Tweak je Windows 10 prestaties met virtueel geheugen

Door: Wesley Akkerman | 19 december 2019 06:11

How To

Wist je dat je computer twee soorten werkgeheugen heeft? Naast het bekende random access memory (ram) is er ook virtueel geheugen (ook wel Virtual Memory genoemd). Alle programma’s gebruiken ram, maar wanneer er te weinig geheugen beschikbaar is dan schakelt je computer over op virtueel geheugen. Dan wordt er een zogenaamde pagefile aangemaakt. Daardoor kunnen programma’s hun werk blijven doen, zonder meteen vast te lopen of iets dergelijks.

Hoe meer werkgeheugen een computer heeft, hoe sneller programma’s kunnen werken. Als je te weinig werkgeheugen hebt, dan is het aanlokkelijk het virtueel geheugen uit te breiden. Dat is niet altijd de beste optie. Informatie uit de ram wordt sneller gelezen dan vanaf je harde schijf, waar het virtueel geheugen geparkeerd staat. Mocht je ergens de melding krijgen dat je niet genoeg werkgeheugen hebt, dan is het aan te raden je ram uit te breiden. Maar als dat niet lukt, is gebruikmaken van het virtueel geheugen ook een optie.

Zo bereken je het virtueel geheugen

Er bestaat een formule voor het berekenen van de juiste hoeveelheid virtueel geheugen. De initiële grootte is anderhalf keer zo groot als de hoeveelheid werkgeheugen in je computer. De maximale grootte van het virtueel geheugen is drie keer die initiële grootte. In ons geval werken we op een laptop met 8 GB aan werkgeheugen. Dat is 8192 MB om precies te zijn. Als we dat getal vermenigvuldigen met 1,5, dan komen we uit op 12.228 MB. Dat is dan de initiële ruimte. De maximale ruimte is in dit geval 12.228 keer 3; dan komen we uit op 36.864 MB. Deze laptop kan dus maximaal 36 GB aan virtueel geheugen hebben.

Virtueel geheugen 1

Zo verander je het virtuele geheugen

Om het virtuele geheugen aan te passen, gaan we naar de Systeem-pagina. Dat doe je door Verkennen te openen en links in het menu met de rechtermuisknop op Deze pc te klikken. Dit is meteen de pagina waar je je eigen hoeveelheid werkgeheugen kunt terugvinden. Klik nu links op Geavanceerde systeeminstellingen. Onder het tabblad Geavanceerd staat Prestaties, met de knop Instellingen. Druk daarop. In het volgende scherm druk je op Geavanceerd (tweede tabblad bovenin). Daar tref je het kopje Virtueel geheugen aan, inclusief de knop Wijzigen.

Bovenin staat er nu een vinkje aan bij Wisselbestandsgrootte voor alle stations automatisch beheren. Haal dat vinkje weg en selecteer nu Aangepaste grootte. Vul hier de initiële en maximale grootte in door de bovenstaande rekensom toe te passen op basis van je eigen werkgeheugen. Vul die getallen in en druk vervolgens op Instellen. Sluit nu alle vensters af door ofwel op OK of Toepassen te klikken. Je hebt nu het virtueel geheugen van je computer officieel uitgebreid.

Virtueel geheugen 1

3 Reactie(s) op: Tweak je Windows 10 prestaties met virtueel geheugen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 december 2019 16:40 blablablablaap
  Altijd verstandig je swapfile een vaste grootte te geven. Standaard staat dit op variabel, zodat je een versnipperd bestand krijgt met veel lees-schrijfacties(oude HD, niet ssd) tot gevolg.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 december 2019 11:51 outlaw99
  Lekker zo'n geheugensteuntje…wist het wel maar dacht er niet aan… ;-)
  Mooi duidelijke uitleg alleen klopt de hoeveelheid geheugen niet voor mijn type geheugen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2020 08:09 Lex1
  Ik heb mijn virtueel geheugen uitgeschakeld omdat dit niet al te best schijnt te zijn voor de SSD. omdat een gereserveerd stukje SSD constand word beschreven.

  Trouwens virtueel geheugen is oubollig aan het worden leuk voor oudere computers. Moderne computers hebben dit echt niet meer nodig.

  Mijn notebook heeft 32GB geheugen en een super snelle 512GB M.2 NVME nogmaals leuk voor oude computers dan nog als deze hiervoor een SSD gebruiken is het af te raden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.