TinyWall - Windows firewall op steroïden

Door: Toon van Daele | 29 januari 2018 08:46

Review

Een firewall is net als een antivirustool een noodzakelijk instrument tegen ongewenste manipulaties. De standaard firewall in Windows is degelijk, maar af en toe schotelt die je pop-ups voor en wie ook uitgaand verkeer wil blokkeren, moet een complexere configuratie doen van de Windows Firewall met geavanceerde beveiliging. TinyWall maakt een en ander gebruiksvriendelijker.

TinyWall

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7/8/10
Website
tinywall.pados.hu
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Kant-en-klare instellingen en modi
  • Diverse whitelist-opties
  • Minpunten
  • Uitzonderingenbeheer vergt nodige kennis
  • Geen extra beveiligingen zoals ‘host based intrusion prevention’

Voor alle duidelijkheid: TinyWall is geen firewall op zich. Je kunt deze tool vooral zien als een grafische schil rond de bestaande firewall van Windows. De bedoeling is eigenlijk tweeledig: de (vervelende) pop-ups van de firewall onderdrukken en de meer geavanceerde functies toegankelijker maken.

Snelmenu

Meteen na de installatie duikt TinyWall als een pictogram in het Windows-systeemvak op, van waaruit direct een aantal handige functies beschikbaar komen. Met een muisklik kun je de onderliggende Windows Firewall in een andere modus laten opereren. Naast het uitschakelen van de firewall (wat we je niet aanraden) is het mogelijk alle uitgaande verkeer automatisch toe te laten. Dit laatste is de standaardmodus van Windows Firewall, maar TinyWall heeft er intussen wel voor gezorgd dat het meeste verkeer op de achtergrond wordt tegengehouden. Dat merk je wel als een bepaalde applicatie plots niet meer (correct) functioneert. Er is een optie Auto leren: hiermee wordt tijdelijk alle verkeer doorgelaten, waarbij de gebruikte toepassingen automatisch aan een uitzonderlingslijst worden toegevoegd (waarna deze functie weer wordt afgesloten). Dit is handig áls je absoluut zeker bent dat al die applicaties bonafide zijn.

Vanuit het snelmenu activeer je snel diverse instellingen en modi.

Uitzonderingen

De functie voor automatisch leren is slechts één manier om bepaalde toepassingen aan een uitzonderlingslijst toe te voegen. Via het menu of de sneltoets Ctrl+Shift+W kun je de optie Whitelist volgens venster activeren, waarna een programmavenster met de muis aanklikt om die applicatie als veilig te markeren. Of je klikt een proces of uitvoerbaar bestand van een applicatie aan waarna TinyWall die voortaan ook ongemoeid zal laten.

Alle uitzonderingen die in TinyWall worden vastgelegd, kun je trouwens nauwgezet finetunen, waarbij enige kennis van netwerkprotocollen wel van pas kan komen.

Verder is er de optie Deblokkeer LAN verkeer, waarmee al het interne verkeer netjes wordt doorgelaten, terwijl verkeer van en naar internet wordt geblokkeerd: handig voor applicaties en services die (uitsluitend) met je eigen netwerk willen communiceren.

Conclusie

Met TinyWall maak je zonder veel moeite de ingebouwde Windows Firewall nog degelijker. Veilige processen en toepassingen laten zich op verschillende manieren aan een uitzonderingslijst toevoegen. Wie deze uitzonderingen nóg verder wil finetunen moet uiteindelijk toch de nodige kennis hebben.

Het beheer van de uitzonderingen vergt nog altijd de nodige kennis.

0 Reactie(s) op: TinyWall - Windows firewall op steroïden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.