Tien apps die helpen te ontspannen

Door: Laura Kempenaar | 15 juni 2019 13:26

smartphone op het strand
How To

Je weet dat je niet goed bezig bent als je een yoga-abonnement hebt, maar er simpelweg nooit gebruik van maakt wegens het aloude ‘geen tijd’. Dat druist natuurlijk geheel tegen de wetten van yoga in. We kunnen niet je agenda beheren, maar we kunnen je wel een ander beetje zen in je dag geven: dit zijn tien apps waarmee je kunt ontspannen of mediteren.

De Mindfulness App

de mindfulness app

Er zijn niet veel apps in dit artikel die in het Nederlands beschikbaar zijn, maar de Mindfulness App (Android en iOS) is dat wel. Je luistert naar de stem van Helma Ton, een mindfulness-trainer die je heel duidelijk vertelt wat je moet doen. Je kunt zelf kiezen hoe lang de sessie moet duren. Als je niet wil luisteren naar een stem, dan kun je ook klankschaalgeluiden kiezen. Om je te helpen herinneren, kan de app je ook meldingen geven dat het tijd is voor mindfulness.

Simple Habit

Simple Habit is zeer geschikt voor mensen met een druk leven, want je kunt zelfs instellen hoe de app je kan helpen in voorbereiding op een groot evenement. Met vijf minuten per dag, wat ook ‘on the go’ kan, leer je weer even in het hier-en-nu te zijn. Simple Habit is door experts ontwikkeld, waaronder monniken, waardoor je er vanuit mag gaan dat je goed bezig bent door dit elke dag even te openen.

Headspace

De bekendste app om weer even helemaal zen te worden, dat is Headspace. Je kiest eerst waarvoor je meditatie nodig hebt: heb je bijvoorbeeld stress, of wil je het vooral om jezelf beter te leren kennen? Er zijn grappige animaties die je helpen verder te komen met mediteren, al kan de app je ook juist heel goed helpen in het begin van meditatie. Heb je het nog nooit gedaan, dan neemt een heel rustgevende stem je mee in het proces, waardoor je binnen een paar minuten al merkt dat je wat meer bewust bent van lichaam en geest. Het enige jammere is dat de app je regelmatig helpt herinneren dat er een betaalde variant is.

headspace

Simply Being

‘Simpelweg bestaan’ is hoe deze app in het Nederlands zou heten, maar hij is Engelstalig. In tegenstelling tot zijn concurrenten is deze app vooral gebaseerd op muziek en natuurgeluiden, zoals regen en wuivende bladeren. Op die ritmes doe je dan vervolgens ademhalingsoefeningen. Er zitten zelfs geluiden in van Gordon Hempton, die zeer bekend is om zijn geluidswerk. Een nadeel aan Simply Being (Android en iOS) is dat hij juist wil dat je meerdere sessies per dag doet, wat een beetje overdadig kan zijn als je weinig tijd hebt.

Stop, Breathe & Think

Voor deze app moet je jezelf goed openstellen, want eerst gaat hij je vanalles vragen over jezelf. Vervolgens kies je op basis van jouw persoonlijkheid de oefeningen. Er is onder andere een body scan mogelijk, die in diverse apps zit. Hiermee ga je in minder dan twintig minuten even je hele lichaam bij langs. Stop Breathe & Think is wel wat meer ingestoken op jongeren, maar dat is juist wel goed: het helpt, mede dankzij toffe animaties, meditatie van het geitenwollensokkenimago af.

Smiling Mind

Stop, Breathe & Think is voor een jongere generatie, maar Smiling Mind is voor een aanzienlijk jongere generatie. Deze app is ontwikkeld voor kinderen om zo op nog eenvoudigere manier kinderen te leren even bij zichzelf stil te staan. Even op pauze, even op adem komen en vervolgens weer door. De naam is erg positief en dat geldt eigenlijk voor de hele app. Wat wij vooral positief vinden, is dat er op geen enkele manier om geld wordt gevraagd: werkelijk alles is gratis in deze wellbeingsapp voor kinderen.

Calm

Calm is niet zo belerend als andere apps, maar is juist een oase van rust. Dat zie je al aan hoe de app eruit ziet, maar dat doet het ook door rustige meditaties te geven, waarin je niet al te streng wordt geleid. Er is ook een heleboel achtergrondgeluid, waarmee je zelf kunt mediteren. Het is daardoor echter minder geschikt voor mensen die willen leren mediteren, want Calm laat wel erg veel aan de gebruiker over.

Buddhify

Het klinkt een beetje een blingbling-achtige manier van boeddhisme, maar dat is het niet. Je kunt je afvragen hoe het zit met het gebruiken van iets dat lijkt op boeddha, maar er wordt verder in de app niet heel veel gedaan met boeddhabeelden. Wat wel interessant is, is dat Buddhify vooral gaat om waar je bent. Zo kun je zeggen: ik ben op reis, of ik ben aan het wandelen en de app kan je daarin ondersteunen. Je kunt het ook per doel doen, dus stabiliteit zoeken of verbinding. Het is erg kleurrijk, maar ook erg duidelijk.

Mind Wave 2

Deze app is helaas alleen op iOS beschikbaar, maar hij is te goed om uit dit lijstje te houden. Mind Wave 2 is namelijk niet een app die je gaat vertellen wat je moet doen. Hij maakt gebruik van heel bijzondere geluiden, waarmee je hersenactiviteit wordt beïnvloed. Of je nu beter wil slapen of juist wil afvallen: Mind Wave 2 heeft overal wel een bijzonder arsenaal aan geluid voor. Het helpt overigens wel als je zelf al een beetje kunt mediteren.

Meditation Helper

Een app die juist niet op iOS te vinden is, maar wel op Android, dat is Meditation Helper. Deze app is een ster in het motiveren. Het is heel makkelijk om mediteren over te slaan, maar Meditation Helper geeft je alle handvatten om toch even die tijd te nemen. Er zit zelfs een klokje in, wat sommige yogi tegen de borst zal stuiten. Erg handig voor die controlfreaks onder ons. Het is overigens niet alleen een geweldige manier om jezelf op de rit te houden, het is ook een app die je klanken biedt om helemaal in de ‘zen-zone’ te komen.

1 Reactie(s) op: Tien apps die helpen te ontspannen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 juni 2019 19:56 Kasander1
  Voor mij is er maar een knop om te kunnen ontspannen met de smartphone:
  De off-knop!

  Echt lekker na een dag vol telefoontjes, appjes, SMS'jes en mailtjes!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.