Tixati - Simpel bittorrent-programma zonder advertenties

Door: Robbert Brus | 25 september 2013 15:01

Apps & Software

Vaak als gratis software populairder wordt, willen de ontwikkelaars er toch geld aan gaan verdienen. Dit met de irritante toolbars en advertenties tot gevolg. Tixati is minder populair, maar wel helemaal vrij van toolbars, reclame en andere narigheid. En ook nog eens beter dan de concurrentie.

Score
80
 • Pluspunten
 • Geen reclame
 • Handige rss-functie
 • Webinterface
 • Personaliseren
 • Minpunten

None

Tixati 1.95

Taal Engels

OS Windows XP/Vista/7/8

Hoewel de interface van Tixati wat ingewikkeld overkomt, is het heel eenvoudig in gebruik. De torrent-bestandsextensie worden aan het programma gekoppeld, zodat deze bestanden automatisch in het programma starten. De interface is duidelijk ingedeeld via de knoppen bovenin het venster.

Standaard zijn er veel functies uitgeschakeld. Via Settings kunnen deze worden ingeschakeld. Zo is er een irc-cliënt en rss-functie aanwezig, zodat torrents direct via het programma kunnen worden gedownload. Ook de gebruikte bandbreedte en de actieve connecties zijn duidelijk en overzichtelijk.

Via de RSS-functie kan direct van torrent-websites worden gedownload.

Achter de knop Transfers staan de actieve downloads. Dit venster is in tweeën gedeeld, in de eerste helft staan de downloads, in de tweede helft kunnen de gegevens van de downloads worden bekeken. Deze zijn verdeeld over verschillende tabbladen. Het is jammer dat een optie om delen uit te schakelen ontbreekt. Het is gelukkig wel mogelijk om de maximum bandbreedte en het uploadpercentage aan banden te leggen. Toch blijft het delen van auteursrechtelijk beschermd materiaal in Nederland verboden, hoe minimaal ook.

Achter de knop Transfers wordt duidelijk weergegeven welke bestanden worden gedownload.

Onder de motorkap zijn een hele hoop instellingen te vinden. Er kan zelfs een webinterface worden geactiveerd. Het uiterlijk van het programma is helemaal naar wens aan te passen, zelfs de kleuren en de lettertypes zijn te wijzigen. Als alles naar wens is ingesteld, is er de optie de instellingen te exporteren naar een bestand. Handig als back-up of om op een ander systeem alle instellingen in een keer over te nemen.

Tixati biedt uitgebreide aanpassingsmogelijkheden.

Conclusie

Tixati is een zeer uitgebreide, maar gemakkelijk te gebruiken, torrent-cliënt met een paar hele handige eigenschappen. Dat er geen reclame bij zit is een groot pluspunt. Op de website merken we helaas dat de ontwikkelaar niet vies van reclame is. Laten we hopen dat hij de software onaangetast laat, want is Tixati een prima programma.

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kan je het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

4 Reactie(s) op: Tixati - Simpel bittorrent-programma zonder advertenties

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 september 2013 10:05 Anoniem
  Uploaden is bij het BitTorrent protocol per definitie niet uit te schakelen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 september 2013 16:56 Anoniem
  "Op de website merken we helaas dat de ontwikkelaar niet vies van reclame is" Tja, voor niks gaat alleen de zon op, ook op internet. is niets echt gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 11:05 Anoniem
  Uploaden is niet uit te schakelen, omdat daar nou juist de kracht is van BitTorrent in zit. Hoe groter de groep gebruikers word, dat een bepaald gedownload bestand heeft, en zo op hun beurt, het bestand weer uploaden, des sneller andere gebruikers dat bestand weer kunnen downloaden, en daarna op hun beurt weer uploaden….en zo herhaald het proces zich, ruilen onder het motto " ik-heb-iets-wat-jij niet hebt, en-jij-hebt-iets-wat-ik-nog-niet-heb".
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 september 2014 16:32 Anoniem
  Dat uploaden niet valt it te schakelen is niet een min punt. Maar een enorm plus punt. En trouwens, ik weet niet o jullie met jullie neus gekeken hebben, maar je kan het wel degenlijk uitschakelen. Gewoon je upload op 0 kbps zetten en kind kan de was doen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.