3 tips om nóg meer met VLC te doen

© PXimport

3 tips om nóg meer met VLC te doen

Geplaatst: 8 december 2015 - 05:34

Aangepast: 14 december 2022 - 15:07

Lub Snoek

Het einde van het kalenderjaar nadert, wat hand in hand gaat met kortere dagen en meer regen. Om je alvast klaar te stomen voor als het écht koud wordt, hebben we drie tips op een rij gezet om het meeste uit VLC te halen. Zo kom je nooit onbeslagen ten ijs tijdens een filmavondje.

Het converteren van media

Stap 1 - media plaatsen

Om media te converteren in VLC, ga je naar bestand > converteren/streamen. Vervolgens komt er een kleiner scherm in beeld waar je media kunt plaatsen en kunt kiezen naar welk bestandsformaat je de media wil converteren.

 

© PXimport

Dit is het scherm in VLC waar media kan worden geconverteerd.

Om media te plaatsen, kun je het bestand naar het venster slepen of klik je op media openen om het bestand te zoeken. Als je de media die je wilt converteren hebt gevonden, druk je op open.

Stap 2 - kiezen van het formaat

Onder het kopje Profiel kiezen, kun je bepalen naar welk mediabestand je media wordt geconverteerd. Je kunt kiezen uit voorgeïnstalleerd profielen, maar het is ook mogelijk een nieuwe preset aan te maken door te klikken op Aanpassen. Hier kun je zelf de video- en audiocodec kiezen waar het mediabestand naar wordt geconverteerd. Als je een profiel hebt gemaakt, is het mogelijk deze op te slaan door te klikken op opslaan als nieuw profiel, zo hoef je niet iedere keer de codecs te kiezen als je een bestand wil converteren.

Stap 3 - waar komt het terecht?

Bij bestemming kiezen, kies je opslaan als bestand en kun je het nieuwe bestand een naam geven en bepaal je waar het wordt opgeslagen.

Als je het formaat hebt bepaald, klik je op opslaan en begint VLC met converteren. Je zult zien dat VLC vervolgens het bestand in de tijdlijn versnelt afspeelt, de tijdlijn dient nu als voortgangsbalk en laat je dus zien hoe lang het converteren duurt. De snelheid van het converteren is nagenoeg constant, dus wordt de tijd die het converteren inneemt vooral bepaald door de lengte en resolutie van de video. Bij langere filmbestand is het aangeraden om ruim de tijd te nemen voor converteren.

Stap 4 - net iets anders op Windows

Als je VLC wilt gebruiken om media te converteren op een Windows-systeem, vind je onder media het kopje converteren/opslaan. Voor de rest gelden dezelfde regels als op Mac OS X.

Het openen en downloaden van YouTube-video's

Om een video van YouTube in VLC te streamen klik je op media en kies je netwerkstream openen. Als het goed is, springt er een venster in beeld met een adresbalk, hier plak je het internet-adres van de YouTube-video. Nadat je op openen drukt, zal VLC de video afspelen.

 

© PXimport

Hier voer je de URL in van de YouTube-video.

Downloaden

Om de video te downloaden, klik je op extra > codecinformatie. Bij locatie vindt je een internetadres, daar haalt VLC de video vandaan. Door deze link te kopiëren en in je browser te plakken, opent je browser de video. Doordat de browser de video niet via YouTube afspeelt, is het nu mogelijk om met de rechtermuisknop op de video te klikken en de video op te slaan.

Voor OSX: Een YouTube-video open je door onder bestand te klikken op netwerk openen. Daar kun je de link van de video plakken. Codecinformatie is te vinden onder de optie-knop venster.

Ondertiteling vertragen of versnellen

Geen zin meer om 12 verschillende ondertitelingsbestanden te testen om te zien welke het geluid van je film volgt? VLC heeft de functie om ondertitelingsbestanden te vertragen of versnellen. Tijdens het afspelen van een video kun je de sneltoetsen G en H gebruiken om de ondertitelingssnelheid aan te passen. Als de ondertiteling te vroeg in beeld komt, gebruik je de G-sneltoets om de ondertiteling te vertragen. Andersom kan natuurlijk ook. Als de ondertiteling te laat in beeld verschijnt kan je deze met de H-toets versnellen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten