Test: Sorcery

Door: michael-brookhuis | 09 juli 2012 15:00

Apps & Software

Bij veel games is de PlayStation Move tot op heden niet meer dan een gimmick gebleken. Als er echter één game is die geschikt lijkt te zijn voor de bewegingsgevoelige besturing, is het wel Sorcery. Laat uw baard staan, trek het tovenaarsgewaad uit de kast en zwaai met uw Move-controller als toverstaf!

In Sorcery speelt u de jonge tovenaarsleerling Finn. Zijn studie wil nog niet erg vlotten, maar als zijn meester Dash op een dag even weg is, besluit Finn toch maar eens de stoute schoenen aan te trekken. Hij 'leent' een toverstaf uit een kastje en drinkt een magische drank. Hierdoor lijken de krachten van Finn te ontwaken en lukt het hem ineens om spreuken uit de toverstaf te krijgen.

Dit gebeurt allemaal onder luid geklaag van uw kat Erline. Haar plan om meester Dash af te schrikken, werkt averechts en doet zelfs kwade krachten ontwaken. Op dit moment begint het spel pas echt en wordt u langs verschillende werelden geleid om zo het kwaad te boven te komen.

Schieten met de toverstaf

Sorcery is een spel voor jong en oud. Het verhaal is niet al te eng of moeilijk voor de jongeren onder ons, en toch weet het spel af en toe wat uitdaging te bieden zodat het ook volwassen gamers kan bekoren. U gebruikt de PlayStation Move-controller om te schieten met de toverstaf. Dat klinkt heel simpel, maar dat is het zeker niet altijd.

Het afvuren van projectielen werkt namelijk behoorlijk accuraat. De vijanden komen vanuit elke hoek van het scherm, dus u zal ook daadwerkelijk de juiste richting op moeten zwiepen met de controller. Staan er bijvoorbeeld tegenstanders links bovenin, dan zal u een zwiepende beweging moeten maken in die richting.

Grote vijanden zijn eenvoudig te verslaan door elementen te combineren.

Om het nog iets uitdagender te maken, verschuilen de tegenstanders zich soms achter bomen en andere obstakels. In dat geval kunt u, door iets anders te bewegen, een bocht meegeven aan de magie die u afvuurt. Dit zijn overigens niet de enige bewegingen die ontwikkelaar The Workshop in Sorcery heeft verwerkt.

Drinken uit de controller

Een erg grappige toevoeging is het gebruik van een zogenoemde 'potion'. Normaal gesproken is het drinken van een potion met een simpele druk op de knop gedaan. Nu dient u echter op een knop te drukken om een potion te pakken, deze vervolgens te schudden en een drinkbeweging te maken. Ook het maken van potions gebeurt op een speelse manier. Daarnaast krijgt u op speciale momenten in het spel een potion om in het dichtstbijzijnde dier te veranderen, en zo een stuk door het level te lopen.

Er zijn verschillende ingrediënten te verzamelen, zoals trol-zweet en besjes, die te combineren zijn tot versterkende potions. Deze ingrediënten dienen gemalen, gestrooid en geschonken te worden in een grote ketel, waarna het mengsel ook nog eens goed geroerd moet worden. Een leuke en speelse functie voor de Move-controller, maar na een keer of zes hebt u dit toch wel gezien. De versterkende potions die u maakt, creëren een soort 'skill-tree' waarbij u zelf de keuze hebt welke punten u als eerst wilt versterken. Moeten de aanvallen krachtiger worden, of kiest u toch voor wat meer levens-energie?

De elementen

Iedereen die een beetje bekend is met de toepassing van magie in games, weet dat het nooit blijft steken bij maar één type. En dit is ook het geval in Sorcery. Naast de standaard Arcane-spreuken, zijn ook de elementen aarde, vuur, lucht, ijs en stroom aanwezig. Het wisselen van magiesoort gebeurt door een combinatie van het indrukken van een knop en een maken van een bepaalde beweging.

Helaas werkt dit niet altijd even soepel. Zeker als het hectisch is met veel tegenstanders, loopt u mogelijk veel schade op doordat het niet lukt om de juiste magiesoort te selecteren. En dit is regelmatig nodig, aangezien een aantal tegenstanders immuun is voor bepaalde elementen. Wat wel erg tof is, is dat de elementen te combineren zijn.

De spelwereld in Sorcery is zeer sfeervol vormgegeven.

Elk element heeft twee soorten aanvallen. Zo is het mogelijk om met lucht de tegenstanders weg te blazen, maar kunt u ook een tornado oproepen. Combineer dit met stroom of vuur, en u hebt een zeer krachtige storm met vuur of elektriciteit. Nadeel is dat deze aanval wel erg krachtig is, waardoor de meest sterke tegenstanders relatief eenvoudig te verslaan zijn.

Puzzels

De elementen gebruikt u ook om puzzels op te lossen. Komt u bijvoorbeeld niet verder en stroomt er water? Gebruik dan ijs om een pad naar de overkant te maken. De puzzels zijn niet heel erg moeilijk, maar bieden wel dat kleine beetje meer uitdaging. Die uitdaging is ook te vinden in sommige scènes met tegenstanders. Sorcery bevat namelijk een automatisch richtsysteem. Dit kan erg lastig zijn wanneer deze op één tegenstander gericht staat, terwijl er nog een hele horde vijanden om Finn heen zwermt.

Daarnaast werkt ook de camera in sommige gevallen niet helemaal lekker. Het is niet mogelijk om de camerapositie handmatig bij te stellen, u kunt deze enkel centreren. Wilt u rustig rondkijken, dan resulteert dat vaak in rondjes rennen om zo een goede positie te vinden. Iets wat juist in een game als dit goed zou moeten werken.

De stemmen en geluiden in Sorcery zijn goed gedaan. De dialogen tussen Finn en Erline zijn humoristisch en zeker niet vervelend om naar te luisteren. In de levels is de achtergrondmuziek toepasselijk en sfeer verhogend. Een enkele hapering van het beeld daargelaten, loopt de game soepel en ziet de spelwereld er mooi uit. Het verhaal wordt verteld door middel van een soort verhalenboek, wat een erg leuke manier van vertellen is.

Conclusie

Sorcery is het makkelijkst te omschrijven als een mix tussen Harry Potter en Fable. Het gezwiep met de Move-controller werkt goed en het is een leuke uitdaging om echt te moeten richten. Grafisch is de game sterk, met een leuke soundtrack en goede dialogen. Minpuntjes zijn de camera-standpunten en het niet erg goed werkende automatische richtsysteem. Verder zijn de PlayStation Move-functionaliteiten goed toegepast en is Sorcery een game voor jong en oud.

Sorcery

Prijs € 44,99

Taal Engels gesproken, Engelse ondertiteling

Platform PlayStation 3 (alleen speelbaar met Move)

Ontwikkelaar The Workshop

Uitgever Sony

PEGI 12+

Genre Avontuur

Releasedatum 23 mei 2012

Oordeel 7/10

Pluspunten

Leuke toepassingen van Move-functionaliteiten

Spel voor jong en oud

Richten werkt intuïtief

Minpunten

Camera-standpunten niet optimaal

Gecombineerde aanvallen soms te sterk

Automatisch richten werkt tegen

0 Reactie(s) op: Test: Sorcery

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.