14 tips om je Windows-pc grondig op te schonen

Door: Robbin Ooijevaar | 03 april 2015 10:04

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Het is goed om je computer minimaal één keer per jaar grondig schoon te maken. We hebben het niet over Windows opnieuw installeren of een stofdoek, maar over softwareresten opschonen en je instellingen optimaliseren naar gebruik. Lees hoe je dit voor elkaar krijgt en je computer weer snel wordt.

Tip 01: Sneller, snelst!

Voelt Windows traag aan, heb je geen overzicht in je bestanden of duurt het lang voordat je computer is opgestart? Dan is het de hoogste tijd voor een flinke schoonmaakbeurt! Je hoeft niet per se alle tips in dit artikel op te volgen om je computer te optimaliseren. Voer de punten uit waar je je al een tijdje aan ergert. Sommige optimalisaties en schoonmaakacties kunnen de eerste keer veel tijd in beslag, maar zijn in de toekomst sneller of zelfs geroutineerd uit te voeren zodat je je systeem altijd in topconditie houdt. Lees ook: De 12 beste freeware-tips van maart.

Tip 01 Geef je computer minimaal één keer per jaar een flinke schoonmaakbeurt.

Tip 02: Gratis of betalen?

Als je een snellere computer wilt, kun je hiervoor allerlei commerciële programma's aanschaffen. Om direct met de deur in huis te vallen: dit is niet nodig. Met gereedschap dat standaard aanwezig is in Windows en een paar gratis hulpprogramma's kun je je computer snel ontdoen van overbodige rommel en de prestaties verbeteren. Sommige commerciële oplossingen zijn zelfs schadelijk. De regel 'baat het niet, dan schaadt het niet' gaat zeker niet op bij schoonmaakprogramma's en optimalisatiegereedschap. Alle programma's in dit artikel zijn veilig te gebruiken, mits je je gezonde verstand niet negeert en geen schoonmaakacties of optimalisaties uitvoert waarvan je de uitwerking niet kent.

Tip 02 Optimaliseren en overbodige bestanden opruimen is eenvoudig, maar dient wel met aandacht te gebeuren om fouten te voorkomen.

Nooit doen!

Alle tips in dit artikel zijn veilig uit te voeren. Een paar taken die je misschien verwacht in een schoonmaakartikel hebben we bewust achterwege gelaten. Zo kunnen schoonmaak- en optimalisatieprogramma's voor het Windows Register ernstige schade aanrichten waardoor je computer niet meer opstart. Het defragmenteren van een opslagmedium was misschien ten tijde van Windows XP nog wel handig in sommige situaties, maar levert nu geen noemenswaardige snelheidsverbetering op. Voor mensen met een SSD is defragmenteren zelfs af te raden omdat het extra slijtage en fouten kan veroorzaken.

Defragmenteren levert geen snelheidswinst op en kan zelfs schadelijk zijn voor SSD-opslag.

Gewone schoonmaak

Tip 03: Basisgereedschap

Geschikt voor alle Windows-versies

Als je je computer in goede conditie wilt houden, is één basisprogramma al sinds jaar en dag essentieel: CCleaner. We zouden allerlei andere (vaak minder goede) programma's kunnen noemen, maar daar heb je niets aan. CCleaner is nog steeds het beste programma om je systeem snel te ontdoen van overbodige rommel. Download en installeer CCleaner. Sinds versie 5 heeft het programma een nieuw jasje, het gebruik is bijna ongewijzigd en de functies nog steeds ongeëvenaard. We maken er niet te veel woorden aan vuil, maar gaan bij latere tips wel in op enkele expert-instellingen van het programma. Als CCleaner niet opstart met de Nederlandse taal, kies deze dan bij Settings / Language.

Tip 03 CCleaner hoort standaard thuis op je computer als je je systeem snel wilt ontdoen van overbodige software.

Tip 04: Analyse en schoon

Geschikt voor alle Windows-versies

Voor de snelste schoonmaakactie start je CCleaner en klik je op Schoonmaken. Het programma zoekt tijdelijke bestanden van onder andere Windows en je browser(s) en schoont deze op. Naderhand zie je hoeveel schijfruimte er werd vrijgemaakt. Meestal krijg je in één keer vele GB's terug, bijvoorbeeld omdat er allerlei tijdelijke bestanden worden verwijderd en je overvolle prullenbak wordt geleegd.

Klik eerst op Analyseren als je eerst wilt zien hoeveel er wordt vrijgemaakt. Dit kost één extra muisklik, maar geeft beginners de mogelijkheid vooraf de onderdelen die worden opgeschoond te controleren.

Tip 04 Een basis schoonmaakbeurt geeft je vele GB's aan schijfruimte terug.

Systeembestanden

Voor het handmatig opruimen van bestanden geldt een extra waarschuwing: verwijder nooit bestanden of mappen waarvan je niet weet waarvoor het dient. Met een hulpprogramma als TreeSize (zie ook tip 09) kom je bijvoorbeeld grote mappen tegen in systeemlocaties als C:\Windows. Laat deze en andere systeemmappen met rust, mits je 100% zeker weet wat je doet. Experimenteren met systeembestanden resulteert meestal in een ernstige Windows-crash met gegevensverlies.

Wees zuinig op je computer, laat je systeemmappen met rust en verwijder nooit bestanden waarvan je niet weet waarvoor ze dienen.