Tiltshiftmaker

Door: Kees Krick | 19 januari 2011 14:51

Apps & Software

Soms zijn er speciale bewerkingstechnieken nodig om een bijzondere effectfoto te maken. Zo is het mogelijk de echte wereld te laten ineenschrompelen tot een modelwereld, zodat het lijkt alsof u naar een maquette kijkt. Huizen, auto’s, treinen en mensen, alles lijkt in een miniatuurwereld te zijn neergezet.

De truc is daarbij om kunstmatig met scherptediepte te spelen, zodat er een illusie ontstaat. Dat doet u door een smalle strook van uw foto scherp te laten en het overige deel te vervagen. Er zijn aardig wat handelingen nodig om dit met een gewone fotobewerker voor elkaar te krijgen, maar dankzij de online fotobewerker op tiltshiftmaker.com lukt het binnen enkele muisklikken. Allereerst kiest u in het kader Choose a photo to upload een van uw foto’s uit. De maximale grootte staat aangegeven. Staat de foto al online, dan geeft u het webadres op bij Or use a photo from the web.

Bij een grote foto duurt het een tijdje voordat hij in beeld verschijnt, met een voorvertoning van uw miniatuurwereld ernaast - de ‘Tilt-shift preview’ geheten. Met de pijl naast het origineel verschuift u de scherptestrook naar de juiste plek, bijvoorbeeld naar een rijtje huizen of een groep mensen. Alles buiten deze smalle band zal onscherp worden gemaakt. Klik na elke aanpassing op de knop Preview om de voorvertoning bij te werken. Met de schuifregelaar Focus size past u de breedte van het scherptegebied aan. Smaller (narrow) verhevigt het miniatuureffect, terwijl breder (wide) het effect doet afnemen. Tevreden met het resultaat? Klik op Get full size om de foto om te zetten en klik, zodra dit is gebeurd, op het woord here in de zin ‘Click here to download your image’ om de foto naar uw pc te halen.

Verplaats de schuif en bekijk het effect in de voorvertoning. Zodra het effect bevalt, slaat u de foto lokaal op.

0 Reactie(s) op: Tiltshiftmaker

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.