16 tips om alles uit VLC te halen

Door: robbin-ooijevaar | 18 juni 2018 10:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

De meeste mensen kennen VLC media player omdat het een 'alleseter' is. Het programma speelt alle filmbestanden af die in de praktijk voorkomen. Minder bekend zijn de geavanceerde functies van VLC en juist daar richten we ons op in dit artikel, want je kunt er nog veel meer mee!

In de basis is VLC uiteraard een afspeelprogramma en daar moet je het ook voor blijven gebruiken. De opties die we bespreken in dit artikel zijn een aangename bijkomstigheid. Niet alle trucjes zijn handig voor iedereen. Gebruik ervan wat je leuk lijkt. Probeer de trucjes vooral uit, dan merk je meteen hoe krachtig VLC eigenlijk is en hoe weinig je er van gebruikt. We gaan VLC niet uitvoerig tweaken, dus de basisfunctionaliteit zoals je VLC nu al gebruikt blijft behouden. Om aan de slag te gaan met deze masterclass heb je VLC nodig en dat programma vind je hier. We gebruiken in dit artikel de Nederlandse taaloptie van VLC. Is jouw VLC misschien Engelstalig? Schakel dan (al dan niet tijdelijk) over naar de Nederlandse taal om de stappen beter te kunnen volgen. Ga naar Tools / Preferences en pas de taal aan bij Menus language.

Tip 1 - Standaardspeler

VLC speelt alles wat met videobestanden te maken heeft probleemloos af. Toch kan het gebeuren dat voor bepaalde bestanden een andere programma opstart zodra je dubbelklikt op een videobestand. Bekende programma's die zichzelf dit recht toe-eigenen zijn Windows Media Player en iTunes. In dat geval kun je opnieuw instellen dat VLC wordt gebruikt als je op een videobestand dubbelklikt. Ga naar het configuratiescherm van Windows en ga naar Programma's / Standaardprogramma's / Standaardprogramma's instellen. Zoek in de lijst naar VLC media player en selecteer deze door er op te klikken. Bevestig met Dit programma als standaardprogramma instellen.

Stel VLC in als standaardprogramma voor al je videobestanden.

Wil je VLC niet als je standaard afspeelprogramma? Dan kun je je videobestanden nog steeds afspelen met VLC. Start VLC en sleep het videobestand dat je wilt afspelen naar het VLC-venster. Uiteraard kun je ook het menu Media / Bestand openen gebruiken.

Tip 2 - Ondertiteling

Ondertiteling en films zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar technisch gezien zijn de componenten meestal gescheiden. Als je een mkv-videobestand afspeelt, is de ondertiteling mogelijk wel 'ingebakken'. Dit geldt ook voor dvd's die je afspeelt met VLC. Kijk tijdens het afspelen bij Ondertiteling / Ondertitelspoor. Soms zie je hier een aanduiding van de taal, maar er kan ook Track 1, Track 2 enzovoorts staan. In dat geval is het een kwestie van uitproberen om de juiste taal te vinden.

Bij sommige films is de ondertiteling in meerdere talen 'ingebakken' in het filmbestand.

Tip 3 - Externe ondertiteling

Meestal is de ondertiteling van een film een apart bestand. Een srt-bestand is een populair formaat. Het is de bedoeling dat het srt-bestand met de ondertiteling in dezelfde map staat als je filmbestand. Van de film sharks2015.avi moet het bestand met ondertiteling dus de naam sharks2015.srt hebben. Alleen dan zal VLC het automatisch herkennen en tonen tijdens het afspelen van je film. Heet het bestand met ondertiteling sharks2015NL.srt? Dan kun je dit bestand eerst hernoemen voordat je de film afspeelt of het bestand handmatig toevoegen tijdens het afspelen van de film. Dit laatste gaat via Ondertitels / Ondertitelbestand toevoegen.

tips voor vlc
Voeg externe ondertiteling handmatig toe als de bestandsnaam niet overeenkomt met het filmbestand.

Tip 4 - Ondertiteling zoeken

Er zijn veel websites waar je ondertiteling kunt downloaden. Na het geven van een zoekopdracht krijg je meestal een zip-bestand dat je kunt downloaden en uitpakken. Hierin vind je het bestand met ondertiteling. Je moet het alleen nog even handmatig hernoemen, zodat de naamgeving overeenkomt met het filmbestand, of je moet het ondertitelbestand handmatig toevoegen. Met een beetje geluk werkt het.

