Test: Twisted Metal

Door: michael-brookhuis | 14 juni 2012 12:00

Apps & Software

De fans hebben er even op moeten wachten, maar eindelijk is het nieuwe deel in de Twisted Metal-serie dan verschenen. Is deze vernieuwing nog op tijd om de serie weer tot leven te wekken, of kan Calypso deze wens niet vervullen?

In Twisted Metal volgt u in wezen drie verhaallijnen, waarbij de een nog zieker is dan de ander. Alle verhaallijnen hebben echter één ding gemeen: het draait uiteindelijk om een vreemde wens die iemand heeft, en een personage genaamd Calypso heeft de macht om deze wens in vervulling te laten gaan. Hiervoor heeft hij een leuke serie wedstrijden bedacht, waarbij de winnaar één wens mag uitspreken.

Zo is er een psychotische clown die de enige persoon wil doden die bij zijn eerste moordpartij heeft weten te ontsnappen. Plotseling zit u dan achter het stuur van een afgetrapte ijscowagen, en hebt u werkelijk geen idee hoe het spel werkt.

In het diepe

Zonder ook maar enige uitleg, is het blijkbaar zaak om de aanslagen van andere strijders in de stad te overleven. Want zo is het begin van het spel. De bedoeling is vaak om de andere coureurs kapot te maken, voordat zij dat bij u doen. Dit is mogelijk met een behoorlijk arsenaal aan wapens, maar natuurlijk niet voordat de besturing enigszins duidelijk is.

Zoals gezegd wordt u eigenlijk in het diepe gegooid, met geen enkel benul hoe alles werkt. Zelfs voor doorgewinterde racegame-kenners is de knoppenindeling compleet omgegooid. Daar waar normaalgesproken de schouderknoppen worden gebruikt voor gas geven en remmen, zijn deze nu om de wapens te bedienen. Soms zijn er zelfs meerdere knoppen nodig voor bepaalde wapens. Vooral hierdoor zal de eerste paar uur bestaan uit veel 'trial and error'.

Juggernaut verslaan

Bent u eenmaal gewend aan de besturing, dan is de game leuke chaos. Het is wel jammer dat de tegenstanders voornamelijk oog hebben voor u als speler. Hierdoor is het soms lastig om het doel van het level te halen.

Zo is het in sommige levels zaak om een zogenaamde Juggernaut te verslaan. Deze enorme truck is zwaar bewapend en bepantserd. En dat niet alleen, want elke paar minuten spuwt hij ook nog eens een nieuwe tegenstander uit. Omdat de tegenstanders zich voornamelijk met u bezig houden, is het een behoorlijke uitdaging om de aandacht op deze Juggernaut te richten. Is uw auto kapot, dan zijn er geen extra levens en mag u het level opnieuw proberen.

Voordat het level begint, zijn er meerdere mogelijkheden qua voertuigen. Zo zijn er in het begin meerdere auto's en een motor, maar zullen er in de loop van het spel meerdere wagens en zelfs een helikopter vrijkomen. De helikopter heeft natuurlijk een andere besturing en voorziet ons zeker van een nieuw gameplay-element.

Afwisselende levels

Er zijn verschillende soorten levels, die sterk uiteen lopen. Zo is er bijvoorbeeld een grote stad waarin aardig wat gebouwen kapot kunnen. Voor de afwisseling zijn er ook verschillende wedstrijden beschikbaar, zoals een arena met allerlei valkuilen. Ook is er een gewone race aanwezig.

Nou ja, 'gewone' race. Het gaat er dan meer om dat u zo snel mogelijk naar een plek racet en als eerste weer terug bent bij het beginpunt. Dit om iedereen zodoende aan gort te blazen. Deze verschillende speltypen maken Twisted Metal afwisselend en zorgen continu voor uitdaging. Over het algemeen zien de levels er ook goed uit. Veel kan kapot en ook al is het hectisch, de frame rate daalt niet. Daarbij moet wel gezegd worden dat indien u met de helikopter speelt, de levels vanaf bovenaf er toch weer minder uitzien.

In deze positie zal u overigens ook regelmatig zitten met een auto, gezien er aardig wat plekken zijn waar u de lucht in wordt geschoten. Dit past helemaal bij de gameplay en levert wat leuke taferelen op. Erg gaaf zijn ook de tussenfilmpjes. Deze zijn deels geacteerd en deels geanimeerd. De stijl ervan is te vergelijken met de ouderwetse grindhouse-films. Dit zorgt voor een lugubere sfeer, die perfect bij de game en de stijl past.

Lang wachten

Geheel bij deze stijl passend, zijn ook de muziek en de stemacteurs. Tijdens de wedstrijden speelt er verschillende soorten metal-muziek (die misschien wel 'twisted' genoemd kan worden) en in de tussenfilmpjes is de voice acting geweldig.

Een groot nadeel aan de game zijn de laadtijden. Nu zijn deze na een laatste update wel korter geworden, maar nog steeds opmerkelijk lang. Ditzelfde euvel vindt plaats in de multiplayer-modus. De laadtijden zijn vaak langer dan de potjes die gespeeld worden. Daarbij moet wel gezegd worden dat de multiplayer-wedstrijden zowel online als offline erg gaaf zijn om te spelen.

Conclusie

Twisted Metal is weer terug van weggeweest. De chaotische gameplay is in het begin even wennen, maar zodra de besturing eenmaal duidelijk is, is er genoeg plezier aan te beleven. Het verhaal, met de goed bijpassende filmpjes en sterke graphics, zorgt voor een perfecte sfeer. Het is dan ook jammer dat de laadtijden roet in het eten gooien. Daarnaast is de toevoeging van een helikopter erg leuk, hoewel het dan wel makkelijk te zien is dat het grafisch vanuit de lucht een stuk minder is gesteld met de game.

Twisted Metal

Prijs € 59,99

Taal Engels gesproken en ondertiteld

Platform PlayStation 3

Ontwikkelaar Eat Sleep Play

Uitgever Sony

PEGI 18+

Genre Racen

Releasedatum 14 maart 2012

Oordeel 8/10

Pluspunten

Perfecte sfeer

Veel voertuigen

Chaotische, maar leuke gameplay

Minpunten

Lange laadtijden

Geen speluitleg

Chaos soms iets te veel van het goede

0 Reactie(s) op: Test: Twisted Metal

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.