Thuisgroep instellen in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 21 december 2015 07:26

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Thuisgroep gebruiken

Nu de thuisgroep is ingesteld, kun je de gedeelde bronnen van andere apparaten gebruiken. Je vindt deze via Thuisgroep in Windows Verkenner. Bij de gedeelde bronnen zie je op welke computer ze worden gedeeld en hoe de Windows-gebruiker heet die de bronnen beschikbaar stelt. De computer waarop je gegevens wilt benaderen, dient aan te staan. Dit geldt ook voor een computer die een printer deelt met de thuisgroep. Gedeelde printers in de thuisgroep zijn automatisch beschikbaar als je een afdrukopdracht geeft op een van de andere computers.

Aanpassen wat je deelt

Als je tip 3 of 4 net iets te snel hebt doorlopen, deel je misschien per ongeluk meer bestanden dan je lief is. Je had de keuze om de volgende categorieën te delen: Afbeeldingen, Video's, Muziek, Documenten en Printers & apparaten. Alleen de categorie Documenten worden standaard niet gedeeld (optie Niet gedeeld). De overige bronnen zijn gemarkeerd als Gedeeld. Gelukkig kun je deze instellingen altijd wijzigen. Open Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op Thuisgroep. Kies Instellingen voor thuisgroep wijzigen / Wijzigen wat u met de thuisgroep deelt. Verander de opties van Gedeeld naar Niet gedeeld voor de onderdelen die je niet beschikbaar wilt stellen.

Je kunt per map kiezen wat je wel en niet wilt delen met je thuisgroep.

Streamen

Niet alle apparaten in je thuisnetwerk zijn Windows-computers. Als je media wilt delen met een tablet, smartphone, spelcomputer, smart-tv of ander apparaat is een extra aanpassing nodig. Je kunt deze apparaten toegang te geven tot je films, muziek en afbeeldingen. Ga naar Instellingen voor thuisgroep wijzigen (zie vorige tip) en klik op Alle apparaten in dit netwerk (...) toestemming geven om mijn gedeelde inhoud af te spelen. Activeer Media streaming inschakelen en kies optioneel voor welke apparaten je deze optie wilt gebruiken, bijvoorbeeld alleen je smart-tv. Dankzij deze instelling kun je bijvoorbeeld op je tv een filmbestand afspelen vanaf je computer.

Thuisgroep verlaten

Er is geen optie aanwezig om een thuisgroep te sluiten of verwijderen. Wel kun je een computer afmelden. Hiermee verlaat je de thuisgroep, deel je geen bestanden meer en kun je ook geen gedeelde bronnen meer gebruiken. Ga naar Instellingen voor thuisgroep wijzigen (zie tip 6) en klik op De computer uit de thuisgroep verwijderen. Je kunt altijd opnieuw lid worden door het wachtwoord van de thuisgroep opnieuw in te stellen. De thuisgroep verdwijnt (als het goed is) vanzelf als alle apparaten die ooit lid waren zich hebben afgemeld.

Zo verwijder je de computer heel eenvoudig uit je thuisgroep.

Sneller delen

Als je een oplossing zoekt om af en toe een bestand van de ene naar de andere computer te krijgen, is een thuisgroep misschien te veel van het goede. Met de oplossing van SHAREit of Filedrop kun je bestanden 'versturen' tussen apparaten die verbonden zijn met hetzelfde netwerk. De truc werkt niet alleen werkt onder Windows 7, 8.1 en 10, maar ook met je mobiele apparaten. Start 'aan twee kanten' het programma op, geef aan wat je wilt versturen en het bestand gaat via het netwerk naar je andere apparaat. SHAREit en Filedrop kun je ook naast een Windows-thuisgroep gebruiken. Beiden oplossingen werken ook met niet Windows-computers, tablets en smartphones.

3 Reactie(s) op: Thuisgroep instellen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juli 2016 14:22 Anoniem
  Er is een thuisgroep aangemaakt op een computer die niet meer in mijn bezit is, nu kan ik nergens meer het wachtwoord opvragen of een nieuwe thuisgroep aanmaken, verwijderen kan ook niet.

  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2016 15:47 Anoniem
  Wachtwoord weergeven voor de thuisgroep is inactief. Ben wel administrator dus hoe dan verder?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2019 08:16 AlbertKnop
  Het probleem begint al met dat ik in de verkenner in de linkerkolom geen thuisgroep zie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.