Test: Guild Wars 2

Door: reinoud-schaatsbergen | 17 september 2012 15:30

Apps & Software

Bent u een enorme fan van MMO's zoals World of Warcraft? Of hebt u juist genoeg van dat soort games, omdat u urenlang moet spelen voordat u iets bereikt? In beide gevallen is Guild Wars 2 wat voor u. De game verandert namelijk het hele principe van een MMO.

Guild Wars 2 is een online RPG waarin iedereen een persoonlijk verhaal doorloopt. De speler wordt echter geheel vrijgelaten om niet alleen dit verhaal te volgen, maar ook de wereld in te duiken en onafhankelijke missies te voltooien. Dit vertaalt zich naar het verkennen van een enorme wereldkaart, waarin zowel vaste als willekeurige evenementen zich kunnen voordoen.

Zo'n evenement kan bestaan uit het verdedigen van een fort of het verzamelen van bepaalde voorwerpen voor een in-game personage. Alles levert de traditionele ervaringspunten op waarmee u uiteraard in level stijgt. Het wonderbaarlijke aan deze evenementen is dat u ze in samenwerking met andere spelers kunt voltooien, zonder dat u bij elkaar in een groep zit. Daardoor kunt u bijvoorbeeld met dertig man een missie spelen (die overigens moeilijker wordt als er meer mensen participeren), al levert dit zo nu en dan onoverzichtelijke gevechten op.

Altijd wel wat te doen

Samenwerken wordt dus gestimuleerd door de game, iets dat wij als erg plezierig ervaren. Waar u ook bent, u hebt het gevoel dat u iets toevoegt en iets verdient. Ook zijn er grondstoffen te verzamelen, waaronder erts en hout, die u kunt gebruiken bij het uitvoeren van een ambacht. Zo kunt u wapensmid worden om wapens te smeden, of leerlooier om lederen harnassen te fabriceren. Al dit, van het verzamelen tot het creëren, levert ervaringspunten op. U hebt dus nooit het gevoel dat iets te lang duurt, want alles voegt toe aan uw voortgang in de game.

De grote open wereld van Guild Wars 2 is adembenemend mooi.

Ontwikkelaar ArenaNet raadt spelers aan het persoonlijke verhaal te combineren met het verkenningselement. Zodoende hebt u altijd een missie of een gebied achter de hand dat u kunt verkennen wanneer een bepaalde missie te moeilijk blijkt. Het persoonlijke verhaal zit bovendien goed in elkaar en is erg leuk om te volgen, vooral omdat het u zo nu en dan voor belangrijke keuzes stelt. Dit alles wordt bijgestaan door prachtige muziek en goede stemacteurs, hoewel er hier en daar wel een rotte appel te ontdekken valt.

Vrijheid in speelstijl

U kunt in Guild Wars 2 in totaal vijf personages creëren, met de optie om er nog meer te maken tegen betaling. Voor elk personage kunt u kiezen uit vijf rassen en acht zogeheten 'professions' (klassen). De rassen zijn: mensen, de plantachtige Sylvari, de katachtige Charr, de gnoomachtige Asura en de Norn, een soort mensachtige reuzen die sterk doen denken aan Vikingen. Elk ras kan trouwens iedere profession bekleden, wat een erg fijne aanvulling is.

U kunt kiezen uit de volgende professions: warrior, ranger, elementalist, engineer, necromancer, guardian, thief en mesmer (een soort illusionist). Zoals u ziet, is er geen profession die zich specialiseert in genezende vaardigheden, de zogenoemde healer in traditionele MMO's. De ontwikkelaar heeft in plaats daarvan elke klasse een eigen reeks genezende vaardigheden gegeven, zodat iedereen die functie kan vervullen.

En dat werkt goed, ook in groepsverband, al moet u vaak wel van tevoren afspreken wie zich waarin specialiseert. Op hogere levels komt u namelijk dungeons tegen, en in deze speciaal ontworpen levels komt u moeilijkere tegenstanders tegen en kunt u waardevolle schatten vinden. De dungeons moeten met een vooraf samengestelde groep worden gespeeld, dus het is cruciaal dat de spelers weten wat ze aan elkaar hebben.

PvP en WvW

Naast dungeons kunt u meedoen aan PvP-games (player versus player). Naast de standaard arena, waarin u met acht tegen acht speelt, heeft de ontwikkelaar een nieuwe modus toegevoegd, genaamd 'World versus World'. In WvW speelt u als wereld (de server die u aan het begin van de game kiest) tegen twee andere werelden. Dit vertaalt zich naar honderden spelers die tegen elkaar strijden om sleutellocaties als torens, voorraadkampen en zelfs hele kastelen in te nemen.

Bij Guild Wars 2 zit u, in tegenstelling tot WoW, niet vast aan maandelijkse betalingen.

WvW biedt een bijzondere ervaring waar u al snel enkele uren aan kwijt kunt zijn. Gelukkig verdient u ook hier ervaringspunten, dus uw tijd zal zeker niet verspild zijn. Overigens wordt uw level op 80 gezet (het maximale level om te behalen) als u aan PvP of WvW deelneemt. Hierdoor staat iedereen dus op gelijke voet qua kracht. Een goede beslissing van ArenaNet.

Conclusie

Guild Wars 2 is een welkome afwisseling binnen het MMO-genre. Hoewel het niet de revolutie teweeg brengt waar de ontwikkelaar op had gehoopt, zijn er vele verbeteringen die de spel-ervaring bevorderen ten opzichte van andere MMO's. Daarnaast is de game een pareltje op het gebied van de visuele stijl, met name wanneer u alle grafische instellingen op maximaal zet. Het mag duidelijk zijn dat Guild Wars 2 één van de beste RPG's van het jaar is. Dus als u er de tijd voor hebt, is deze game zeker uw geld waard.

Guild Wars 2

Prijs € 54,99

Taal Engels gesproken en ondertiteld

Platform Pc

Ontwikkelaar ArenaNet

Uitgever NCsoft

PEGI 12+

Genre MMORPG

Releasedatum 28 augustus 2012

Oordeel 9/10

Pluspunten

Levendige wereld

Veel te doen

Goede soundtrack

Prachtige visuele stijl

Veel vrijheid in speelstijl

Minpunten

Stemacteurs zijn soms ondermaats

Evenement met veel spelers kan onoverzichtelijk zijn

0 Reactie(s) op: Test: Guild Wars 2

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.