Track je gezondheid met deze apps

Door: Jochem de Goede | 22 januari 2017 09:18

Gezondheid app
How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Drink je wel genoeg water? Eet je niet te veel? Beweeg je genoeg? Besteed je je werktijd wel goed? Het klinkt als ouderlijk toezicht, maar iedereen kan op sommige vlakken wel een duwtje in de rug gebruiken, vooral met de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Met enkele handige apps track je je leven, zodat je je gezondheid inzichtelijk krijgt én praktisch aan de slag kunt om jezelf te verbeteren.

Technologie brengt veel voordelen met zich mee. Het maakt ons leven eenvoudiger, we kunnen makkelijker met de wereld om ons heen communiceren. Een van de voordelen waar je misschien niet zomaar aan denkt, zijn gezondheidsvoordelen. Dankzij de smartphone die we altijd bij ons hebben, kun je jouw gewoontes volgen, zodat je een gezonder leven kunt gaan lijden.

Algemene apps

Als je een nieuwe gewoonte wilt aanleren, heb je een aantal opties. Voor iOS en macOS heb je bijvoorbeeld Momentum Habit Tracker. Die app helpt je om nieuwe gewoontes te ontwikkelen, zoals elke dag een halfuur lezen, vroeg opstaan of gaan sporten. Met de gratis versie is het mogelijk om je op drie nieuwe gewoontes te richten. Als je meer gewoontes wilt aanleren, moet je vijf euro betalen voor de premiumversie. Het idee van Momentum is om een ketting te maken en die niet te verbreken. Steeds als je een gewoonte overslaat of vergeet, begin je weer van voren af aan met het vormen van die ketting. Zo word je gestimuleerd om de ketting niet te verbreken en door te gaan met je gewoonte. Een alternatief op Momentum is Productive Habits (iOS), dat dezelfde techniek gebruikt als Momentum door je te motiveren om de reeks niet te verbreken.

De bedoeling van Momentum is om de keten zo lang mogelijk te maken.

RPG

Voor Android en iOS heb je de app genaamd Habitica. Die app pakt het wat anders aan dan de twee apps hiervoor. Het idee achter Habitica is om van je leven een role-playing-game te maken. Je maakt een spelkarakter aan, compleet met een level en een gezondheids-, ervarings- en manabalk. Je kunt gewoontes toevoegen, maar ook taken, dagelijkse activiteiten en beloningen. Hoe meer gewoontes je voltooit, hoe sneller je karakter stijgt in level. Als je level hoog genoeg is, kun je zelfs ook missies uitvoeren.

Slapen

Met de optie Slim vroeg wakker worden kiest Sleep as Android zelf een goed moment om je te wekken.

Elke nacht voldoende slapen is een belangrijk manier om fysiek en mentaal gezond te blijven. Door middel van apps is het mogelijk om erachter te komen hoelang en hoe goed je slaapt. Om met je Android-toestel je slaap bij te houden, heb je bijvoorbeeld de app Sleep as Android. Deze app kan slaapcycli bijhouden en je automatisch op het juiste moment wekken. Na installatie open je de app via de Sleep-snelkoppeling. Het kan zijn dat Sleep as Android toegang vraagt tot je foto’s en tot audio. Die audio is nodig om bijvoorbeeld te bepalen of je snurkt. Daarna kun je de wektijd aanpassen. Tik rechts op de drie puntjes om de tijd van een wekker aan te passen. Je kunt hier ook instellen hoe je gewekt wilt worden, of je slim gewekt wilt worden en of je eerst een puzzel wilt oplossen voordat de wekker uit gaat. Om na twee weken de slimme wekfunctie te blijven gebruiken, moet je vier euro betalen.

In iOS 10 heeft Apple een aantal mogelijkheden ingebouwd om je te helpen om beter te slapen. Als je de app Klok opent en naar het tabblad Bedtijd gaat, krijg je herinneringen om op tijd te gaan slapen en word je rustiger wakker dankzij nieuwe geluiden. Bij de eerste keer opstarten stel je in hoeveel uur je wilt slapen, wanneer je gewekt wilt worden en met welk geluidje. Deze geluiden zijn een stuk rustiger dan de eerdere geluiden van iOS. Tik op Opslaan. Gebruik je liever een andere app, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor SleepBot, voor iOS en Android.

Tips om beter te slapen

Slaap-apps werken maar in een bepaalde mate. Ze geven je wel informatie over je slaapritme, maar hoe kun je je slaap nu verbeteren? Als je daadwerkelijk moeite hebt met slapen zijn er een paar tips die kunnen helpen. Denk dan aan regelmatig sporten in de ochtend of middag, zodat je ’s avonds sneller in slaap valt. Zorg ook voor een alarm dat je geleidelijk wakker maakt en schakel de nachtmodus van je smartphone of tablet in, want blauw licht in de avond kan je wakker houden. In iOS ga je daarvoor naar Instellingen / Beeldscherm en helderheid / Night Shift. Zet de kleurtemperatuur op zijn warmst en zet de schakelaar om bij Gepland. Voor Android maak je gebruik van een app als Twilight.

0 Reactie(s) op: Track je gezondheid met deze apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.