Tip: Automatisch herstarten na updates uitschakelen

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 02 juli 2013 11:43

Apps & Software

Het installeren van updates voor Windows is belangrijk en het is dan ook goed dat de mogelijkheid er is om dat automatisch te doen. Minder enthousiast worden we soms van het feit dat Windows dan ineens wil herstarten om de updates te installeren. Echt ‘ineens’ is dat niet, want het kan uitgesteld worden, maar als je liever zelf de controle hebt, kun je dit proces uitschakelen, zodat je zelf bepaalt wanneer je de computer herstart.

Herstarten is belangrijk

We hebben dit al eens eerder geschreven, maar het kan geen kwaad om het nog eens te benadrukken: het is van groot belang dat je de computer van tijd tot tijd herstart, zéker wanneer er een update is geïnstalleerd. Updates hebben namelijk regelmatig een security fix in zich, hetgeen niet alleen betekent dat er mogelijkerwijs een lek is, maar ook dat Microsoft dat lek bekend heeft gemaakt (door de release van de fix) en de computer daarmee extra kwetsbaar is. Het is absoluut geen probleem om het automatisch herstarten uit te schakelen, maar zorg ervoor dat je, bijvoorbeeld wanneer je klaar bent met werken, de computer alsnog opnieuw start. Daar bespaar je jezelf een hoop ellende mee.

Uitschakelen via de Editor voor lokaal groepsbeleid

Wat we nu gaan doen lijkt wellicht een beetje hocus pocus, maar als je precies onze stappen volgt, kan er niets gebeuren. Twijfel je ergens over, stop dan waar je mee bezig bent en doe niet iets tegen beter weten in. Je kunt het automatisch herstarten uitschakelen via de Editor voor lokaal groepsbeleid. Je start deze door in Windows 8 het startscherm te openen en gpedit.msc in te typen en op enter te drukken. Navigeer vervolgens naar Computerconfiguratie / Beheersjablonen / Windows-onderdelen / Windows Update en dubbelklik op Niet automatisch opnieuw opstarten als gebruikers zijn aangemeld na geplande installaties van Automatische updates. Klik nu op Ingeschakeld en vervolgens op Toepassen. Windows zal nu niet meer automatisch opstarten na een update.

Je kunt het opnieuw opstarten eenvoudig uitschakelen in de Editor voor lokaal groepsbeleid.

Uitschakelen via het Windows Register

Het kan ook zijn dat je een versie van Windows hebt die je niet toestaat om te werken met de Editor voor lokaal groepsbeleid. In dat geval gebruik je het Windows Register. Je start de Registereditor door in Windows 8 het startscherm te openen en regedit in te tikken en op enter te drukken. Vervolgens navigeer je naar HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\WindowsUpdate\AU. Maak nu een nieuwe waarde aan in het Register door te rechtsklikken in het rechterdeelvenster en te kiezen voor Nieuw / DWORD (32 bits)-waarde. Geef de sleutel de naam NoAutoRebootWithLoggedOnUsers en de waarde 1. Start de computer opnieuw op, en de wijzigingen zijn actief.

Kun je de Editor voor lokaal groepsbeleid niet openen, dan kun je het uitschakelen via het Register.

3 Reactie(s) op: Tip: Automatisch herstarten na updates uitschakelen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 september 2013 12:22 Anoniem
  Mijn pc wil na de updates altijd opnieuw opstarten en heeft dat ook eens gedaan toen ik hem op school in de les net aangezet had. Waarom start deze opnieuw op en is het niet genoeg om hem gewoon uit te schakelen? Bij XP werkt het wel zo en dat is wel zo makkelijk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 17 oktober 2013 13:29 gewibo
  Hallo,
  gpedit.msc werkt niet bij mij, wel regedit bij Windows 8.
  . . . . tot zover klopt het, maar is niet te vinden.
  Wat doe ik fout of is er een andere weg. Ik ben grote bestanden vanaf het internet aan het downloaden en ben dan anderhalf uur data kwijt door het plotselinge afsluiten en opnieuw opstarten.

  mvrgr
  george bookelman
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 februari 2014 16:56 Anoniem
  Dit wordt overal als oplossing opgegeven, maar dit werkt niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.