Toolkit tegen malware

Door: ignace-de-groot | 22 juni 2012 13:19

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4

Elke computer waarmee verbinding met internet wordt gemaakt, is een potentiële prooi voor hackers, malafide scripts, virussen, trojans en andere veroorzakers van ellende. Antimalwaretools zijn dus een absolute voorwaarde voor veilig computergebruik. Een commerciële beveiligingssuite is daarbij één optie, een doordacht samengestelde, geheel gratis toolkit is een andere. Over die laatstgenoemde mogelijkheid praten we u bij in dit artikel.

Detectie & verwijderen

1. Infectie herkennen

U vermoedt dat uw systeem het slachtoffer is geworden van malafide software. Dat geeft een vervelend gevoel, maar is het wel echt zo? U moet namelijk weten dat virusmakers maar al te graag op uw angst inspelen en u willen doen geloven dat uw systeem is geïnfecteerd. Duikt bijvoorbeeld tijdens het surfen plots een venster op dat u op een besmetting wijst en u aanraadt snel een verwijdertool te downloaden, dan gaat u daar beter niet op in. De kans is namelijk groot dat u precies daardoor échte malware binnenhaalt! Hoe u een daadwerkelijke infectie herkent? Dat is een vraag die zich niet zo eenvoudig laat beantwoorden. Typische symptomen kunnen bijvoorbeeld de volgende zijn: een vertraagd of instabiel systeem, een aangepaste zoek- of startpagina in uw browser, storende pop-ups of kennissen die klagen dat u hen spamberichten verstuurt. Hoe dan ook: vermoedt u een infectie? Laat u eerst overtuigen door betrouwbare detectietools.

Laat u zeker niet misleiden door valse meldingen!

2. 'Live' antivirustool

Zijn er inderdaad ernstige aanwijzingen dat uw systeem is besmet, dan valt niet uit te sluiten dat malware (zoals een virus of een rootkit) automatisch in het geheugen wordt geladen zodra u Windows opstart. Dat houdt meteen in dat malware de controle over het systeem heeft overgenomen en dus ook dat een scanronde met een antivirustool niet echt betrouwbaar meer is. Om dat uit te sluiten, start u uw pc bij voorkeur met een 'live cd/dvd' op en voert u de scanronde rechtstreeks vanaf dat schijfje uit. Er bestaan verschillende gratis live-antivirus-cd's. U vindt er een aantal via website TechMixer, inclusief de nodige uitleg. In de meeste gevallen komt het er op neer dat u een iso-bestand downloadt en dat naar cd/dvd brandt, bijvoorbeeld met een gratis tool als ImgBurn. Vervolgens start u uw pc vanaf dat medium: de antivirustool start automatisch op en u voert een scan uit op uw harde schijf.

Zo ziet het hoofdvenster van de 'live' AVG Rescue CD er uit.

3. YUMI

Zo'n iso omzetten naar een opstartbare cd is behoorlijk bewerkelijk. YUMI (Your Universal Multiboot Installer) pakt het echter anders aan: eenvoudiger, sneller én vanaf een compacte usb-stick. Na de download plugt u een - bij voorkeur lege - usb-stick in en start u de tool op (installatie is niet nodig). Klik op I agree en op Create, verwijs naar de stationsletter van de stick, plaats een vinkje bij We Will FAT32 Format \Drive! - houd er rekening mee dat hierdoor alle data op uw stick zullen verdwijnen! - en kies de gewenste 'distributie' uit de lijst. Die bevat onder meer de rubriek Antivirus Tools, met een handvol verschillende antivirusprogramma's. Kies er een uit, plaats een vinkje bij Opted to Download the iso en bevestig met Ja. Wacht tot de download achter de rug is en navigeer vervolgens met de Browse-knop naar het gedownloade iso-bestand. Bevestig met Create en met Ja. Na afloop kunt u deze procedure zelfs herhalen, maar dan met een ander antivirus-pakket. YUMI zorgt ervoor dat u bij het opstarten met de stick kunt kiezen met welk antivirusprogramma u de schijf wilt laten scannen. Het kan geen kwaad, integendeel zelfs, om zo'n scanronde achtereenvolgens met twee verschillende tools uit te voeren. Twee weten - en vinden - immers meer dan één!

Met Yumi maakt u snel en eenvoudig een 'live' antivirus-cd of -usb-stick.

4. SUPERAntiSpyware

Als het goed is, hebt u met een of meer van de genoemde antivirustools alle malware kunnen opsporen en verwijderen. Toch doet u er goed aan nogmaals te controleren of alle malwaresporen wel grondig zijn opgeruimd. Een 'second opinion' kan immers nooit kwaad. Daar zijn ook weer degelijke en gratis tools voor ontwikkeld. Een ervan is SUPERAntiSpyware (hij bestaat trouwens ook in een 'draagbare' variant). Deze tool laat zich in elk geval eenvoudig bedienen. Tijdens de installatie kiest u voor Language Dutch en stipt u Do not install the optional toolbar aan (tenzij u heel graag de Ask-toolbar op uw systeem wilt hebben). Zodra u de tool hebt opgestart, selecteert u voor alle zekerheid Check for Updates. Vervolgens stipt u bij voorkeur Complete Scan aan, evenals Enable Rescue Scan. Daarna klikt u op Scan Your Computer, duidt u alle schijven aan en drukt u op de knop Start Complete Scan. Na de scanronde verschijnt een venster met een overzicht van de aangetroffen bedreigingen. Klik hier op Continue, selecteer alle bedreigingen en kies Remove threats.

Iedere bedreiging is er één teveel!

0 Reactie(s) op: Toolkit tegen malware

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.