Test: Jak and Daxter Trilogy

Door: reinoud-schaatsbergen | 18 mei 2012 12:00

Apps & Software

HD-verzamelbundels zijn de laatste tijd populair onder ontwikkelaars. De grote vraag blijft echter: is de conversie van een oude game naar HD een toevoeging? In het geval van deze drie Jak and Daxter-games is dat zeker zo.

De drie games kwamen uit op de PlayStation 2 in respectievelijk 2002, 2003 en 2004, en zijn nu opnieuw verschenen voor de PlayStation 3. Elk deel uit de trilogie ontving aanzienlijke review-scores, een prestatie die veel game-series niet weten te behalen. Het is tevens de reden waarom veel gamers Jak en zijn kleine bondgenoot Daxter een warm hart toedragen. Voornamelijk de grootte, die bijna te vergelijken is met een hedendaagse MMO, en de omgevingen waren indertijd van een opmerkelijke kwaliteit.

Wijze oude man

In Jak and Daxter: The Precursor Legacy leert u de twee hoofdpersonages kennen. Het verhaal gaat dat een wijze oude man, Samos, op zoek is naar het bestaan van de Precursors. Dit zijn een soort goden die het universum hebben gecreëerd. Jak en Daxter gaan, tegen het advies van Samos in, op zoek naar de Precursors. Door een ongeluk verandert Daxter in een zogenoemde 'ottzel', een mix tussen een otter en een wezel. Ze schakelen de hulp van Samos in om Daxter terug te veranderen.

In Jak II: Renegade bestuderen de hoofdpersonages enkele voorwerpen uit het eerste deel, die hen plots door een portaal naar Haven City brengen. Daar moeten ze strijden tegen Baron Praxis, die Jak gevangen neemt en hem blootstelt aan Dark Eco. Hierdoor ondergaat ook hij een transformatie. Het derde deel, Jak III, volgt de gebeurtenissen van Jak en Daxter nadat zij de stad hebben gered.

In Jak and Daxter draait de gameplay vooral om rennen, schieten en springen.

Mario en Crash Bandicoot

Het mag zeker opgemerkt worden dat de games per deel een verbetering ondergaan. Waar er in het eerste en tweede deel nog enkele overbodig saaie stukken aanwezig zijn, is dit vrijwel geheel niet meer het geval in Jak III. In Jak and Daxter zult u vooral gebruik maken van platform-elementen zoals in de Mario- en Crash Bandicoot-games. Jak and Daxter onderscheidt zich echter door een levende wereld te bieden waarin de opmerkelijke personages en kleurrijke omgevingen een bijzondere toevoeging zijn aan het verzamelen van voorwerpen als de Precursor Orbs. In het eerste deel worden deze Orbs gebruikt als betaalmiddel, terwijl ze in Jak II en Jak III geheime onderdelen vrijspelen.

Het verzamelen van deze objecten is, naast de gebruikelijke puzzel-elementen, de voornaamste reden dat de Jak and Daxter-serie bekend is geworden. De gevechten kunnen namelijk enigszins repetitief worden, hoewel dit in Jak II en Jak III wordt verholpen door de vermakelijke race- en schiet-elementen. Daarnaast zijn de omgevingen van hoge kwaliteit, vooral nu ze een HD-sausje hebben gekregen, en zijn de spellen gevuld met een dosis aangename humor.

De HD-oppoetsbeurt heeft de drie oude games goed gedaan.

Een probleem dat veel spelers hebben bij een game-reeks, is dat elk deel een belangrijk element toevoegt aan het overkoepelende verhaal. In de Jak and Daxter-trilogie is dit eveneens het geval. Deze collectie biedt echter een uitstekende kans om het hele verhaal te volgen, voor de prijs van één game. Zowel nieuwelingen tot de serie als doorgewinterde veteranen kunnen zich kosteloos vermaken met deze PlayStation 2-klassiekers op de PlayStation 3.

Conclusie

Met deze Jak and Daxter Trilogy staan u talloze uren aan spelplezier te wachten. Het feit dat de drie spellen al een decennium oud zijn doet niets af aan de grafische kwaliteit en het memorabele verhaal dat de ontwikkelaar weet neer te zetten. Fans van het platformgenre kunnen hun hart ophalen aan deze klassiekers, terwijl spelers die bekend zijn met de serie even terug in de tijd kunnen voor dat nostalgische gevoel.

Jak and Daxter Trilogy

Prijs € 44,99

Taal Engels gesproken, Engels ondertiteld

Platform PlayStation 3

Ontwikkelaar Naughty Dog

Uitgever Sony

PEGI 12+

Genre Platform

Releasedatum 22 Februari 2012

Oordeel 9/10

Pluspunten

Drie games voor de prijs van één

Nostalgie in 720p HD-resolutie

Vrijwel geen laadtijden

Minpunten

Eerste twee delen kunnen eentonig worden

Muziek valt hier en daar tegen

0 Reactie(s) op: Test: Jak and Daxter Trilogy

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.