14 tips om je Windows-pc grondig op te schonen

Door: robbin-ooijevaar | 02 maart 2017 14:43

Apps & Software

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Het is goed om je computer minimaal één keer per jaar grondig schoon te maken. We hebben het niet over Windows opnieuw installeren of een stofdoek, maar over softwareresten opschonen en je instellingen optimaliseren naar gebruik. In dit artikel gaan we in 14 stappen je pc schoonmaken.

Voelt Windows traag aan, heb je geen overzicht in je bestanden of duurt het lang voordat je computer is opgestart? Dan is het de hoogste tijd voor een flinke schoonmaakbeurt! Je hoeft niet per se alle tips in dit artikel op te volgen om je computer te optimaliseren. Voer de punten uit waar je je al een tijdje aan ergert. Sommige optimalisaties en schoonmaakacties kunnen de eerste keer veel tijd in beslag, maar zijn in de toekomst sneller of zelfs geroutineerd uit te voeren zodat je je systeem altijd in topconditie houdt. Lees ook: Gratis software: de beste freeware-tips van 2017.

Tip 02: Gratis of betalen?

Als je een snellere computer wilt, kun je hiervoor allerlei commerciële programma's aanschaffen. Om direct met de deur in huis te vallen: dit is niet nodig. Met gereedschap dat standaard aanwezig is in Windows en een paar gratis hulpprogramma's kun je je computer snel ontdoen van overbodige rommel en de prestaties verbeteren. Sommige commerciële oplossingen zijn zelfs schadelijk. De regel 'baat het niet, dan schaadt het niet' gaat zeker niet op bij schoonmaakprogramma's en optimalisatiegereedschap. Alle programma's in dit artikel zijn veilig te gebruiken, mits je je gezonde verstand niet negeert en geen schoonmaakacties of optimalisaties uitvoert waarvan je de uitwerking niet kent.

Tip 02 Optimaliseren en overbodige bestanden opruimen is eenvoudig, maar dient wel met aandacht te gebeuren om fouten te voorkomen.

Nooit doen!

Alle tips in dit artikel zijn veilig uit te voeren. Een paar taken die je misschien verwacht in een schoonmaakartikel hebben we bewust achterwege gelaten. Zo kunnen schoonmaak- en optimalisatieprogramma's voor het Windows Register ernstige schade aanrichten waardoor je computer niet meer opstart. Het defragmenteren van een opslagmedium was misschien ten tijde van Windows XP nog wel handig in sommige situaties, maar levert nu geen noemenswaardige snelheidsverbetering op. Voor mensen met een SSD is defragmenteren zelfs af te raden omdat het extra slijtage en fouten kan veroorzaken.

Defragmenteren levert geen snelheidswinst op en kan zelfs schadelijk zijn voor SSD-opslag.

Gewone schoonmaak

Tip 03: Basisgereedschap

Als je je computer in goede conditie wilt houden, is één basisprogramma al sinds jaar en dag essentieel: CCleaner. We zouden allerlei andere (vaak minder goede) programma's kunnen noemen, maar daar heb je niets aan. CCleaner is nog steeds het beste programma om je systeem snel te ontdoen van overbodige rommel. Download en installeer CCleaner. Sinds versie 5 heeft het programma een nieuw jasje, het gebruik is bijna ongewijzigd en de functies nog steeds ongeëvenaard. We maken er niet te veel woorden aan vuil, maar gaan bij latere tips wel in op enkele expert-instellingen van het programma. Als CCleaner niet opstart met de Nederlandse taal, kies deze dan bij Settings / Language.

Tip 04: Analyse en schoon

Voor de snelste schoonmaakactie start je CCleaner en klik je op Schoonmaken. Het programma zoekt tijdelijke bestanden van onder andere Windows en je browser(s) en schoont deze op. Naderhand zie je hoeveel schijfruimte er werd vrijgemaakt. Meestal krijg je in één keer vele GB's terug, bijvoorbeeld omdat er allerlei tijdelijke bestanden worden verwijderd en je overvolle prullenbak wordt geleegd.

Klik eerst op Analyseren als je eerst wilt zien hoeveel er wordt vrijgemaakt. Dit kost één extra muisklik, maar geeft beginners de mogelijkheid vooraf de onderdelen die worden opgeschoond te controleren.

Systeembestanden

Voor het handmatig opruimen van bestanden geldt een extra waarschuwing: verwijder nooit bestanden of mappen waarvan je niet weet waarvoor het dient. Met een hulpprogramma als TreeSize (zie ook tip 09) kom je bijvoorbeeld grote mappen tegen in systeemlocaties als C:\Windows. Laat deze en andere systeemmappen met rust, mits je 100% zeker weet wat je doet. Experimenteren met systeembestanden resulteert meestal in een ernstige Windows-crash met gegevensverlies.

Browser opschonen

Tip 05: Cache legen

Tijdens het internetten bewaart je browser veel informatie. Sommige cookies zijn zeer vervelend als ze worden ingezet voor 're-marketing'. Deze zorgen er voor dat je lange tijd achtervolgd wordt door dezelfde reclames. Gebruik in je browser de toetscombinatie Ctrl+Shift+Del en haal de bezem door opgeslagen informatie. De toetscombinatie werkt in alle bekende browsers, behalve in Safari (die gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Alt+E). Op deze website vind je informatie over het opruimen van cachebestanden.

Automatisch schoon

De schoonmaakactie van onder andere je browsercache en andere tijdelijke bestanden kun je eenvoudig te automatiseren met CCleaner. Start CCleaner, ga naar Opties / Instellingen en plaats een vinkje bij Computer automatisch schoonmaken tijdens het opstarten. Bijkomend voordeel van deze instelling is dat de schoonmaakbeurtjes snel klaar zijn omdat ze regelmatig worden uitgevoerd.