Klinkt deze werkwijze omslachtig? Dat is het ook! Dankzij de uitbreiding vlsub kun je via Weergeven / Download subtitles ondertiteling direct zoeken op internet en downloaden. Vlsub is inmiddels standaard aanwezig in VLC. Je kunt de taal instellen (Nederlands) en automatisch laten zoeken of een handmatige zoekopdracht geven. De ondertiteling wordt direct bewaard met de juiste bestandsnaam en automatisch geselecteerd als actieve ondertiteling van de film die op dat moment afspeelt.

Synchronisatie ondertiteling

Als je merkt dat je ondertiteling niet synchroon loopt, kun je het beste op zoek naar nieuwe ondertiteling. Dit is de kortste weg en scheelt ergernis. In de meeste gevallen zijn nieuwe bestanden wel te vinden via populaire ondertitelwebsites, de ingebouwde zoekfunctie voor ondertiteling in VLC of met een speciaal programma als Sublight. Als dit geen uitkomst biedt, heeft VLC de mogelijkheid om de ondertiteling opnieuw te synchroniseren. Gebruik hiervoor de toetsen H en G en speel hiermee totdat de tekst weer gelijk loopt met het beeld.

tips voor vlc
Gebruik de toetsen H en G om de ondertitels weer gelijk te laten lopen met het beeld.

Tip 5 - Rar- en zip-bestanden afspelen

Veel films op internet zijn ingepakt in een zip- of rar-archief. Een film kan vele tientallen van dit soort archiefbestanden beslaan. Normaal gesproken moet je de bestanden na het downloaden eerst uitpakken voordat je het filmbestand kunt bekijken, maar voor VLC hoeft dat niet. Sleep een zip- of rar-bestand waarin een filmbestand staat naar het VLC-venster om je film direct te kijken. Je kunt het archiefbestand ook openen via Media / Bestand openen. Dit scheelt niet alleen een extra handeling en veel tijd, maar ook schijfruimte omdat je te maken hebt met het filmbestand en het archiefbestand. De keerzijde van deze functie is dat het om onverklaarbare redenen soms niet werkt, maar het altijd het uitproberen waard!

tips voor vlc
VLC kan films in zip- en rar-bestanden afspelen zonder dat je het archief eerst hoeft uit te pakken.

Tip 6 - YouTube-filmpjes

VLC interesseert het niet zo veel of een videobestand op je computer, usb-stick of ergens op internet staat. Je kunt er zelfs YouTube-filmpjes mee afspelen. Open het YouTube-filmpje eerst in je browser en kopieer de link van het webadres. Start nu VLC en klik op Media / Netwerkstream openen. Plak nu de weblink naar het filmpje op YouTube en klik op Afspelen.

Tip 7 - Opslaan van YouTube

De meeste mensen die iets van YouTube willen bewaren op de computer grijpen naar Freemake of andere gratis programma's. We nemen geïntegreerde reclamenetwerken en soms zelfs spyware voor lief bij dit soort software, maar waarom zou je? Het kan ook gratis en veilig via een tussenstapje in VLC. Speel de video af zoals besproken bij de vorige tip. Ga in VLC naar het menu Extra / Codecinformatie. Onder in beeld zie je een lange cryptische link bij Locatie. Klik met de rechtermuisknop op deze link en kies Select all (alles selecteren). Kopieer het linkadres nu via Ctrl+C. Ga naar je browser en plak de link in het adresveld via Ctrl+V. Bevestig met Enter. Het filmpje begint af te spelen, maar dan zonder alle YouTube-kaders en andere opsmuk. Je mag het filmpje pauzeren. Klik in je browser met de rechtermuisknop op het filmpje en kies Opslaan als. Bewaar het videobestand op je computer als mp4-bestand.

tips voor vlc
Gebruik VLC om YouTube-filmpjes op te slaan op je computer.

Niet installeren

Als je een andere favoriete mediaspeler hebt, maar sommige functies van VLC toch wilt gebruiken, hoef je VLC niet volledig te installeren. Op de website van de makers zie je bij Andere systemen diverse downloadlinks voor Windows, OS X, Linux en andere besturingssystemen. Bij Windows vind je VLC ook als zip-bestand. Het enige dat je hoeft te doen, is dit bestand downloaden en uitpakken. VLC wordt niet geïnstalleerd. Je start het programma wanneer je wilt door het bestand vlc.exe openen met Windows Verkenner.

tips voor vlc
VLC hoef je niet per se te installeren, er is ook een portabele versie beschikbaar.

