TrayStatus - alle indicatoren op een rijtje

Door: dirk-schoofs | 05 december 2020 15:08

How To

Heb je een notebook, laptop of een desktop-pc met een toetsenbord data geen NumLock- of CapsLock-lampjes heeft? Dan kan het zomaar eens gebeuren dat je niet in de gaten hebt dat die knoppen aan- of juist uitstaan. In dat geval is TrayStatus een aanrader. Dit kleinood geeft bovendien nog enkele andere dingen aan, zoals de activiteit van de harde schijf.

Stap 1: Autostart

Je haalt dit hulpprogramma op www.traystatus.com waar je tijdens de installatie instelt dat je de Nederlandstalige instelling wilt. Geef ook aan dat de software op moet starten wanneer je de computer aanzet.

TrayStatus is een kleine tool die enkele nuttige features aan het besturingssysteem toevoegt. De software is gratis, maar de eerste dertig dagen mag je de betaalde variant (7,50 dollar) gebruiken, die meer functies bevat. Daarna schakelt de software automatisch over naar de functionaliteit van TrayStatus Free, tenzij je dus betaalt. Maar voor de meeste mensen zal de gratis versie voldoen.

Laat het programma automatisch tegelijk opstarten met het systeem.

Stap 2: Welke indicatoren?

Wanneer je de tool voor het eerst opent, kom je bij de Instellingen. Daar zie je ook meteen het verschil tussen de gratis en de betaalde versie, want de pro-functies zijn blauw gemarkeerd. In het eerste tabblad kun je aangeven dat de software tegelijk met Windows moet opstarten, mocht je dat vergeten zijn bij de installatie. In het tweede tabblad, Status Indicatoren, moet je aangeven welke indicatoren je wilt zien. Je hebt enorm veel keus. De belangrijkste indicatoren zijn natuurlijk de verklikkers van de CapsLock-, NumLock- en ScrollLock-toetsen. Maar je kunt ook andere indicatoren activeren, bijvoorbeeld om de activiteit van de harde schijf en het cpu-gebruik weer te geven.

Welke indicatoren wil je kunnen zien?

Stap 3: Weergave

Tot slot kun je ook nog een keuze maken uit de verschillende kleuren voor deze indicatoren. Kies liefst voor een weergave die contrasteert met het thema van de taakbalk. Ga je bijvoorbeeld voor de instelling Dark icons with green, dan zal de donkere NumLock-indicator groen worden als je deze vergrendeling activeert. Bij sommige systemen zijn niet alle icoontjes zichtbaar in het systeemvak en misschien wil je de pictogrammen gewoon ergens in de taakbalk onder aan het bureaublad zien. Dat kun je eenvoudig oplossen door de indicator in het systeemvak aan te klikken en met de linkermuisknop ingedrukt naar de taakbalk te slepen. Op die manier blijft hij altijd in beeld.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een indicator gaat, krijg je nog meer informatie.

0 Reactie(s) op: TrayStatus - alle indicatoren op een rijtje

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.