Laat CCleaner je systeem in topconditie houden en voer bij elke Windows-start automatisch een kleine schoonmaakbeurt uit.

Tip 06: Toolbars (1)

Browsertoolbars en browseruitbreidingen kunnen handig zijn als je ze zelf uitkiest, maar soms worden ze zomaar geïnstalleerd (buiten jouw medeweten en toestemming) en kunnen zelfs hinderlijk zijn. Denk hierbij aan een aangepaste zoekmachinewerkbalk of extra toolbar van een of ander programma. Sommige uitbreidingen houden zelfs ongewenst je surfgedrag in de gaten. Je kunt de uitbreidingen en werkbalken verwijderen via je browser, maar dit is lastig omdat de instellingen vaak te diep verscholen zijn. IObit Uninstaller heeft een handige optie aan boord om de uitbreidingen wel eenvoudig te verwijderen. De mogelijkheden vind je in het tabblad Werkbalken en plugins. Let op: sommige uitbreidingen zijn nodig om je browser correct te laten functioneren. Denk aan Java, je beveiligingsprogramma of een verificatieprogramma van internetbankieren. Verwijder geen onderdelen die je niet kent.

Tip 06 IObit Uninstaller kan ook de uitbreidingen van Internet Explorer en Firefox uitschakelen of verwijderen.

Tip 07: Toolbars (2)

IObit Uninstaller ondersteunt alleen de uitbreidingen van Internet Explorer en Firefox. De mogelijkheid om de browserextra's te beheren lijkt een nevenfunctie van dit programma. Auslogics Browser Care is hierin juist gespecialiseerd! Het programma ondersteunt Internet Explorer, Chrome en Firefox. Sluit je browser voordat je met Auslogics Browser Care aan de slag gaat. Kijk per browser welke uitbreidingen er geïnstalleerd zijn. Klik op het prullenbak-icoontje om de uitbreiding te verwijderen. Als dit niet mogelijk is, plaats dan een vinkje en schakel de uitbreiding uit met de knop Disable selected.

Tip 07 Auslogics Browser Care maakt het beheren van browseruitbreidingen eenvoudig: je kunt ze snel uitschakelen of zelfs verwijderen.

Extra software?

De besproken programma's in dit artikel zijn uitgebreid getest en veilig te gebruiken. Zoals we helaas steeds vaker zien, worden programma's gebundeld met extra's die je niet nodig hebt. Dit geldt helaas ook voor de software in dit artikel. Als je even niet oplet, installeer je bijvoorbeeld per ongeluk een probeerversie zijn van een commercieel pakket van softwaremakers. De overbodige extra's zijn eenvoudig te voorkomen door altijd alert te zijn tijdens de installatie. Bekijk goed welke onderdelen een vinkje hebben en dus geïnstalleerd of gewijzigd worden. Verwijder de vinkjes waar je het niet mee eens bent. Krijg je de vraag om iets te accepteren met de knop Accept of Agree? Lees goed door wat je accepteert en weiger (via de knop Decline) als je het er niet mee eens bent.

Let goed op tijdens de installatie en voorkom zo dat je per ongeluk dingen installeert die je niet wilt hebben.

10 Reactie(s) op: 14 tips om je Windows-pc grondig op te schonen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 april 2015 14:49 Anoniem
  de beste manier van opschonen, is het totaal verwijderen van deze oude en achterhaalde software.
  genoeg keuze in wel goede os modellen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 11:48 Anoniem
  Hoogst irritant die reclame tussen door!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 13:01 Anoniem
  Buiten CCleaner gebruik ik System Care deze ruimt nog beter op.Bevalt me prima à.legtenberg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 13:28 Anoniem
  De add-on / extensie / plugin AdBlock (of AdBlock Plus) houdt al voldoende reclame tegen om op een normale manier dit artikel te lezen.

  Verder zou ik nog willen aankaarten dat (beperkte) functies van Secunia PSI en FileHippo App Manager ook al standaard in Avast Antivirus Free zitten. Dan zijn er dus geen 2 programma's nodig, maar enkel deze virusscanner (waar ik overigens heel tevreden over ben).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 14:49 Anoniem
  Programmas die je nooit gebruikt weghalen, backups maken, desnoods in de cloud en Autoruns om je startup op te schonen. Soms zitten er ook wat programma's bij die je niet wilt en niet valt weg te halen.. Gewoon afvinken in Autoruns, opnieuw starten en je kunt dat spul weggooien. Ik heb zelf Secunia geprobeerd een paar jaar geleden en vond het niks, nam alleen maar geheugen in beslag. Ik bepaal zelf wel wanneer en of ik iets wil updaten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 18:04 Anoniem
  C:\Program Files\Adblock Plus for IE\html\templates\index.html

  Installeren en weg (98%) reclames! :-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 21:30 Anoniem
  Als je die reclame zo lastig vindt gebruik dan Ghostery. Ik heb dat als add-on in Chrome en ik heb geen last van reclames.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 april 2015 21:41 Anoniem
  Ja, Ghostery is ook een goed idee, bedankt voor de tip. Ik heb evengoed mijn commentaar (recht onder die van jou) toch ook maar in vergelijkbare woorden aan de redactie en webbeheer gemaild. Dit gaat me echt veel te ver en het schiet me nu even in het verkeerde keelgat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 augustus 2015 08:09 Anoniem
  Advanced Systemcare vind ik wel een prima programma om je pc op te schonen, werkt naar behoren
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 februari 2016 14:04 Anoniem
  Wil me registeren hoe gaat dat in zijn werk
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.