Tip: Weg met al die app-uitnodigingen op Facebook

Door: Martin Gijzemijter Martin | 27 augustus 2013 12:08

Apps & Software

Het is natuurlijk fantastisch dat Facebook destijds een pionier is gebleken door z’n platform open te gooien en anderen toe te staan daar applicaties voor te ontwikkelen. Dat heeft geleid tot leuke apps waarmee je de verjaardagen van je vrienden bij kunt houden, maar ook tot verslavende games waar je uren mee bezig kunt zijn. Hartstikke leuk, behalve dan dat je constant lastig gevallen wordt met uitnodigingen voor spelletjes die je helemaal niet wilt spelen! Tijd om Facebook te verlaten? Welnee, je kunt die uitnodigingen gewoon uitzetten.

Ontvrienden

We willen je absoluut niet sturen in de richting van een kleinere vriendenkring, maar feit is wel dat het doorgaans altijd dezelfde mensen zijn die app-uitnodigingen sturen. Er is nu eenmaal een groep mensen die van dat soort dingen houdt en een groep die, net als jij, pisnijdig wordt van al die ongevraagde zaken op Facebook.

In de volgende stap laten we je zien hoe je dit soort uitnodigingen kunt uitschakelen, maar dat betekent wel dat je in de toekomst nooit meer dergelijke uitnodigingen zult ontvangen, ook niet als het iets is waarvan een hele goede vriend echt denkt dat je het leuk vindt. Kortom, voordat we gaan sleutelen aan de instellingen van Facebook, is het handig om te overwegen of de persoon waaraan je je zo ergert op Facebook (nog) wel valt onder de categorie vrienden. Zo niet, weg ermee. Als je hem of haar blijkt te missen, kun je de persoon in kwestie altijd weer opnieuw toevoegen.

Als iemand heel lastig is kun je hem of haar natuurlijk ook gewoon ontvrienden.

Apps blokkeren op basis van persoon

Heb je besloten dat de persoon in kwestie toch te dichtbij je staat om hem of haar van Facebook te knikkeren, maar wil je ook nog wel bepaalde uitnodigingen van apps ontvangen van anderen, dan is er een tussenweg. Je kunt voorkomen dat een specifieke persoon je uitnodigingen stuurt voor apps.

Hiervoor klik je op het pictogram met het tandwiel rechtsboven in Facebook en vervolgens op Privacy-instellingen. Op de pagina die verschijnt, klik je op Blokkeren in het menu aan de linkerkant. Je krijgt dan een lange lijst met opties te zien voor het blokkeren van personen, maar dus ook van apps. Scroll naar het kopje Uitnodigingen van apps blokkeren en typ de naam van je vriend in het tekstveld (Facebook maakt de naam automatisch af, zodat je geen tikfout kunt maken). Je zult van deze persoon nu nooit meer app-uitnodigingen krijgen, tenzij je hem of haar uiteraard weer uit deze lijst verwijdert.

Tip: hetzelfde kun je doen door de persoon in kwestie in te vullen bij het kopje Uitnodigingen voor evenementen blokkeren.

Het is ook mogelijk om alle uitnodigingen van een bepaald persoon te blokkeren.

Apps blokkeren op basis van app

Het kan natuurlijk ook andersom zijn, dat je op zich wel prijs stelt op uitnodigingen van bepaalde personen, maar dat je dat ene spelletje waarvoor je tienduizend uitnodigingen krijgt écht niet meer kunt zien. In dat geval kun je ook een specifieke app blokkeren.

Navigeer wederom naar de pagina Privacy-instellingen en Blokkeren, maar scroll nu naar het kopje Apps blokkeren. Ditmaal vul je niet de naam van een persoon in, maar de naam van de app die je wilt blokkeren, zoals Candy Crush of FarmVille. Van deze apps zal je nu nooit meer een uitnodiging krijgen. Dat maakt de Facebook-ervaring een stuk rustiger.

Je kunt ook specifieke apps blokkeren, zodat je een bepaalde app nooit meer voorbij ziet komen.