Tijden optellen in Excel doe je zo

Door: dirk-schoofs | 24 januari 2021 13:28

How To

In Excel werk je met allerlei soorten gegevens: getallen, percentages, breuken, woorden, valuta… Je moet daarbij aan het programma vertellen om welke soort gegevens het gaat en dan kun je bewerkingen toepassen. Als je echter tijd optelt, moet je toch even opletten om tot een betrouwbaar resultaat te komen.

Stap 1: Celeigenschappen

Om een tijdwaarde in Excel in te voeren klik je in een cel en geef je een tijdwaarde in volgens het formaat uu:mm:ss, bijvoorbeeld 7:45:00. Nadat je deze waarde hebt ingegeven, selecteer je deze en alle andere cellen waarin tijdsaanduidingen moeten komen en dan open je de Celeigenschappen via de rechtermuisknop. Gebruik het tabblad Getal en kies aan de linkerkant de categorie Tijd. Rechts selecteer je de manier waarop het programma de tijdsaanduiding moet weergeven.

Excel heeft veel mogelijkheden om de tijd te noteren.

Stap 2: Tijd aftrekken en optellen

Veronderstel dat je op deze manier een kolom met aantallen uren hebt gemaakt die je bij elkaar moet optellen om te zien hoelang er in totaal is gewerkt. Dan zorg je ervoor dat elke cel de eigenschap Tijd heeft gekregen. In dit voorbeeld hebben we begin- en eindtijd genoteerd en in de derde kolom vragen we dus het verschil tussen die twee tijdstippen. Wanneer je de som van de werktijd wilt weten, ontstaat een probleem als het totaal meer dan 24 uur bedraagt. Probeer maar eens 7:45, 8:15 en 8:05 op te tellen. Het resultaat lijkt: 00:05:00

Help, maakt Excel een rekenfout?

Stap 3: Eigenschappen aanpassen

De verklaring zit in het feit dat Excel standaard de 24-uursweergave hanteert en het totaal, in dit geval 24:05 uur, interpreteert als 24:00:05 en dus 00:05:00 uur weergeeft. Om dit op te lossen moet je met de rechtermuisknop op de cel klikken waar het totaal wordt berekend, zodat je weer de Eigenschappen kunt openen. Selecteer deze keer opnieuw het tabblad Getal en kies daar de categorie Aangepast. Vervolgens kies je in de lijst onder Type de optie [u]:mm:ss. Klik ten slotte op OK om het correcte aantal gewerkte uren te zien. Let erop dat je de juiste optie kiest in de lijst met mogelijkheden. Je moet de optie hebben met de blokhaakjes voor en achter de uren.

Wanneer je de weergave [u]:mm:ss kiest, klopt het totaal wel.

0 Reactie(s) op: Tijden optellen in Excel doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.