Tip 8 - YouTube naar mp3

YouTube staat vol met liedjes. Deze kun je via een paar tussenstapjes bewaren als mp3-bestand op je computer. Doorloop eerst tip 6 en tip 7. Het resultaat hiervan is een mp4-bestand op je computer. Start VLC en ga naar Media / Converteren opslaan. Voeg het mp4-filmbestand toe met de knop Toevoegen in het tabblad Bestand. Klik op Converteren opslaan en kies bij Profiel voor Audio mp3. Geef met de knop Bladeren bij Doelbestand een bestandsnaam op, bijvoorbeeld liedje.mp3. Klik op Start en wacht geduldig af tot je liedje is omgezet. Je kunt het originele mp4-videobestand wissen (als het inderdaad niet meer wilt hebben).

tips voor vlc
Gebruik VLC om van een filmbestand (bijvoorbeeld van YouTube) een mp3-bestand te maken.

Kwaliteit

Bij tip 8 maak je van een videobestand een mp3-bestand via het standaardprofiel Audio mp3. De standaard kwaliteitsinstellingen laten te wensen over, maar zijn eenvoudig aan te passen. Klik achter het profiel Audio mp3 op de gereedschapssleutel. In het tabblad Audiocodec kun je de kwaliteit opkrikken. Zet de Samplerate bijvoorbeeld op 44100 Hz en kies bij Bitrate voor 192 kbps. Een hogere kwaliteitsinstelling geeft ook een groter mp3-bestand. Als het audiospoor in een videobestand van lage kwaliteit is, heeft het geen zin om een hogere bitrate in te stellen. Je krijgt dan alleen een groter bestand, maar de geluidskwaliteit wordt niet verbeterd.

tips voor vlc
Verander de audio-instellingen als je van een videobestand een mp3-bestand wilt maken.

8 Reactie(s) op: 16 tips om alles uit VLC te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2015 12:17 japie12
  Inderdaad een super fijn programma.Complimenten voor de makers

  Nog een laatste wens is de optie om direct VLC te kunnen streamen vanaf je PC naar je Chromecast/SmartTV

  Dan wordt het streamen van allerlei zaken zoals fotos muziek, films etc een fluitje van een cent want VLC speelt alle formaten zonder problemen perfect af dan is VLC echt helemaal compleet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2015 13:02 Anoniem
  Zeker een top programma, alleen jammer dat je er geen dvd-schijven mee kunt afspelen *die gaan namelijk haperen bij mij en vertonen plots grijze vlakken op plekken waar fel licht in de video aanwezig is (zoals kaarslicht) of op plekken waar ingewikkelde animaties zitten (twinkelingen, sterren etc.). Enig idee hoe dit komt en wat ik er aan kan doen? PowerDVD doet dit gewoon wel goed en de dvd's zijn allemaal gewoon legaal…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 november 2015 14:30 Anoniem
  Een opmerking over de te downloaden ondertitels: als je ook nog wilt snappen wat er staat vermijd dan de ondertitels op opensubtitles.org en vergelijkbare sites. Die teksten zijn doorgaans met een vertaalmachine gemaakt en het is toeval als er staat wat er gezegd wordt. Woorden grammatica, syntaxis: er deugt meestal niets van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 augustus 2017 20:42 Error404html
  Nog een laatste wens is de optie om direct VLC te kunnen streamen vanaf je PC naar je Chromecast/SmartTV

  Inderdaad een super fijn programma.Complimenten voor de makers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2018 20:07 Kasander1
  Ook al lijkt het een refurbished artikel (gezien de reacties uit 2015 en 2017), het blijft prettig leesbaar en zeker bruikbaar!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2018 22:08 _Pieter
  Weet soms iemand een truuk om de video's van Jeroen Meus op te nemen?
  Dit is me tot heden toe nog niet gelukt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2018 11:50 dam2009
  ik wil tv kijken via VLC door een playlist te downloaden (zip bestand).
  Als ik dit doe dan worden de zenders niet een voor een afgespeeld maar achter elkaar en slechts een paar momenten vertoond en steeds overgeschakeld naar de volgende zender, enz enz terwijl ik zelf wil zappen wanneer ik wil. hoe doe ik dit? wie helpt. alvast bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2019 11:50 Lex1
  Eens in de twee maanden ben ik genoodzaakt VLC player opnieuw te installeren omdat ik de welbekende Windows navigatie symbolen kwijt ben - □ x die rechts boven in de hoek staan.

  - waarmee je VLC player weg kunt klappen.
  □ waarmee je het in kunt klappen naar een ander Formaat.
  x waarmee je het programma kunt afsluiten.

  Erg lastig als deze symbolen knoppen weg zijn. ik heb al diverse maal zitten spitten in VLC player ik weet niet hoe ik het terug kan krijgen.

  Het enige wat ik kan doen om dit probleem op te lossen is VLC player opnieuw installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.