Tem je Windows 10 Startmenu

Door: Ronald Smit | 12 september 2017 07:19

Tem je Windows 10 Startmenu
How To

Het Windows 10 Startmenu is een mix van een min of meer klassieke 'launcher' en een tegelmuur. In deze vorm zijn de tegels met een beetje beleid best bruikbaar!

Het Windows 10 Startmenu is voor velen een opluchting. Goed, het is nog steeds geen 'klassiek' startmenu. Maar de kans dat dat ooit nog terugkomt is nihil. Kortom: wen aan de 'nieuwe' versie en zet het geheel naar jouw hand. Zo uit de doos heeft Microsoft het Startmenu - of beter het tegeldeel - volgezet met tegels waarin je waarschijnlijk niet echt heel geïnteresseerd in bent. Verwijderen van ongewenste tegels is gelukkig makkelijk. Klik er met de rechter muisknop op en kies in het geopende contextmenu voor Van Start losmaken. Hoort de tegel bij een app die je echt nooit van plan bent om te gaan gebruiken, dan tref je in dit contextmenu ook de optie Verwijderen aan. In dat geval haal je niet alleen de tegel weg, maar verwijder je ook de achterliggende app.

Aanpassen van tegels

Het kan ook zo zijn dat je een tegel an sich wel wil laten staan, maar dat hij te groot of te klein is uitgevallen. Ook dat probleem is eenvoudig te verhelpen. Klik weer met de rechter muisknop op een tegel en kies in het contextmenu onder Formaat wijzigen iets van je gading. Zie je liever ook geen actieve inhoud (denk aan nieuwsberichten en dergelijke) in een tegel, kies dan via de rechter muisklik in het contextmenu onder Meer voor de optie Live-tegel uitschakelen. Zo wordt het een heel stuk rustiger in je startmenu.

Ordenen

Hoewel tegels standaard veel voor apps uit de Store worden gebruikt, is dat geen beperkende regel. Je kan namelijk ieder programma vanuit de lijst met programma's naar de tegelmuur slepen. En precies dát maakt dit onderdeel verdraaid bruikbaar. Sleep bijvoorbeeld al je veel gebruikte Office-onderdelen naar het tegelblok en je start voortaan razendsnel iets als Word. Snelkoppelingen op het bureaublad of naast de knop Start zijn daardoor eigenlijk nauwelijks nog nodig. Het levert een opgeruimd geheel op, terwijl je toch makkelijk bij al je software kan. Bedenk tot slot dat de tegels in blokjes zijn geordend. Elk blokje tegels kan van een titel worden voorzien door de muis iets boven het blok te houden en te klikken op Naam aan de groep geven. Dat hoeft niet, maar mag wel. Om het allemaal overzichtelijk te houden is het de kunst om niet té veel tegels in het startmenu te zetten. Op die manier creëer je iets waar je ook echt plezier aan kan beleven!

0 Reactie(s) op: Tem je Windows 10 Startmenu

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.