Test: PES 2013

Door: kimber-pluijgers | 31 oktober 2012 16:00

Review

Er zijn van die series die al jaren een vaste plek hebben in de gamewereld, en deze komen dan ook jaarlijks terug met een nieuw deel. Pro Evolution Soccer (PES) is er hier één van, maar is de 2013-editie wederom de moeite waard?

Ieder jaar krijgen fans van voetbalgames de keuze uit twee grote titels die er alles aan doen om meer fans aan te trekken dan de ander. PES mag de afgelopen jaren dan terrein hebben verloren aan concurrent FIFA, het blijft een serie die niet vergeten mag worden. Het is tenslotte niet voor niets dat deze serie een grote groep hardcore-fans heeft.

Licenties

Liefhebbers van PES-games lijken zich meer te bekommeren om de gameplay dan de licenties waarover de games beschikken. Het zal menig speler van PES 2013 dan ook niet ontgaan dat dit deel wederom niet alle licenties heeft. Iets wat resulteert in een vreemde mengelmoes van zowel fictieve als bestaande spelers en competities. Hoewel het natuurlijk leuk is om af en toe namen van bekende spelers en competities voorbij te zien komen, blijft het wat rommelig omdat het niet consistent is. Konami moet zich misschien eens afvragen of zo'n halve verzameling van licenties wel echt goed is voor een game.

Gelukkig maakt het voor de gameplay weinig uit welke licenties ze hebben. PES 2013 is niet de snelste voetbalgame, maar bewijst juist dat een dergelijke ontwerpkeuze helemaal niet slecht hoeft te zijn. Sterker nog, door de realistische snelheid van de game heeft de speler genoeg bedenktijd om te beslissen hoe hij de bal verder zal spelen, zodat hij uiteindelijk in het doel van de tegenstander belandt. Dit maakt van de voetbalwedstrijden een erg fijne belevenis.

Diepgang

De beleving wordt nog beter door de enorme leercurve die er in deze titel zit. Hoewel de game prima te spelen is door de meest simpele vormen van dribbelen, overspelen en tackelen toe te passen, wordt het pas echt goed als de speler zich verdiept in de enorm uitgebreide besturing. Zo kunt u onder andere de spelers die u op het moment niet direct bestuurt toch een bepaalde richting op laten lopen, zodat u precies kunt overspelen zoals u wilt.

PES 2013 beschikt over de Champions League-licentie en maakt daar goed gebruik van.

Bovendien kunt u hele ingewikkelde capriolen uithalen die u buiten de wedstrijden om kunt oefenen in een trainingsmodus. En dat is geen overbodige luxe, aangezien het onder de knie krijgen nog een hele uitdaging kan zijn. Door het lage instapniveau en de diepgang die u krijgt door uzelf te verbeteren, is PES 2013 aantrekkelijk voor zowel beginners als gevorderden.

Bovendien hebben gamers een grote keuze uit verschillende modi. U kunt natuurlijk gaan voor de klassieke competities en vriendschappelijke wedstrijden, maar u kunt ook in de huid kruipen van een manager of speler. Met natuurlijk alle verantwoordelijkheden, groeipotentie en strubbelingen die een dergelijk persoon tegenkomt. Denk hierbij aan de hoeveelheid speeltijd die een speler krijgt, het verdienen van geld en aanbiedingen krijgen van andere teams. Door de groei die uw personage meemaakt, zult u vele uren zoet zijn. Bovendien zorgt de online multiplayer ook voor de nodige uurtjes.

Strubbelingen

Toch is niet alles aan deze game positief. Want naast het missen van veel licenties, kampt PES 2013 ook met problemen als houterige animaties, domme keepers en spelers die op eigen initiatief grove overtredingen maken. Hier komt nog bovenop dat het commentaar ook niet echt geweldig is. Gelukkig ziet en klinkt de game voor de rest wel naar behoren. Het meest opvallende hierbij zijn de goed geanimeerde uitdrukking op het gezicht van de spelers.

Op de kunstmatige intelligentie van de game valt ook nog wel wat aan te merken. Zoals gezegd kunnen keepers ronduit domme acties uitvoeren, iets waar de overige spelers gelukkig minder last van hebben. Toch zal ook uw computergestuurde tegenstander, vooral na het aftrappen, vrij voorspelbaar handelen.

De gezichtsuitdrukkingen van spelers in PES 2013 zijn indrukwekkend.

Vervelend is ook dat uw medespelers weinig rekeninghouden met de buitenspelregel. Extra alertheid is hier dan ook geboden. Gelukkig wordt dit alles gecompenseerd door de slimme manier waarop de computer tegen u in de aanval kan gaan. Hierdoor zorgt de game voor meer uitdaging en als het u het toch te makkelijk vindt kunt altijd de game op een iets hogere moeilijkheidsgraad zetten.

Conclusie

PES 2013 is een voetbalgame die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Bovendien zorgt de enorme leercurve er samen met de realistische spelsnelheid voor dat u een diepgaande ervaring krijgt voorgeschoteld, waarbij u wordt uitgedaagd om tactische keuzes te maken. Jammer is dat de kunstmatige intelligentie van medespelers soms voorspelbaar is en dat PES 2013 beschikt over een halfbakken pakket aan licenties. Echte fans zullen zich hier echter niet aan storen en hebben aan PES 2013 weer een prima voetbalgame.

PES 2013

Prijs € 39,99 voor pc, € 49,99 voor Xbox 360 en PlayStation 3

Taal Engels gesproken, Nederlandse schermteksten

Platform Pc, Xbox360, PlayStation 3, Wii, 3DS, PlayStation 2, PSP, PS Vita

Ontwikkelaar Konami

Uitgever Konami

PEGI 3+

Genre Sport

Releasedatum 21 september 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Oefening baart kunst

Ruimte voor tactisch spel

Veel in eigen hand

Minpunten

Domme keepers

Weinig licenties

Soms houterige animaties

0 Reactie(s) op: Test: PES 2013

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.