Tor Browser - Surfen zonder afluisterpraktijken

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 januari 2015 10:25

Review

Tor is een bekend netwerk waarmee het lukt om IP-adressen te camoufleren en datapakketjes te versleutelen. Het programma Tor Browser geeft je op gebruiksvriendelijke wijze toegang tot dit anonieme netwerk, zodat je (vooralsnog) veilig kunt surfen zonder pottenkijkers.

Tor Browser 3.6.5

Taal

Nederlands

OS

Windows Vista/7/8

OS X

Linux

Website

www.torproject.org

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Gebruiksvriendelijk
 • Anoniem surfen
 • Geen installatie
 • Minpunten
 • Traag
 • Doelwit inlichtingendiensten

Na de onthullingen van Edward Snowden is het Tor-netwerk tegenwoordig drukbezet. Logisch, want mensen laten zich nu eenmaal niet graag afluisteren door overheidsinstanties en reclamebureaus. Tor maakt je anoniem doordat opgevraagde datapakketjes een willekeurige route afleggen langs servers van andere gebruikers. Zodra je een website bezoekt, kunnen derden normaliter niet zien van welk IP-adres deze aanvraag afkomstig is. Daarnaast zijn de datapakketjes ook nog eens versleuteld middels één of meerdere encryptielagen. In landen met internetcensuur wordt Tor Browser al lange tijd gebruikt, omdat het hiermee lukt om geblokkeerde websites te bezoeken.

Firefox-kloon

Fijn is dat Tor Browser geen software installeert op je systeem. Na het openen van het exe-bestand krijg je direct toegang tot het anonieme netwerk. Er verschijnt een browser op het scherm die erg vertrouwd aanvoelt. Dat is niet zonder reden, want Tor Browser is gebaseerd op de broncode van Firefox. Je surft nu onder een ander IP-adres dan gebruikelijk. Overigens wissel je op ieder moment van IP-adres door een andere identiteit aan te nemen. Opvallend is dat de plug-ins NoScript en HTTPS Everywhere standaard zijn geactiveerd. NoScript voert alleen JavaScript, Java en Flash van vertrouwde domeinen uit. Dankzij HTTPS Everywhere bezoek je websites automatisch via een versleutelde verbinding.

Tor Browser maakt rechtstreeks verbinding met het anonieme netwerk.

Nadelen Tor

Voor anonimiteit met Tor lever je wel de nodige internetsnelheid in. De reden is simpel, aangezien de datapakketjes nu een langere route afleggen langs verschillende servers. Tor Browser is daarom minder geschikt om omvangrijke bestanden mee te downloaden. Ook tijdens surfsessies duurt het vaak even voordat de volledige webpagina is geladen. De makers raden wegens privacyredenen het gebruik van de Flash Player af, waardoor bepaalde videodiensten niet goed werken. Houd er verder rekening mee dat overheden van machtige landen alles in het werk stellen om het Tor-netwerk te kraken. Rusland looft zelfs een beloning van bijna tachtigduizend euro uit aan hackers die dat voor elkaar krijgen. De kans bestaat dus dat Tor Browser op termijn geen anonimiteit meer garandeert.

Je neemt gemakkelijk een nieuwe identiteit aan met een ander IP-adres.

3 Reactie(s) op: Tor Browser - Surfen zonder afluisterpraktijken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2015 14:20 Anoniem
  Of je gebruikt Tails.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2015 02:35 Anoniem
  Tails gebruikt TOR ;)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2016 00:52 Anoniem
  Ik maak gebruik van een VPN. Is TOR dan voor mij niet dubbelop en overbodig?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.