16 tips om alles uit VLC te halen

Door: robbin-ooijevaar | 18 juni 2018 10:31

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 9 - Dvd en Blu-ray

Voor sommige mensen is het niet eenvoudig om een dvd-schijfje af te spelen op de pc. Ook dit kan met VLC. Plaats dvd in de speler van je systeem, start VLC en ga naar Media / Schijf openen. Geef aan wat je wilt afspelen. Je hebt onder andere de keuze voor Dvd of Blu-ray. Als je de menu's wilt overslaan, kun je de optie Geen schijfmenu's aanvinken. Wijs de schijfletter aan met Bladeren en klik op Afspelen.

Het afspelen van blu-ray-schijfjes werkt in de praktijk niet altijd met VLC. Je kunt hierover een programma als Leawo Blu-ray Player gebruiken.

tips voor vlc
Heb jij ze nog: fysieke dvd'tjes? VLC kan ze afspelen en dat geldt ook voor sommige (maar helaas niet alle) blu-ray-schijven.

Tip 10 - Schijfje rippen

Met een kleine variatie op de vorige tip kun je je dvd's en blu-rays ook opslaan op je computer. Doe dit uiteraard alleen als je hiermee geen wetten overtreedt. In plaats van op de knop Afspelen te klikken, klik je naast deze knop op het icoontje met het pijltje. Klik in het extra menu op Converteren, kies het gewenste videoformaat en geef aan waar je het videobestand wilt bewaren. Experimenteren is vereist voor een goed eindresultaat.

Tip 11 - Webcam-filmpje

VLC kan filmpjes opnemen van je webcam in hoge kwaliteit. Dit mag een usb-webcam zijn of een webcam die is ingebouwd in je laptop. Ga naar Media / Converteren opslaan en ga naar het tabblad Opnameapparaat. Kies in het menu achter Opnamemodus voor Direct show. Vervolgens kun je bij Video-apparaatnaam je webcam selecteren. Kies bij Audio-apparaatnaam je microfoon of schakel deze uit (None). Pas eventueel extra instellingen aan via de knop Geavanceerde opties en klik op de knop Converteren opslaan. VLC toont geen voorbeeldweergave. Klik op de stopknop om de opname te beëindigen.

tips voor vlc

Tip 12 - Bureaubladvideo

Een leuk extraatje van VLC is de mogelijkheid om een bureaubladfilmpje te maken, ook wel 'screencast' of 'video tutorial' genoemd. Hierbij maak je opnames van de handelingen die jij op je computer verricht, bijvoorbeeld als instructie voor iemand anders. Als je deze optie wilt gebruiken, volg je eerst een deel van de instructies van de vorige tip, maar kies je bij Video-apparaatnaam voor Desktop. Stel bij de optie Gewenste beeldsnelheid voor opname het aantal fps (frames per seconde) op 15 of 25 in. Meer frames levert een vloeiender beeld op, maar zorgt ook voor een groter videobestand.

Bij de meest recente versie van VLC blijkt dat het maken van een bureaubladfilmpje niet helemaal stabiel werkt, met alle ergernis van dien. Probeer het uit, misschien werkt het op jouw systeem wel goed. Bij problemen kun je voor dit doel ook een programmaatje als TinyTake gebruiken.

tips voor vlc
VLC neemt je bureaublad op inclusief je muis en persoonlijke toelichting via de microfoon.

Tip 13 - Dynamisch bureaubladachtergrond

In Windows kun je foto's als bureaubladachtergrond instellen, maar wist je dat dit ook een videobestand of YouTube-filmpje mag zijn? Speel het filmpje dat je op je bureaublad wilt zien af met VLC en kies in het menu Video voor Als bureaubladachtergrond instellen. Een film kijken op deze manier is niet zo fijn vanwege de icoontjes en vensters die het zicht belemmeren. De optie is wel leuk om een (live) video van je favoriete uitzicht weer te geven.

tips voor vlc
Breng je bureaublad tot leven met een fraaie (YouTube-)video.

Tip 14 - Uitgebreide functies

De meeste mensen kennen alleen het strakke minimalistische afspeelvenster van VLC, maar er is ook een uitgebreidere mediaspeler met meer functies. Deze vind je via Weergave / Afspeellijst (of sneltoets Ctrl+L). In de linkerkolom zie je een overzicht van de extra's, zoals Playlist, Mijn video's (met een verwijzing naar de inhoud van gelijknamige map) en diverse streamingopties. Er is zelfs een podcast-functie aanwezig voor wie dit handig vindt. Deze werkt goed, maar is wel Spartaans omdat je zelf het adres van de podcast-feed moet kopiëren/plakken.

tips voor vlc
De afspeellijst-weergave van VLC is minder sober en geeft direct toegang tot extra functies.

Tip 15 - Combineer je trucs

De mogelijkheden en kracht van VLC ontdek je nooit in één keer. De mediaspeler wordt pas een 'ultieme mediaspeler' als je VLC gebruikt met de functies die jij handig vindt. Misschien volstaat de basis die alle videoformaten probleemloos afspeelt, maar de kans is groot dat meer mogelijkheden in de smaak zullen vallen. Combineren is een must. Je kunt bijvoorbeeld afspeellijsten aanleggen van lokale bestanden/video's, maar ook YouTube-filmpjes of YouTube-afspeellijsten toevoegen. Dit laatste lijkt misschien omslachtig, maar is bijzonder handig als je graag de 'YouTube DJ' uithangt. Dankzij VLC heb je tussendoor geen last van reclames.

tips voor vlc
Maak een afspeellijst van YouTube-muziekvideo's en speel ze af zonder reclame.

