Tip: Onthoud eenvoudig al je wachtwoorden

Door: Martin Gijzemijter Martin | 01 juli 2013 11:07

Apps & Software

Naarmate online informatie steeds waardevoller wordt, is het steeds belangrijker dat wachtwoorden complex en vooral divers zijn. Maar met het aantal wachtwoorden dat we tegenwoordig moeten onthouden (Facebook, Twitter, Pinterest, noem maar op), is het wel heel verleidelijk om overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Dat is natuurlijk super gevaarlijk, tenzij je het met een trucje doet.

Master Password

Wanneer we het woord ‘Master Password’ gebruiken, denk je ongetwijfeld aan programma’s als LastPass (waarmee je je wachtwoorden kunt opslaan op je computer), beschermd door één hoofdwachtwoord. Dat zijn hele handige applicaties, maar ze hebben wel het nadeel dat je de software (of de dienst) altijd bij je moet dragen en zonder software kom je dus nergens meer in.

Om wachtwoorden veilig te noteren heb je geen software als LastPass nodig.

Gelukkig is er ook een manier om hetzelfde trucje uit te voeren zonder software, ook met behulp van een Master Password. Het enige dat je hoeft te doen is een wachtwoord te bedenken dat je heel eenvoudig en altijd kunt herinneren, maar dat niet eenvoudig te raden is. Dus gebruik niet je pincode of je verjaardag, maar gewoon een woord dat je leuk vindt, zoals sinterklaas, rumcola, noem maar op. Dat is het wachtwoord dat je in je gedachten programmeert, dat is je Master Password.

Slave Password

Wanneer je het Master Password hebt bedacht, kun je de wachtwoorden gaan aanmaken voor de diensten die je wilt gebruiken. Iedere site en dienst heeft weer andere eisen met betrekking tot het wachtwoord, dat maakt het ook zo complex, maar dat is nu niet meer jouw probleem.

Bedenk een wachtwoord dat voldoet aan de specificaties van de websites, bijvoorbeeld W8woord! (maar dan iets creatiever dan dat…). Je kunt het zo complex maken als je wilt, je hoeft niet bang te zijn dat je het wachtwoord moet onthouden. Waarom niet? Omdat je het gewoon opschrijft op een papiertje dat je altijd bij je draagt.

Dat lijkt misschien onveilig, maar de werkelijkheid is anders. De wachtwoorden die op het papiertje staan zijn namelijk niet je complete wachtwoorden, maar de enige die dat weet ben jij. Want waar op het papiertje staat W8woord!, plaatste je bij het aanmaken in werkelijkheid je Master Password voor of na dit wachtwoord. In het geval van dit voorbeeld dus: sinterklaasW8woord! of rumcolaW8woord!

Schrijf de wachtwoorden op een papiertje, maar zonder de ‘sleutel’ die tussen je oren zit.

Alleen jij weet dat het wachtwoord dat je opschrijft niet het complete wachtwoord is, en dat het Master Password daar nog aan toegevoegd moet worden, hetgeen betekent dat je zonder risico al je wachtwoorden gewoon op kunt schrijven (want de sleutel zit in je hoofd en is nergens opgeslagen) én dat je de Slave Passwords zo complex kunt maken als je wilt, omdat je ze toch niet hoeft te onthouden, hetgeen de boel juist weer een stuk veiliger maakt.