Tilt-shift in Photoshop

Door: Dirk Schoofs | 19 april 2010 14:28

Apps & Software

Tilt-shift is een creatieve fotografische techniek waardoor het lijkt alsof de omgeving uit miniatuurfiguurtjes bestaat, zoals u bij maquettes van speelgoedtreintjes kunt zien. Er bestaan speciale (lees: dure) tilt-shiftlenzen die de fotograaf op zijn camera schroeft, maar in Photoshop kunt u dankzij een slimme vervagingtechniek hetzelfde effect nabootsen. Deze perspectief¬correctie (tilt en shift) is erg geschikt voor architectuur- en landschapsfotografie.

1 Compositie uitsnijden

Om prachtige voorbeelden van deze techniek te zien, surft u naar www.flickr.com/groups/tilt-shift-fakes. U ziet dat tilt-shift vooral een kwestie is van een graduele, bandsgewijze vervaging en het opdrijven van de helderheid, verzadiging en contrast. Deze techniek lukt het beste bij foto’s die vanuit de hoogte zijn genomen en waarop veel diepte te zien is. Kies daarom een opname die in vogelperspectief is gemaakt. U begint met een kopie van de achtergrondlaag. Open het palet Lagen en gebruik Ctrl+J (op Mac OS is dat Cmd+J) om de achtergrondlaag te dupliceren. Om de compositie iets interessanter te maken, kunt u deze roteren en uitsnijden. Daartoe selecteert u het gereedschap Uitsnijden. Trek een uitsnedeselectie op het beeld en beweeg de muisaanwijzer tot bij een van de vier hoeken van deze selectie. Wanneer de cursor in een gebogen pijltje verandert, moet u klikken en kunt u slepend de uitsnedeselectie roteren. Gebruik de Enter-toets om de uitsnede te bevestigen of dubbelklik in de uitsnedeselectie.

Maak een interessante uitsnede.

2 Snelmaskermodus

In de gereedschapsbalk klikt u onderaan op de knop Bewerken in Snelmaskermodus. Dat is het pictogram van een rechthoek met daarin een cirkel. Met een snelmasker wordt er een rood waas over een afbeelding gelegd. Het rode waas duidt aan wat zo dadelijk niet mag worden bewerkt. Met deze knop switcht u tussen de Snelmaskermodus en de gewone Selectiemodus. Nu bent u dus in de Snelmaskermodus. Zet de voor- en achtergrondkleur op de standaardinstelling, zwart als voorgrond en wit als achtergrond. Kies het gereedschap Verloop. In de optiebalk bovenaan merkt u links bovenaan dat er vijf soorten verloop zijn. Kies voor de vierde: Gespiegeld Verloop. Beeld u in dat de foto in drie horizontale banden zou zijn verdeeld die even breed zijn. Klik en sleep met het verloopgereedschap over de volledige hoogte van de middelste band. Klik opnieuw op de knop Bewerken in Snelmaskermodus om uit de maskermodus te gaan. Nu bevindt u zich opnieuw in de selectiemodus.

Wat rood is gemaskerd wordt niet bewerkt.

3 Lensvervaging

Ga naar Filter / Vervagen / Vage lens (Engels: Lens Blur). De instelling Straal moet ergens tussen 20 en 30 staan, de regelaar Helderheid op 25 en de parameter Ruis op 0, Drempel op 255. Gebruik de toetscombinatie Ctrl+D (Mac OS: Cmd+D) om de selectie ongedaan te maken die u daarnet hebt gecreëerd met behulp van het masker. Gebruik eventueel het gereedschap Gummetje om vervaagde details in de bovenste laag weg te gummen. Uiteraard selecteert u voor dit Gummetje een penseelpunt met een zachte rand. Voeg de lagen samen met Laag / Eén laag maken. Gebruik Afbeelding, Aanpassingen, Kleurtoon/verzadiging of toets Cmd+U (Mac OS: Ctrl+U) waar u de schuifregelaar Verzadiging tot +40 opdrijft. Hierdoor lijkt alles plots op een speelgoedomgeving. Tot slot kunt u de Curven (druk op CTRL+M) nog wat aanpassen om de foto wat meer contrast te geven. Daartoe buigt u de curve in een zachte S-vorm. Overdrijf hierbij niet. Klik op OK en bewonder het resultaat.

Verhoog het contrast door de Curve in een S-vorm te buigen.

0 Reactie(s) op: Tilt-shift in Photoshop

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.