12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst

Door: Martin Gijzemijter | 20 oktober 2016 07:30

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Tip 7 - Muziek delen

Net als in de échte wereld is het natuurlijk niet netjes om alleen maar te consumeren, het is wel zo sociaal om leuke muziek ook met anderen te delen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Wanneer je een nummer aan het luisteren bent dat je mooi vindt en onder de aandacht van een vriend of vriendin wilt brengen, dan kun je met de rechtermuisknop op dat nummer klikken en kiezen voor Delen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om je muziektip te posten naar iedereen die je volgt, maar je kunt het ook versturen naar specifieke vrienden door bovenin te klikken op Versturen naar. Dit werkt overigens niet alleen voor nummers, je kunt ook complete afspeellijsten op deze manier delen.

Breng anderen ook eens op de hoogte van leuke nieuwe muziek die je vindt.

Tip 8 - Sociaal

Spotify is eigenlijk zélf geen sociaal netwerk, maar omdat Facebook er behoorlijk diep in is geïntegreerd, voelt en functioneert het vaak wel zo. Wanneer je je Facebook koppelt aan Spotify (dit kun je doen in Bewerken / Voorkeuren / Facebook), krijg je automatisch een overzicht van welke Facebook-vrienden ook gebruikmaken van Spotify. Om dat overzicht op een later tijdstip nog eens te zien, klik je links op Activiteiten (onder Hoofdvenster) en vervolgens op Alles bekijken. Je kunt vrienden niet toevoegen zoals op Facebook, maar je kunt er wel voor kiezen om ze te volgen (dus eigenlijk meer zoals bij Twitter). Rechtsboven zie je nu ook wat voor activiteiten de mensen die je volgt op Spotify ontplooien. En dat is wederom een handige manier om nieuwe muziek te ontdekken (of erachter te komen dat je vrienden wel een héle slechte muzieksmaak hebben).

Het sociale aspect van Spotify is leuk omdat je zo eenvoudig kunt zien wat je vrienden luisteren.

Songteksten

Een paar jaar geleden kondigde Spotify met veel bombarie de mogelijkheid tot het installeren van apps aan. Door middel van apps kon je, net als op bijvoorbeeld Facebook, de functionaliteit van het programma flink uitbreiden. Zo was er een populaire app genaamd MusixMatch waarmee je de songteksten van het liedje kon bekijken dat je aan het luisteren was. Helaas heeft Spotify de apps inmiddels alweer de nek omgedraaid, met uitzondering van MusixMatch. Wanneer je rechtsonder klikt op songteksten (naast de afspeelbalk), zul je de oude vertrouwde app als enige overlevende zien.

Nieuwsgierig naar de songtekst van het nummer dat je luistert? Spotify heeft het voor je.

Tip 9 - Muziek offline bewaren

Het klinkt natuurlijk onwerkelijk dat Spotify je de mogelijkheid biedt om de beschikbare muziek te downloaden, maar toch is dat écht zo. Althans, een beetje ... want je downloadt de nummers alleen voor tijdelijk gebruik in het programma zelf. Dit is een fantastische optie wanneer je bijvoorbeeld een paar uur in een vliegtuig zit of op een andere locatie waar je geen internet hebt. Om offline van je favoriete muziek te genieten, rechtsklik je op de afspeellijst van je keuze en klik je vervolgens op Offline beschikbaar. Op je smartphone maak je de muziek offline beschikbaar door een afspeellijst te openen en bovenin de schakelaar bij Offline beschikbaar in te schakelen. Let op, deze functie is niet zonder beperkingen. Je kunt muziek maximaal 30 dagen achtereen offline beschikbaar maken en met een maximum van 3333 nummers.

Als je een tijdje zonder internet zit, is het ideaal dat je de muziek tijdelijk offline beschikbaar kunt maken.

Tip 10 - Geluidskwaliteit verbeteren

Tot slot is het fijn om te weten dat de geluidskwaliteit van Spotify nog een stukje kan worden verbeterd. Dit staat standaard uit omdat het natuurlijk ook meer dataverkeer verbruikt, maar als je een échte muziekliefhebber bent dan heb je dat er waarschijnlijk wel voor over. Het is overigens wél alleen mogelijk voor mensen met een betaald account. Om de audiokwaliteit te verbeteren, klik je op Bewerken bovenin en vervolgens op Voorkeuren. Vrijwel bovenin staat het kopje Geluidskwaliteit met daaronder de (uitgeschakelde) optie Streaming in hoge kwaliteit. Schakel deze optie in, en je kunt genieten van extra hoge geluidskwaliteit.

Standaard staat de geluidskwaliteit niet op de beste stand. Dat kun je eenvoudig aanpassen.

Tip 11 - Mobiele app

Spotify heeft een mobiele app die in het rijtje 'Beste apps aller tijden' niet zou misstaan. De app zit bomvol functies: alles wat in bovenstaande tips beschreven is, is ook mogelijk op je smartphone of tablet. Handig aan de mobiele app is dat je Spotify kunt pairen met bluetooth-koptelefoons en -speakers, zodat je je telefoon kunt gebruiken als afstandsbediening en toch perfect geluid hebt. Let wel op je dataverbruik, want vooral als je streamt in hoge kwaliteit, zoals beschreven in de vorige tip, kan het hard gaan. De Spotify-app is gratis te downloaden voor Android, iOS en Windows Phone.

Tip 12 - Concerten

Spotify speelt niet alleen muziek af, het helpt je ook om concerten in de buurt te vinden. Via Home > Bladeren > Concerten krijg je een lijst te zien met concerten en optredens in jouw stad, die je bovenaan kunt wijzigen. Scrol helemaal naar onderen en je ziet een lijst met populaire artiesten die in de buurt zijn. Deze lijst is gebaseerd op je luistergeschiedenis, de eerste is een algemene lijst die iedereen in jouw stad te zien krijgt. Klik op een naam en geef eventueel nog een datum en concertzaal aan. Je wordt doorgelinkt naar een ticketwebsite, waar je direct kaartjes kunt bestellen.

2 Reactie(s) op: 12 tips voor Spotify - Zo haal je alles uit de streamingdienst

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 december 2015 22:31 Anoniem
  ik gebruik Spotify vaak om nieuwe muziek te ontdekken. Ook de radio functie komt daarbij heel goed van pas!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2016 21:00 thesmokingmouse
  Helaas heeft Spotify de samenwerking met Musixmatch beëindigd, waardoor het niet meer mogelijk is om songteksten bij een nummer mee te lezen…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.