11 handige tips voor Google Play Music

Door: robbin-ooijevaar | 05 mei 2014 08:30

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Muziekliefhebbers gebruiken Spotify en hebben vaak nog een grote eigen collectie. Dit kunnen mp3's zijn, maar ook cd's. Met de introductie van Google Play Music heeft Spotify er een concurrent bijgekregen. In dit artikel lees je hoe je gratis tot 20.000 liedjes bewaart in de cloud en streamt.

Tip 01: Direct genieten

Steeds meer diensten op internet die iets met film of muziek te maken hebben zijn streaming-diensten. Goede voorbeelden zijn Netflix voor films/series en Spotify voor muziek. Bij een streaming-dienst wordt de media niet compleet gedownload, maar kun je deze al tijdens het downloaden afspelen.

Synchroniseren, volledig binnenhalen of bestanden kopiëren is niet nodig: de muziek komt naar je toe op aanvraag op het apparaat dat je op dat moment gebruikt. Dit kan een computer zijn, maar ook een smartphone of tablet. Google Play Music werkt ook volgens het streaming-principe.

Tip 01 Netflix en Spotify zijn de populairste streaming-diensten van dit moment.

Tip 02: Muziekcollectie

De grootste beperking van Spotify is dat de dienst je persoonlijke muziekcollectie bijna volledig negeert. Toegeven: veel muziek uit je mp3-collectie is ook te vinden in de Spotify-bibliotheek, maar zeker niet alles! Wel is het mogelijk om Spotify te koppelen aan bijvoorbeeld iTunes.

Ga hiervoor in Spotify naar Bestand / Afspeellijsten importeren. Nadeel hiervan is dat deze Spotify-truc alleen werkt op één computer. Google springt hier slim op in met Google Play Music. Hierbij wordt het mogelijk om je mp3's en audio-cd's toe te voegen en streaming beschikbaar te maken. Eenmaal toegevoegd kun je de muziek overal streaming terugluisteren op je pc, laptop, tablet en/of smartphone. Het leukste aan deze functie van Google Play Music is de prijs: het is helemaal gratis!

Tip 02 De basisversie van Google Play Music kost niets en je kunt er 20.000 liedjes opslaan en afspelen.

Twee smaken Google Play Music

Voordat we Google Play Music onder de loep nemen, is het goed om te weten wat de concurrentie biedt. Hoewel er al veel verschillende diensten zijn op dit gebied, is er slechts één het bekendst: Spotify. Spotify biedt toegang tot een reusachtige muziekbibliotheek met miljoenen liedjes die je kunt streamen. Afhankelijk van je abonnement kun je muziek ook offline beschikbaar maken om bijvoorbeeld zonder internetverbinding de muziek af te spelen.

De volledige versie van Spotify, genaamd Spotify Premium, kost 10 euro per maand. Het antwoord van Google op Spotify heet Google Play Music All Access. De maandelijkse kosten zijn identiek en dat geldt ook voor bijna alle functies en mogelijkheden. In dit artikel richten we ons op de gratis versie van Google Play Music, genaamd Standaard. Een overzicht van de verschillen tussen All Access en Standaard vind je hier.

Google Play Music All Access kan nog weleens een serieuze concurrent worden van het alom geliefde Spotify.

Tip 03: Muziek in de cloud

Het toevoegen van muziek aan Google Play Music kan op verschillende manieren. In dit artikel gaan we onze muziekcollectie uit iTunes overzetten. Ook lees je hoe je je muziek-cd's eenvoudig in de cloud krijgt. De audio-cd's en iTunes zijn niet per se nodig. Je kunt ook een map met muziek aanwijzen en deze toevoegen.

Zodra je muziek in je Google Play Music-account staat, kun je het streamen naar je computer(s), tablet en smartphone. Zelfs downloaden behoort tot de mogelijkheden. Het maakt hierbij niet uit of je de gratis versie gebruikt (Standaard) of een abonnement neemt op Google Play Music All Access: je mag in beide gevallen 20.000 liedjes bewaren.

Tip 03 Muziek in je Google Play Music-account kun je overal afspelen: op je pc, laptop, smartphone en tablet.

Tip 04: Google Wallet

Om Google Play Music te gebruiken, heb je een Google-account nodig. Als je een Gmail-adres hebt, heb je een Google-account. Heb je nog geen Google-account? Dan kun je deze aanmaken. Je kunt een Google-account ook aanmaken met je bestaande mailadres.

Google Play Music vereist ook nog een Google Wallet. Deze 'digitale betaalknip' van Google heb je helaas ook nodig voor de gratis versie van Google Play Music. Je kunt je Google Wallet aanmaken. Voor een Google Wallet is een creditcard vereist. Heb je geen creditcard en ben je ook niet van plan om deze aan te schaffen? Dan is een prepaid creditcard het overwegen waard. Deze zijn betaalbaar en kun je online bestellen.

Tip 04 Geen creditcard voor je Google Wallet? Koop een goedkope prepaid creditcard op 3vcard.nl.

5 Reactie(s) op: 11 handige tips voor Google Play Music

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 augustus 2014 11:40 Anoniem
  Ik heb net een account op Google Play Music aangemaakt en moest daarbij inderdaad ook op Wallet inschrijven, maar dat kan tegenwoordig schijnbaar ook gewoon met PayPal, je hebt dus geen credit card meer nodig. Ik heb mijn PayPal zo ingesteld staan dat het geld van mijn bankrekening schrijft wanneer nodig.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 13:35 Anoniem
  Google heeft de limiet voor Play Music verhoogd naar 50.000 tracks.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2015 17:21 Anoniem
  De bron van het berichtje hieronder: http://gratismuziekdownload.nl/nieuws/google-music-verhoogt-limiet-naar-50-000-mp3-bestanden/
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 april 2015 14:50 Anoniem
  Ik gebruik GPM al enige tijd met veel plezier. Mis echter de optie, zoals bij itunes, om overzichten uit mijn bibliotheek te exporteren naar extern bestand of printer, vooral nuttig als je veel songs geupload hebt al dan niet in combinatie met duizenden nummers in iTunes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 april 2016 12:55 Anoniem
  Dit zijn geen tips maar een uitleg wat het kan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.