Orde in de chaos: zo tem je je bureaublad

© PXimport

Orde in de chaos: zo tem je je bureaublad

Geplaatst: 18 augustus 2017 - 06:23

Aangepast: 24 november 2022 - 12:39

Ronald Smit

In Windows hebben snelkoppelingen en bestanden op het bureaublad nog wel eens de neiging ongewenst van positie te veranderen. Maar daar is wat tegen te doen!

Windows-bureabladpictogrammen hebben nogal eens de neiging om na een (her)start van je computer op een andere plek dan gebruikelijk te staan. Een verschijnsel dat bijvoorbeeld optreedt als je een externe monitor aan je laptop hangt als tweede scherm, of een tv of beamer. Ook vinden de 'husselacties' soms spontaan plaats. En last but not least lijken te lange bestandsnamen voor rondspringende snelkoppelingen en bestanden te zorgen.

Vervelend, want veel mensen gebruiken hun bureaublad toch om vaak flink wat snelkoppelingen en bestanden op te zetten. Eigenlijk is dat geen goede eigenschap, want het zorgt vaak voor een rommeltje. Maar net zoals de een spic en span bureau of werktafel heeft, zweert een ander bij 'geordende chaos'. Maar dan wel eentje waar de betreffende gebruiker zélf wel systeem in ziet.

Kies voor uitlijnen op raster

© PXimport

Pictogrammen vastzetten

Precies zo is het met het bureaublad in Windows. Als iemand dat graag bomvol snelkoppelingen en bestanden zet, dan is dat zo. Maar het moet wel een controleerbare 'chaos' blijven. Om dat voor elkaar te krijgen klik je met de rechter muisknop ergens op een leeg stukje bureaublad. In het geopende contextmenu kies je onder Beeld voor - bijvoorbeeld - Normale pictogrammen. Grotere of kleinere zijn mogelijk, maar de ervaring leert dat die vaak toch wat onhandig in het gebruik zijn.

De sleutel tot het voorkomen van de verspringende pictogrammen zit hem in het selecteren van Pictogrammen uitlijnen op raster. Ofwel: kies bij voorkeur nooit voor Pictogrammen Automatisch schikken. Doe je dat wel, dan word je vroeger of later geconfronteerd met verspringende pictogrammen. Op zich is en blijft het raar, want automatisch schikken zou er in principe alleen voor moeten zorgen dat de icoontjes netjes aansluiten. En zouden ze niet van volgorde mogen veranderen. Maar de praktijk werkt blijkbaar anders.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten