Tweaks voor Spotnet

Door: Maikel Dijkhuizen | 08 juni 2011 10:49

Apps & Software

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Na de ondergang van het razendpopulaire nieuwsgroepenforum FTD, zijn de meeste leden naar Spotnet overgestapt. Met dit programma kunt u immers prima films en muziek uit de nieuwsgroepen oppikken. Omdat de broncode van de freeware openbaar is, kunnen externe ontwikkelaars allerlei aanvullende applicaties maken. Hierdoor is het nog makkelijker om leuke downloads op te sporen. U leest in deze cursus onder meer hoe u filters toevoegt op basis van eigen criteria en op welke manier u een grotere database gebruikt.

1. Spotnet

Nadat de beheerders een rechtszaak verloren van Stichting Brein, ging FTD op 1 maart offline. Kort hierna ontpopte Spotnet zich als beste alternatief. Dit programma haalt de database met downloads rechtstreeks uit de nieuwsgroepen. De titels van films en muziekalbums die hierin staan, worden spots genoemd. Een groot voordeel is dat u mediabestanden direct kunt downloaden, want de freeware bevat een geïntegreerde nieuwslezer. Op onze website, kunt u zien waar de recentste versie binnen kunt halen. Om Spotnet te gebruiken, is het een vereiste dat Microsoft .NET Framework 4.0 op uw systeem staat. Als dat niet het geval is, helpt de installatiewizard u om dit pakket te installeren. Zodra u Spotnet voor de eerste keer opstart, vult u de gegevens van uw nieuwsserver in. Het duurt daarna even voordat alle spots zijn geïmporteerd. De database wordt geüpdatet wanneer u Spotnet opstart of als u rechtsboven op de knop Bijwerken klikt. Via Bewerken / Downloadmap geeft u aan op welke locatie u het gedownloade materiaal wilt bewaren. U gebruikt de zoekfunctie of de filters aan de linkerkant om interessante titels te vinden. Zodra u iets leuks hebt gevonden, klikt u bij een spot rechtsboven op de knop Downloaden.

Online FTD

FTD bestaat al enkele maanden niet meer, maar er is op het web wel een kloon te bewonderen. Surf maar eens naar de website Spotplanet. De database van Spotnet is in een FTD-jasje gegoten. Prettig is dat er een nzb-knop aanwezig is. Met een nzb-bestand geeft u eenvoudig een nieuwslezer de opdracht om een spot binnen te halen. Dat kan bijvoorbeeld met bekende downloadprogramma's als GrabIt, NewsLeecher of SABnzbd+. De makers van Online FTD hebben verschillende aanvullende functies toegevoegd. Zo is het mogelijk om uzelf op RSS-feeds van specifieke categorieën te abonneren. Wanneer u een account aanmaakt, kunt u daarnaast ook eigen filters toevoegen aan de gebruikersinterface. De applicatie werkt prima, al is het wel een nadeel dat spots traag openen. Overigens is de database van Spotnet ook op andere weblocaties te vinden, zoals FTDworld en NZBSpots.

 

Usenetgebruikers die treuren om het verlies van FTD, kunnen de online variant eens uitproberen.

2. Headerretentie

Als het aanbod enigszins tegenvalt in Spotnet, komt dat waarschijnlijk doordat de database niet zo uitgebreid is. Dat heeft te maken met de beperkte headerretentie van uw nieuwsserver. Spotnet haalt namelijk databasegegevens op uit de headers van een nieuwsgroep. Hierin staan enkele tekstregels met informatie over films en artiesten. Helaas focussen veel aanbieders van nieuwsgroepen zich op dit moment vooral op de downloadretentie, waardoor u wellicht te maken hebt met een compacte database. Dat is natuurlijk zonde, want u wilt het liefst de volledige downloadretentie benutten. Met een slim trucje is het gelukkig mogelijk om het databasebestand op uw harde schijf te vervangen, waardoor u ook oudere spots gemakkelijk oppikt.

3. Databasebestand verwisselen

In Spotnet worden er regelmatig uitgebreide databases aangeboden. Zoek maar eens op het trefwoord 'database' en bekijk het resultatenoverzicht. Lees overigens altijd het commentaar van andere gebruikers, want er worden soms spot-verzamelingen aangeboden waarin dubbele titels staan. Als er iets mis is, merkt u dat meestal snel genoeg aan de reacties. Zodra u een geschikte database hebt gevonden, klikt u rechtsboven op de knop Downloaden. Er staat nu een db-bestand op uw harde schijf. Het is belangrijk dat u nu eerst Spotnet afsluit. Start dan Windows Verkenner op en ga met behulp van de adresbalk naar de bestandslocatie C:\ProgramData\Spotnet. Houd er overigens rekening mee dat het een verborgen map betreft. Wanneer u XP gebruikt, navigeert u naar de bestandslocatie C:\Documents and Settings\All Users\Local Application Data\Spotnet. U ziet een db-bestand staan. Dit is de database die Spotnet momenteel gebruikt. Kopieer hiervan de bestandsnaam en hernoem het onlangs gedownloade db-bestand. Wis de oude database van uw harde schijf en zet het nieuwe db-bestand in deze map. Start Spotnet nu opnieuw, en merk op dat het aanbod veel groter is. De database wordt automatisch bijgewerkt met de nieuwste spots.

In Spotnet zijn veel uitgebreide databases te vinden.

Gebruik de naam van de oude database om het nieuwe db-bestand te hernoemen.

4. Extra filters en criteria toevoegen

In het linkerdeelvenster van Spotnet kunt u extra filters toevoegen. Op die manier geeft u bijvoorbeeld rockmuziek, documentaires of HD-films een eigen categorie binnen het programma. Met de extensie SpotDog stelt u aanvullende voorwaarden aan de filters. Zo is het handig om een lijstje te maken van speelfilms, muziekalbums en artiesten waarin u geïnteresseerd bent, maar die momenteel nog niet in de nieuwsgroepen aanwezig zijn. Als er een spot wordt geüpload die voldoet aan de door u gestelde criteria, vindt u deze terug onder een speciaal filter. Dankzij dit hulpmiddel achterhaalt u snel of uw favoriete films al zijn gespot. Een bijkomend voordeel is dat u hier geen zoekacties meer naar hoeft te ondernemen. Voor we SpotDog downloaden doen we eerst wat voorbereidend werk in Spotnet. U creëert eerst zelf een filter in Spotnet met het voorvoegsel SD_ zodat deze straks door SpotDog wordt herkend. Belangrijk is verder dat er geen spatie in de filternaam voorkomt. Een voorbeeld van een juiste filternaam is SD_favoriete_films. Op deze wijze voegt u naar eigen inzicht meerdere filters toe. Sluit nu Spotnet af.

Zorg ervoor dat u het voorvoegsel SD_ gebruikt, zodat SpotDog in staat is om het filter te detecteren.

0 Reactie(s) op: Tweaks voor Spotnet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.