Tip: Zo sluit je Windows 8 wél eenvoudig af

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 27 maart 2013 12:15

Apps & Software

Windows 8 heeft geen Startknop meer linksonder en hoewel dat vast een kwestie is van wennen, is het afsluiten van de pc er niet eenvoudiger op geworden. Veel beter was het geweest als Microsoft een optionele tegel had toegevoegd aan het Startscherm waarmee je de computer rechtstreeks zou kunnen afsluiten. Die tegel is er niet, maar gelukkig kan je deze vrij eenvoudig zelf maken.

01 Snelkoppeling maken

Het is helaas niet zo dat je met de rechtermuisknop op een lege plek in het Startscherm kan klikken om vervolgens een tegel aan te maken. Dat werkt op iets andere (en helaas omslachtigere) wijze. Voordat we een tegel kunnen maken die jouw computer laat afsluiten of herstarten, dienen we eerst een snelkoppeling aan te maken, bijvoorbeeld op het bureaublad.

Klik hiervoor met de rechtermuisknop op een lege plek op het bureaublad en vervolgens op Nieuw / Snelkoppeling. Normaliter zou je in het venster dat verschijnt bladeren naar een bestand waarnaar je de snelkoppeling wilt laten verwijzen, maar je kan hier ook een commando invoeren, hetgeen is wat wij gaan doen.

Wil je een snelkoppeling maken voor het afsluiten van de pc, typ dan shutdown /p in het veld onder Geef de locatie van het item op. Wil je Windows met de snelkoppeling laten herstarten, typ dan shutdown /r /t 0 in het eerdergenoemde veld. Klik op Volgende en geef de snelkoppeling een naam, bijvoorbeeld Afsluiten of Herstarten. Klik op Voltooien om de snelkoppeling aan te maken.

Voordat je een tegel kan toevoegen aan het Startscherm, dien je eerst een snelkoppeling te maken met daarin het gewenste commando.

02 Tegel in Startscherm zetten

De snelkoppeling is nu gemaakt en hoeft nu alleen nog in het Startscherm te worden gezet. Dit doe je heel eenvoudig door met de rechtermuisknop te klikken op de Snelkoppeling die je hebt aangemaakt en vervolgens te klikken op Vastmaken aan Start.

Er lijkt nu helemaal niets te gebeuren, maar het proces is uitgevoerd op de achtergrond. Wanneer je nu het Startscherm tevoorschijn haalt (door op de Windows-toets te drukken op het toetsenbord) of de muisaanwijzer naar linksonder te bewegen en te klikken, zie je een nieuwe tegel met de naam van de snelkoppeling die je hebt aangemaakt.

Je kan deze tegel uiteraard verslepen naar de door jouw gewenste plek, of erop rechtsklikken en klikken op Losmaken van start als je bij nader inzien de tegel toch niet wilt gebruiken. Nadeel is namelijk wel dat je totaal geen waarschuwing krijgt, de computer wordt zonder pardon afgesloten of herstart, ook als je per ongeluk op de tegel klikt. Het is dus niet onverstandig om de tegel in een hoekje te plaatsen, of wellicht zelfs uit beeld.

Pas wel op wanneer je op de tegel klikt, de computer wordt namelijk zonder enige waarschuwing afgesloten of herstart.

03 Snelkoppeling verwijderen?

Het kan zijn dat je de tegel wel erg handig vindt, maar de snelkoppeling liever niet op het bureaublad wilt bewaren. Als je enigszins ervaring hebt met Windows, dan weet je dat je de bron waarnaar een snelkoppeling verwijst nooit zomaar mag verplaatsen of verwijderen, omdat de snelkoppeling dan niet meer werkt.

Gelukkig is dit met het Startscherm niet het geval, omdat de tegel in het Startscherm geen verwijzing is naar de snelkoppeling op het bureaublad, maar een complete kopie van de snelkoppeling die je eerder aanmaakte. Zodra je eenmaal de snelkoppeling als tegel hebt toegevoegd, kan je de snelkoppeling zonder problemen kopiëren naar een andere map, zodat deze niet meer prominent op het bureaublad staat. Maar ook volledig verwijderen is geen probleem, wanneer je de snelkoppeling weggooit zal de tegel in het Startscherm niet verdwijnen en gewoon blijven werken (ook nadat je de computer opnieuw hebt gestart).

In tegenstelling tot wat je gewend bent, kan je de snelkoppeling verwijderen, zonder dat dit effect heeft op de tegel.

2 Reactie(s) op: Tip: Zo sluit je Windows 8 wél eenvoudig af

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2014 10:13 Anoniem
  Het is me eindelijk gelukt Windows 8 te laten afsluiten op de knop op de laptop, knop onder instellingen, en zeer eenvoudig: Door een vinkje bij [Energiebeheer] [Snelopstarten na afsluiten] weg te halen. Uitleg: http://aps2.toshiba-tro.de/kb0/TSB2B03EY0002R01NL.htm
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2014 20:41 Anoniem
  Kan je dat ook Gewoon op je bureaublad? Ik kom vaker op mijn bureaublad dan op mijn menu. Trouwens zo moeilijk is t niet die knop te vinden. Gewoon bij t menu t appeltje en dan afsluiten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.