Tip 16 - Extra uitbreidingen

Er is een aantal plug-ins te krijgen voor VLC, maar deze hebben we bewust niet gebruikt in dit artikel. Veel plug-in-functies zijn al geïntegreerd in VLC. Zo onthoudt de afspeelsoftware bijvoorbeeld waar je gebleven was en kun je de volgende keer wanneer je een filmbestand opent je weergave hervatten. Voorheen was hier een extra uitbreiding voor nodig. Dit geldt ook voor de uitbreiding om ondertiteling te vinden. Bij de plug-ins vind je ook een installatieprocedure om de uitbreiding aan de praat te krijgen. Meestal moet je een paar bestandjes kopiëren met Windows Verkenner. Meer tips over add-ons en skins voor VLC vind je in dit artikel.

tips voor vlc
Er zijn uitbreidingen voor VLC verkrijgbaar, maar de meest handig zijn al standaard geïntegreerd.

Smartphone-app

VLC is niet alleen handig op je pc, maar ook voor je smartphone of tablet. De functies van de iOS- en Android-app wijken behoorlijk af, maar ze hebben één ding gemeen: het is handige afspeelsoftware voor alle videobestanden. Bij Android-apparatuur kun je videobestanden (bijvoorbeeld mkv's) op je toestel krijgen via een SD-kaartje, bij iOS-toestellen is dat lastig. Voor dit laatste heeft de iOS-app van VLC een handige functie genaamd Delen via WiFi. Hiermee gebruik je de browser op je computer om (grote) videobestanden op je smartphone te krijgen en af te spelen: handig! De iOS- en Android-app vind je in de app-store van je platform.

tips voor vlc
Stuur videobestanden met de VLC-app draadloos naar je iPhone of iPad.

8 Reactie(s) op: 16 tips om alles uit VLC te halen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 november 2015 12:17 japie12
  Inderdaad een super fijn programma.Complimenten voor de makers

  Nog een laatste wens is de optie om direct VLC te kunnen streamen vanaf je PC naar je Chromecast/SmartTV

  Dan wordt het streamen van allerlei zaken zoals fotos muziek, films etc een fluitje van een cent want VLC speelt alle formaten zonder problemen perfect af dan is VLC echt helemaal compleet
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 november 2015 13:02 Anoniem
  Zeker een top programma, alleen jammer dat je er geen dvd-schijven mee kunt afspelen *die gaan namelijk haperen bij mij en vertonen plots grijze vlakken op plekken waar fel licht in de video aanwezig is (zoals kaarslicht) of op plekken waar ingewikkelde animaties zitten (twinkelingen, sterren etc.). Enig idee hoe dit komt en wat ik er aan kan doen? PowerDVD doet dit gewoon wel goed en de dvd's zijn allemaal gewoon legaal…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 november 2015 14:30 Anoniem
  Een opmerking over de te downloaden ondertitels: als je ook nog wilt snappen wat er staat vermijd dan de ondertitels op opensubtitles.org en vergelijkbare sites. Die teksten zijn doorgaans met een vertaalmachine gemaakt en het is toeval als er staat wat er gezegd wordt. Woorden grammatica, syntaxis: er deugt meestal niets van.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 augustus 2017 20:42 Error404html
  Nog een laatste wens is de optie om direct VLC te kunnen streamen vanaf je PC naar je Chromecast/SmartTV

  Inderdaad een super fijn programma.Complimenten voor de makers
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 juni 2018 20:07 Kasander1
  Ook al lijkt het een refurbished artikel (gezien de reacties uit 2015 en 2017), het blijft prettig leesbaar en zeker bruikbaar!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 juni 2018 22:08 _Pieter
  Weet soms iemand een truuk om de video's van Jeroen Meus op te nemen?
  Dit is me tot heden toe nog niet gelukt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2018 11:50 dam2009
  ik wil tv kijken via VLC door een playlist te downloaden (zip bestand).
  Als ik dit doe dan worden de zenders niet een voor een afgespeeld maar achter elkaar en slechts een paar momenten vertoond en steeds overgeschakeld naar de volgende zender, enz enz terwijl ik zelf wil zappen wanneer ik wil. hoe doe ik dit? wie helpt. alvast bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 augustus 2019 11:50 Lex1
  Eens in de twee maanden ben ik genoodzaakt VLC player opnieuw te installeren omdat ik de welbekende Windows navigatie symbolen kwijt ben - □ x die rechts boven in de hoek staan.

  - waarmee je VLC player weg kunt klappen.
  □ waarmee je het in kunt klappen naar een ander Formaat.
  x waarmee je het programma kunt afsluiten.

  Erg lastig als deze symbolen knoppen weg zijn. ik heb al diverse maal zitten spitten in VLC player ik weet niet hoe ik het terug kan krijgen.

  Het enige wat ik kan doen om dit probleem op te lossen is VLC player opnieuw installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.