Track je gezondheid met deze apps

© PXimport

Track je gezondheid met deze apps

Geplaatst: 22 januari 2017 - 07:18

Aangepast: 16 november 2022 - 09:46

Jochem de Goede

Drink je wel genoeg water? Eet je niet te veel? Beweeg je genoeg? Besteed je je werktijd wel goed? Het klinkt als ouderlijk toezicht, maar iedereen kan op sommige vlakken wel een duwtje in de rug gebruiken, vooral met de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Met enkele handige apps track je je leven, zodat je je gezondheid inzichtelijk krijgt én praktisch aan de slag kunt om jezelf te verbeteren.

Technologie brengt veel voordelen met zich mee. Het maakt ons leven eenvoudiger, we kunnen makkelijker met de wereld om ons heen communiceren. Een van de voordelen waar je misschien niet zomaar aan denkt, zijn gezondheidsvoordelen. Dankzij de smartphone die we altijd bij ons hebben, kun je jouw gewoontes volgen, zodat je een gezonder leven kunt gaan lijden.

Algemene apps

Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, heb je een aantal opties. Voor iOS en macOS heb je bijvoorbeeld Momentum Habit Tracker. Die app helpt je om nieuwe gewoontes te ontwikkelen, zoals elke dag een halfuur lezen, vroeg opstaan of gaan sporten. Met de gratis versie is het mogelijk om je op drie nieuwe gewoontes te richten. Als je meer gewoontes wilt aanleren, moet je vijf euro betalen voor de premiumversie. Het idee van Momentum is om een ketting te maken en die niet te verbreken. Steeds als je een gewoonte overslaat of vergeet, begin je weer van voren af aan met het vormen van die ketting. Zo word je gestimuleerd om de ketting niet te verbreken en door te gaan met je gewoonte. Een alternatief op Momentum is Productive Habits (iOS), dat dezelfde techniek gebruikt als Momentum door je te motiveren om de reeks niet te verbreken.

Track je gezondheid met deze apps-15082296

© CIDimport

RPG

Voor Android en iOS heb je de app genaamd Habitica. Die app pakt het wat anders aan dan de twee apps hiervoor. Het idee achter Habitica is om van je leven een role-playing-game te maken. Je maakt een spelkarakter aan, compleet met een level en een gezondheids-, ervarings- en manabalk. Je kunt gewoontes toevoegen, maar ook taken, dagelijkse activiteiten en beloningen. Hoe meer gewoontes je voltooit, hoe sneller je karakter stijgt in level. Als je level hoog genoeg is, kun je zelfs ook missies uitvoeren.

Slapen

Track je gezondheid met deze apps-15082296

© CIDimport

Elke nacht voldoende slapen is een belangrijk manier om fysiek en mentaal gezond te blijven. Door middel van apps is het mogelijk om erachter te komen hoelang en hoe goed je slaapt. Om met je Android-toestel je slaap bij te houden, heb je bijvoorbeeld de app Sleep as Android. Deze app kan slaapcycli bijhouden en je automatisch op het juiste moment wekken. Na installatie open je de app via de Sleep-snelkoppeling. Het kan zijn dat Sleep as Android toegang vraagt tot je foto’s en tot audio. Die audio is nodig om bijvoorbeeld te bepalen of je snurkt. Daarna kun je de wektijd aanpassen. Tik rechts op de drie puntjes om de tijd van een wekker aan te passen. Je kunt hier ook instellen hoe je gewekt wilt worden, of je slim gewekt wilt worden en of je eerst een puzzel wilt oplossen voordat de wekker uit gaat. Om na twee weken de slimme wekfunctie te blijven gebruiken, moet je vier euro betalen.

In iOS 10 heeft Apple een aantal mogelijkheden ingebouwd om je te helpen om beter te slapen. Als je de app Klok opent en naar het tabblad Bedtijd gaat, krijg je herinneringen om op tijd te gaan slapen en word je rustiger wakker dankzij nieuwe geluiden. Bij de eerste keer opstarten stel je in hoeveel uur je wilt slapen, wanneer je gewekt wilt worden en met welk geluidje. Deze geluiden zijn een stuk rustiger dan de eerdere geluiden van iOS. Tik op Opslaan. Gebruik je liever een andere app, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor SleepBot, voor iOS en Android.

Tips om beter te slapen

Zitten

Veel mensen zitten voor hun werk hele dagen achter de computer, en bewegen daardoor veel te weinig. Dat heeft negatieve effecten op je gezondheid. Ook hier kan je smartphone helpen om wat vaker te bewegen, al moet het bij jouw werk dan wel mogelijk zijn om af en toe op te staan. Maar: koffie of thee moet ook gehaald worden!

Voor iOS heb je de app Stand Up!. Daarmee stel je eenvoudig in op welke tijden en dagen je herinnerd wilt worden om even op te staan. Je kunt bovenaan de dagen kiezen waarop je herinneringen wilt ontvangen. Daaronder kun je de begintijd kiezen, door From te verslepen. Hetzelfde geldt voor de eindtijd, met To. Bij Every kies je hoe vaak je herinnerd wilt worden. Bij een notificatie kun je direct aangeven dat je staat of dat het nu even niet uitkomt.

