Test: The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

© PXimport

Test: The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

Geplaatst: 11 mei 2012 - 11:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:17

Redactie ID.nl

Nu de eerste generatie gamers volwassen is, groeit ook de game-industrie langzaam mee. The Witcher 2 is zo'n spel dat duidelijk op een volwassen markt gericht is. En dit zeggen we niet alleen vanwege het overdadige geweld en het expliciete naakt.

Waar bij de meeste spellen uw keuzevrijheid beperkt is tussen goed en kwaad, zo hebben uw acties in The Witcher 2 daadwerkelijk gevolgen voor het verhaal. Speelt u een botte aso, dan krijgt u aanzienlijk minder informatie van mensen en zult u een hoop zelf moeten uitzoeken. Besluit u lang te wachten met een opdracht, dan gaan er simpelweg personages dood of kan het zomaar gebeuren dat een plek geen handelaar meer heeft. Sterker nog, als u besluit om een stad gewoon niet te helpen dan kan deze in het volgende hoofdstuk best eens volledig verdwenen zijn.

The Witcher 2 is een spel waarin het niet draait om goed of slecht, maar om echte mensen. Zelden is het makkelijk om een bepaalde keuze te maken en vaak blijkt pas naderhand welke impact een bepaalde keuze heeft. Doordat de personages die u in het verhaal tegenkomt allemaal hun eigen achtergrond, motieven en zwakheden hebben, ontstaat er daadwerkelijk een band met ze. En dit maakt de keuzes des te moeilijker. Overigens moest ontwikkelaar CD Projekt RED wel wat concessies doen om deze keuzemogelijkheden te realiseren. The Witcher 2 mist namelijk de grote open werelden van games als Skyrim. Maar dit nemen we graag op de koop toe.

Monsterjager

Net als in het originele Witcher-spel speelt u monsterjager Geralt of Rivia. Na de avonturen in het eerste deel is hij zijn geheugen kwijtgeraakt. Gelukkig heeft de rest van de wereld er geen problemen mee om hem haarfijn uit te leggen hoe de wereld in elkaar steekt. De mensen regeren de wereld, de elven zijn gevaarlijke terroristen die in de bossen wonen en de dwergen zijn vooral goed om in de mijnen te werken. Geralt is volgens deze groepen een 'vuile mutant', behalve als ze hem nodig hebben want dan is hij opeens hun sterkste wapen. Ten minste, dat is één van de manieren om de wereld te bekijken. Als Geralt op een gegeven moment de moord op de koning in zijn schoenen geschoven krijgt en moet vluchten, komt hij wezens tegen met hele ander ideeën en wordt hij de neutrale partij in een politiek spel.

© PXimport

The Witcher 2 speelt zich af in een grote en sfeervolle spelwereld.

Hoewel de nadruk in The Witcher 2 op het verhaal ligt, is ook het gevechtssysteem zeker het noemen waard. Het blokkeren, overnemen en ontwijken van aanvallen speelt een grote rol. Ook is een vloeiende combinatie van verschillende wapens en spreuken nodig om een gevecht tot een goed einde te brengen en dit maakt de actie erg dynamisch. De gevechten voelen vrij langzaam aan als we deze vergelijken met de meeste spellen, maar dit geeft ons wel de mogelijkheid om over elke manoeuvre na te denken.

Strategische gevechten

Bij de gevechten is de voorbereiding zeker zo belangrijk als het vechten zelf. Behalve een uitgebreid systeem om uw eigen uitrusting te maken, kunnen er voor een gevecht ook nog tijdelijke aanpassingen gedaan worden en maak u met alchemie krachtige elixers om Geralt net even een extra voordeel te geven. En dit zal zeker nodig zijn. Zelfs op de laagste moeilijkheidsgraad is simpel op knopjes drukken niet genoeg. Op de hoogste moeilijkheidsgraad zal ook de meest ervaren speler regelmatig het loodje leggen.

Toen The Witcher 2 vorig jaar op de pc uitkwam, werd het al geprezen om zijn prachtige beelden en sfeervolle muziek. Er was echter wel een flinke computer nodig om dit alles in volle glorie in beeld te krijgen. Het is dan ook niet zo raar dat de makers wat problemen hadden om het spel over te zetten naar de consoles. Door wat extra laadtijden toe te voegen en de plaatsing van de karakters wat te veranderen, zijn ze er in geslaagd om grafisch gezien weinig concessies te doen. Het moet echter wel gezegd worden dat er op de Xbox behoorlijk wat vertragingen, pop-up en grafische foutjes aanwezig zijn. Verder zijn de laadtijden weliswaar niet heel lang, maar omdat het er wel veel zijn beginnen ze op een gegeven moment toch te irriteren. Zeker geen reden om het spel voor de console te laten liggen, maar als u de keuze hebt bent u beter af met de pc-versie.

© PXimport

De strategische gevechten zijn zelfs voor de meest ervaren gamers een uitdaging.

Conclusie

Al met al is de Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition een fantastisch spel, maar zeker niet geschikt voor iedereen. Het verhaal komt wat traag op gang en het overgrote deel van de tijd besteedt u aan het praten met mensen en het navigeren door menu's. De gevechten zijn strategisch en erg uitdagend. Dit zijn absoluut geen minpunten, maar het moet u wel aanspreken. Het doorlopen van de game neemt een kleine 25 uur in beslag. Door de grote keuzevrijheid loont het echter zeker om het verhaal nogmaals te beleven.

The Witcher 2: Assassins of Kings kan gezien worden als een filmhuisfilm onder de games. Ondanks wat kleine technische mankementen zit het erg goed in elkaar, maar het is zeker niet voor iedereen geschikt. Mensen die rpg's vooral om het goede verhaal spelen en wel van een uitdaging houden kunnen hun hart echter ophalen.

The Witcher 2: Assassins of Kings Enhanced Edition

Prijs € 59,99

Platform Xbox 360, pc

Taal Engels gesproken en ondertiteld

Ontwikkelaar CD Projekt RED

Uitgever Namco Bandai

PEGI 18+

Genre rpg

Releasedatum 17 april 2012

Oordeel 9/10

Pluspunten

Fantastisch verhaal

Veel keuzevrijheid

Uitdagende gevechten

Minpunten

Veel laadtijden

Grafische foutjes

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten