Torrents downloaden

Door: Maikel Dijkhuizen | 28 januari 2011 13:41

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3

Hoewel het downloadnetwerk Bittorrent steeds vaker onder juridisch vuur komt te liggen, is het nog steeds mogelijk om er legaal films, muziek, televisieseries en luister­boeken mee binnen te halen. We laten u zien wat de beste locaties zijn om mediabestanden te vinden, zodat u altijd over de laatste films en muziekalbums beschikt!

1. Wat is Bittorrent?

Voordat u op zoek gaat naar torrentbestanden, is het goed om te weten hoe Bittorrent in elkaar steekt. Het is eigenlijk een downloadnetwerk waarbij bestanden volgens het peer-to-peer principe tussen gebruikers worden uitgewisseld. Doordat alle gebruikers binnen het netwerk mediabestanden beschikbaar kunnen stellen, is het aanbod enorm. Als u bijvoorbeeld een film wilt downloaden, krijgt u van verschillende deelnemers die al over de betreffende data beschikken een stukje ervan aangeleverd. Overigens zorgt torrentsoftware er standaard voor dat u de gedownloade databestandjes ook weer ter beschikking stelt aan andere personen, en dat is in de meeste gevallen niet legaal. Het verdient daarom de aanbeveling om deze optie uit te schakelen. De coördinatie van het downloadproces wordt geregeld door een tracker. Die houdt lijsten bij van personen die de betreffende data uploaden (seeders) of downloaden (leechers) en hij verbindt deze groepen met elkaar. Via een torrentbestand maakt u verbinding met de tracker, zodat u toegang hebt tot de gewenste bestanden. Het is belangrijk om te kijken hoeveel seeders een torrent bevat. Hoe meer er zijn, hoe sneller u doorgaans kunt downloaden.

Opgelet!

Het downloaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, zoals films en muziek, is in Nederland legaal, omdat de wet het downloaden beschouwt als het maken van een kopie voor eigen gebruik. Toch moet u oppassen. Via Bittorrent stelt u de bestanden namelijk automatisch ook weer beschikbaar aan andere gebruikers. In de meeste downloadprogramma's kunt u deze optie echter uitschakelen. U maakt daar geen vrienden mee binnen de torrent-gemeenschap, omdat u, door alleen bestanden binnen te halen en zelf niets te delen, de downloadsnelheid binnen het netwerk vertraagt. Het is vooralsnog echter de enige manier om op juridisch veilige wijze te downloaden, tenzij u torrents deelt die niet onder het auteursrecht vallen.

2. Torrentwebsites doorzoeken

Het is natuurlijk veel efficiënter om meerdere torrentwebsites tegelijk te doorzoeken, dan ze ieder apart te bezoeken. Met meer dan een miljoen bezoekers per dag is de website Torrentz razend populair. Via deze site raadpleegt u middels een enkele handeling de databases van meer dan 25 verschillende torrentwebsites, waaronder die van Btjunkie, The Pirate Bay en Torrent Downloads. Surf naar het zojuist genoemde webadres en typ een trefwoord in het lege tekstveld. Bij het invoeren van de letters verschijnen er suggesties in beeld. Het is nuttig om deze even te bekijken, zodat u wellicht wat specifieker kunt zoeken. Klik op Search, waarna een lijstje met resultaten verschijnt. Selecteer achter Order by de juiste sorteermethode. U kunt de resultaten ordenen op relevantie, datum, bestandsgrootte en het aantal peers. Achter Search geeft u aan op welke wijze Torrentz.com de zoekactie uitvoert. Met Titles zoekt u alleen in de titels van de torrents, terwijl door middel van Filenames ook onderliggende bestanden worden doorzocht. Wanneer bijvoorbeeld als trefwoord 'Michael Jackson' wordt ingevoerd, worden met die laatste mogelijkheid ook alle verzamel-cd's weergegeven waar de Amerikaanse zanger aan heeft meegewerkt. Mocht u deze bestanden vervolgens binnenhalen, dan geldt ook hierbij uiteraard dat u ze niet ter beschikking mag stellen door ze weer naar het torrentnetwerk te uploaden.

Gebruik suggesties om uw zoekopdrachten te specificeren.

3. Torrent opslaan

Hebt u een mooie film of een gewenst muziekalbum op Torrentz.com gevonden? Klik dan op de titel. Er verschijnt een lijst met verschillende aanbieders waarbij u de torrent kunt downloaden. Zodra u op een van de aanbieders klikt, wordt u er naar doorverwezen. Kies er één uit en klik op Download torrent (of een soortgelijke term). Bewaar het bestand ergens op uw harde schijf.

De meeste torrents kunt u vanaf meerdere websites opslaan.

4. Browserextensie installeren

Als u het vervelend vindt om telkens naar Torrentz te navigeren, kunt u een browserextensie installeren. De zoekfunctie van de website integreert in het surfprogramma dat u gebruikt, bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox. Bezoek Torrentz en klik op Add browser search plugin. In uw webbrowser verschijnt nu een pop-upvenster. Geef aan of u behoefte hebt aan suggesties en of u de extensie als standaardzoekmachine wilt instellen. Klik op de knop Toevoegen en gebruik rechtsboven het dialoogvenster de zojuist geïmplementeerde zoekmachine.

U zoekt op andere websites rechtstreeks naar torrents, via de browserextensie van Torrentz.

0 Reactie(s) op: Torrents downloaden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.