Beveiligingsmaatregelen

Telegram staat bekend als privacy-vriendelijk WhatsApp-alternatief, maar geldt dat eigenlijk ook voor de pc-versie? Zoals je mag verwachten, bevat de freeware diverse beveiligingsfuncties. Zo scherm je de chatclient af met een toegangscode en activeer je tweestapsverificatie. Daarnaast laat je het account inclusief alle data na een bepaalde periode van inactiviteit optioneel verwijderen, bijvoorbeeld na een maand of jaar. In tegenstelling tot de mobiele app biedt Telegram Desktop nergens een optie om end-to-end-encryptie in te schakelen voor het voeren van geheime gesprekken.

Je beveiligt Telegram Desktop eventueel met een toegangscode.

Conclusie

De geheime chatsessies van de Telegram-app met zelfvernietigende berichten ontbreekt helaas in Telegram Desktop. Toch is deze chatclient wel iets veiliger dan de pc-versie van WhatsApp, want je kunt tenminste nog een toegangscode en tweestapsverificatie activeren. Jammer genoeg kent het programma geen functie voor videobellen. Desondanks is Telegram Desktop een nuttige aanvulling voor wie de mobiele app van deze chatdienst al gebruikt.

0 Reactie(s) op: Telegram Desktop - WhatsApp-alternatief op de pc

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.