TuneUp Utilities 2011

Door: Maikel Dijkhuizen | 16 februari 2011 15:41

Apps & Software

Wanneer u de computer veel gebruikt, dan raakt het besturingssysteem op den duur vervuild met allerlei onnodige programmaresten. Op internet zijn er allerlei gratis en betaalde systeemversnellers te vinden waarvan de makers claimen dat daarmee handig is om de bezem door de pc te halen. Meestal bevatten dergelijke programma’s functies die ook standaard in Windows aanwezig zijn. Bij TuneUp Utilities is dat voor een groot deel ook het geval, al heeft het in ieder geval nog een gebruiksvriendelijke interface.

Als u de software voor de eerste keer opstart, dan wordt u verzocht om de functie 1-klik Onderhoud uit te voeren. Hiermee doet TuneUp Utilities een poging uw pc te optimaliseren. Defecte koppelingen, tijdelijke bestanden en registerresten worden opgeschoond. Overigens is het nogal twijfelachtig of hoeveel nut het heeft om uw register in de schoonmaakactie te betrekken. Verder defragmenteert het éénklikonderhoud de harde schijf en het register, iets dat in Windows 7 ook niet meer echt noodzakelijk is om apart te doen.

TuneUp Utilities neemt uw systeem onder handen met de functie 1-klik Onderhoud.

In het startvenster bereikt u alle gereedschappen via vijf tabbladen. U beslist zelf na hoeveel dagen u automatisch onderhoud wilt uitvoeren. Prettig is dat u aanbevelingen ontvangt om de systeemprestaties te verbeteren aan de hand van uw pc-gebruik. Voorbeelden hiervan zijn het uitzetten van visuele effecten en de indexeerfunctie voor zoekopdrachten.

Program Deactivator

Nieuw in deze 2011-editie is de Program Deactivator. Hiermee schakelt u alle lopende processen en services uit die behoren tot een programma. U bereikt deze functie via het tabblad Systeem optimaliseren, waarna u direct ziet welke programma’s ongemerkt uw systeem belasten. U gebruikt eventueel het advies van andere gebruikers om de onderdelen definitief uit te schakelen. TuneUp Utilities geeft zelf echter ook de prioriteit van elk item aan. De Program Deactivator is een prettig hulpmiddel om het geheugengebruik te beperken. U maakt ook geheugenruimte vrij met de turbomodus. In dat geval worden in één klap zeventig achtergrondprocessen uitgezet, zoals grafische elementen en geplande taken. Deze functie is bedoeld indien u de computer een korte periode van dergelijke processen wilt ontlasten, bijvoorbeeld om te gamen. Op onze testmachine was de winst echter zeer beperkt, want er werd slechts een fractie minder werkgeheugen opgeslurpt na het activeren van de turbomodus. Verder bevat de software een hersteltool om verwijderde gegevens weer terug te halen. Het is ten slotte mogelijk om de vormgeving van Windows te wijzigen. U creëert onder meer een nieuw aanmeldingsscherm en u voegt zelfgekozen pictogrammen toe.

Conclusie

Of TuneUp Utilities 2011 zinvol is om aan te schaffen, valt moeilijk te zeggen.

U vindt soortgelijke applicaties om het systeem te onderhouden namelijk ook in Windows zelf terug, zoals Schijfdefragmentatie, Schijfopruiming en het uitschakelen van opstartitems. TuneUp Utilities heeft als voordeel dat het automatisch aangeeft welke zaken u kunt optimaliseren, terwijl u dat in Windows zelf mag uitzoeken. Bovendien vindt u alle onderhoudsgereedschappen overzichtelijk bij elkaar. Het softwarepakket is dan ook vooral gericht op diegenen die met weinig moeite het systeem schoon willen houden. Indien u de onderhoudstools in Windows weet te vinden en de juiste trucjes kent, dan kunt u ook prima uw systeem optimaliseren zonder dit programma.

U doet een beroep op dertig verschillende (onderhouds)gereedschappen.

TuneUp Utilities 2011

Prijs € 39,95; € 24,95 (upgrade)

Taal Nederlands

Download 19,8 MB

Proefversie 15 dagen

OS Windows XP/Vista/7

Systeemeisen Onbekend

Maker TuneUp Software GmbH

Oordeel 7/10

Pluspunten

Nederlandstalig

Gebruiksvriendelijke hulpmiddelen

Minpunten

Veel functies ook in Windows beschikbaar

Turbomodus heeft weinig nut

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: TuneUp Utilities 2011

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.