Track je gezondheid met deze apps-15082296

© CIDimport

Voor Android heb je de app Stand Up, van een andere maker. Die app is iets uitgebreider, hij geeft bijvoorbeeld ook aan wanneer je weer kunt gaan zitten. Na installatie tik je op het tandwiel rechtsboven. Tik op Sitting period om te kiezen hoelang je per sessie wilt zitten, bijvoorbeeld 50 minuten. Bij Standing period kies je hoelang je wilt staan. Daarna kun je kiezen om geluiden in te schakelen, bij Alarm sound. Zorg dat je mediageluid van Android aan staat, anders hoor je de notificaties niet, en dat je een geluid hebt gekozen bij Stand up alarm en Sit down alarm. Terug op het hoofdscherm tik je op Start session om herinneringen te ontvangen.

Stappen tellen

Naast voorkomen dat je te lang zit, is het belangrijk om voldoende te bewegen. In Android kun je het aantal stappen bijhouden met Google Fit en in iOS met de app Gezondheid. Voor Android open je de app Google Fit, waarna je bovenin het aantal stappen ziet. Handig van Google Fit is de optie om doelen in te stellen, zoals 10.000 stappen op een dag. Tik daarvoor op Een doel maken.

Om met Gezondheid in iOS aan de slag te gaan, volg je in die app de stappen om het op te zetten. Standaard houdt Gezondheid van Apple het aantal stappen bij. Tik daarvoor op Activiteit waarna je het aantal stappen van vandaag ziet. Zodra je erop tikt, kun je je activiteit gedurende de week inzien.

Meer bewegen

Wil je andere apps gebruiken dan de standaard-apps van iOS en Android, dan heb je een ruime keuze. Strava is een handige app voor iOS en Android. Oorspronkelijk is deze app ontwikkeld voor wielrenners, maar je kunt er ook gewoon normaal mee fietsen en de ontwikkelaars hebben de app ook geschikt gemaakt voor hardlopers en wandelaars. De app heeft de mogelijkheid om zowel wandel- als fietsroutes vast te leggen en je kunt zien welke routes mensen in de buurt veel lopen of fietsen, om zo inspiratie op te doen voor een leuk rondje. Strava houdt automatisch de afstand, tijd en snelheid bij. Na de installatie van Strava moet je een account maken, waarbij je aangeeft of je vooral loopt of fietst. Je kunt eventueel contactpersonen zoeken om te volgen op Strava. Om een favoriete route bij jou in de buurt te vinden, tik je op Meer / Segmentverkenner. Op de kaart die dan verschijnt, kun je inzoomen waarna routes in de buurt verschijnen.

Een alternatief voor Strava is Runkeeper. Waar Runkeeper vooral bedoeld was voor hardlopen, kun je er ook gewoon mee wandelen en fietsen. Handig van Runkeeper is integratie met muziekdiensten, zoals integratie met de Running-functie van Spotify en met Apple Music. Daarmee kunnen automatisch handige afspeellijsten gemaakt worden. Runkeeper heeft geen aanbevelingen voor routes, zoals Strava dat wel heeft.

Een app specifiek gericht op wandelaars is MapMyWalk, waarmee je zelf routes kunt aanmaken en opslaan. De app heeft routes voor een boel steden en dorpen in Nederland, met veel variatie in lengte en omgeving.

Hardlopen

Eten

Track je gezondheid met deze apps-15082296

© CIDimport

Er zullen maar weinigen van ons zijn die precies weten hoeveel calorieën, suiker en zout ze elke dag binnenkrijgen. Als je dit wel zou weten, kun je veel bewustere keuzes maken wat eten en drinken betreft.

Een goede app om alles wat je eet bij te houden, is MyFitnessPal. Hoewel de naam van de app misschien anders doet vermoeden, kan deze app erg veel met betrekking tot voedsel. Zo kun je doelen instellen voor het maximale aantal calorieën dat je binnen wilt krijgen en zelf toevoegen wat je allemaal door de dag heen eet. Dankzij de zeer grote database van MyFitnessPal heb je altijd wel informatie over wat voor voedingsstoffen er wel of niet in je eten aanwezig zijn. De app heeft bovendien integratie met een aantal wearables, zoals Apple Watch, Android Wear, Jawbone en Fitbit en kan dus ook je trainingen/beweging bijhouden.


MyFitnessPal heeft apps beschikbaar voor Android en iOS, met de naam CalorieënTeller. Bij het openen van de app moet je een account aanmaken. Daarna stel je een doel: wil je afvallen, op gewicht blijven of aankomen. Ook wordt gevraagd hoe actief je bent en is het nodig wat persoonlijke informatie in te vullen, zoals je geslacht en geboortedatum. Vul een e-mailadres en wachtwoord in om het aanmeldproces af te ronden, tenzij je de koppeling met Facebook maakt. Na het aanmelden zie je het aanbevolen aantal calorieën per dag. Je kunt daarna direct je maaltijden toevoegen. Tik op ontbijt, lunch of avondeten uit de lijst, waarna je je etenswaren en drinken kunt toevoegen door erop te zoeken. Je kunt ook rechts op de barcode tikken je product te scannen. In onze korte test werkte dat verrassend goed. Eenmaal op het hoofdscherm kun je per dagdeel maaltijden toevoegen en je doel inzien.

Voedingscentrum Eetmeter

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten