6 tips om te wandelen met je smartphone

© PXimport

6 tips om te wandelen met je smartphone

Geplaatst: 26 november 2013 - 07:50

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Kees Krick

Omdat er in een smartphone een gps-ontvanger zit, kan het apparaat ons volgen tijdens onze bezigheden. Een aantal apps maakt daar handig gebruik van. Trek daarom met Wandelen in Nederland en TopoGPS op je smartphone de natuur in!

Tip 01: Wandelroutes ontdekken

Wie van wandelen houdt, raakt in Nederland niet snel uitgelopen. De app Wandelen in Nederland van Katoemba Software is hierbij een handig middel om steeds weer nieuwe en spannende wandelroutes te ontdekken en te verkennen. De app zelf is gratis, maar voor het wandelmateriaal moet betaald worden. Dat kan per provincie (2,69 euro) of meteen voor heel Nederland (8,99 euro).

Wij adviseren om met jouw favoriete wandelprovincie te beginnen. Dan kun je alvast aan de app wennen en in tip 3 vertellen wij hoe je de overige provincies gemakkelijk gratis kunt bemachtigen. De app is er al voor de iPhone. Een Android-versie komt binnenkort beschikbaar.

 

© PXimport

Tip 01 Wil je weten waar je leuk kunt wandelen? De app Wandelen in Nederland bevat ontelbaar veel wandelgebieden.

Tip 02: Paaltjes en het startpunt

Kiezen we op het hoofdscherm van de app Wandelen in Nederland bijvoorbeeld de categorie Natuurwandelingen uit, dan zien we op een kaart waar we allemaal in onze wandelschoenen kunnen stappen. Tik op een speld en de wandelroute(s) op die locatie worden getoond. Heb je een mooie wandeling gevonden? Controleer dan of het startpunt staat aangegeven. Kijk ook of bekend is op welke manier je de route loopt, bijvoorbeeld door het volgen van gekleurde paaltjes.

Voor een groeiend aantal wandelingen is een gps-route beschikbaar. Dan heb je geluk, want via een druk op de knop GPS Route is de wandeling alvast op een kaartje te zien. Iemand met een smartphone heeft hem dan al eens gelopen. Op het kaartje is precies te zien langs welke paadjes en landschappen de route voert. Zo krijg je van tevoren een idee of de wandeling iets voor je is. Is er geen exact startpunt bekend of staat niet aangegeven hoe de route loopt, dan is het zaak om eerst bij de genoemde organisatie naar een routebeschrijving te informeren.

 

© PXimport

Tip 02 Controleer of het startpunt is aangegeven en of je ziet hoe je moet lopen.

 

© PXimport

Tip 02 Is een route al eens eerder gelopen, dan kun je zien wat je te wachten staat.

Tip 03: Provincies verdienen

Maak je een wandeling waarvan nog geen gps-route bekend is in de app Wandelen in Nederland, dan kun je jouw eigen wandeling door de smartphone laten vastleggen en insturen. Dat is wel zo slim, want je helpt er niet alleen toekomstige wandelaars mee, je verdient er ook nog eens een gratis provincie mee. Zo heb je voor je het weet voor een prikkie heel Nederland op je smartphone.

Bekijk je een wandeling zonder gps-route, druk dan alsnog op GPS Route en daarna op Acties. Je begint met het opnemen van een route door op Start te drukken. Uiteraard doe je dit op het startpunt van de wandelroute. Bij terugkomst stop je de opname en kan deze verzonden worden.

 

© PXimport

Tip 03 Je helpt jezelf en anderen door de route van een wandeling op te nemen.

Tip 04: Topografische kaarten

Of je nu hardloopt, wandelt of fietst, of met een kano op stap gaat, voor alle recreatieve bezigheden waarbij je de verharde weg verlaat, kun je bijna niet zonder topografische kaarten. Daarop staat elk weggetje, hazenpaadje, slootje, bruggetje, het soort landschap en alle bebouwing aangeven. Vroeger was daar een peperdure gps-ontvanger voor nodig met eveneens prijzig kaartmateriaal. Nu hoef je niets anders te doen dan de app Topo GPS van Rdzl Inc (3,59 euro) te kopen en kun je het zeer gedetailleerde topografische kaartmateriaal van het Kadaster van heel Nederland op je eigen iPhone raadplegen.

De app is ook handig tijdens een auto- of motorrit om je op de omgeving te oriënteren, al is de app geen navigatieprogramma. Op Android biedt de app Locus Map Free van Asamm Software soortgelijke mogelijkheden, met onder andere allerlei varianten van online wegen-, wandel- en fietskaarten van OpenStreetMaps.

 

© PXimport

Tip 04 Op topografische kaarten is elk detail van het landschap te zien.

Tip 05: Tracks maken

Met de app Topo GPS kun je interessante locaties die je tegenkomt, markeren. Druk gewoon een vinger op de kaart totdat er een rood bolletje verschijnt. Verschuif het met je vinger tot het op de juiste plek zit en haal pas dan je vinger van het scherm. Er wordt nu een zogeheten waypoint (een POI) aangemaakt, waarmee zo'n plek later gemakkelijk is terug te vinden.

Terwijl je wandelt, peddelt, vaart, of rondrijdt kan de app de door jou afgelegde weg registreren en op de topografische kaart tonen. Dit wordt een track genoemd. Starten, pauzeren en stoppen van de opname doe je door links onderin op de opneemklok te tikken. De tracks worden op de iPhone bewaard, zodat je zowel live als achteraf kunt zien waar je allemaal bent geweest. Eerdere tracks zet je op de kaart door rechts onderin op het plusteken te tikken. Ook alle aangemaakte waypoints bevinden zich hier.

 

© PXimport

Tip 05 Je kunt op de kaart zien waar je geweest bent en interessante plekken markeren.

Tip 06: Kaartmateriaal opslaan

Kaartmateriaal wordt pas opgehaald zodra je een gebied bekijkt. Hoe verder je inzoomt, hoe gedetailleerder de kaart is. Ga je op pad, dan kan dit ook van tevoren. Dat scheelt datakosten en als er slecht bereik is op de locatie, heb je toch de kaarten op de iPhone paraat.

Bekijk, terwijl je met je draadloze thuisnetwerk verbonden bent, het gewenste gebied en tik met twee vingers tegelijk op de kaart. Ga dan naar het tabblad Cache en tik onder het kopje Kaarttegels van huidig gebied op Download. Je ziet hier direct om hoeveel gegevens het gaat. Bekijk je heel Nederland door volledig uit te zoomen, dan heb je tot zo'n twee gigabyte aan opslagruimte nodig. De grootte van de cache is trouwens in te stellen via Maximale grootte. Is de cache vol, dan wordt materiaal dat lang niet bekeken is vervangen door nieuw kaartmateriaal.

 

© PXimport

Tip 06 Kaartmateriaal kan ook vooraf opgehaald worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten