Twee manieren om nu gratis naar Windows 10 te upgraden

Door: Mark Gamble | 24 januari 2017 14:35

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Volgende

Aanvankelijk was het vanaf september 2016 niet meer mogelijk om je Windows 7-installatie gratis te upgraden naar Windows 10. Maar: het kan nog steeds. Met deze twee manieren kun je alsnog gratis updaten en bespaar je jezelf een paar honderd euro.

Voor het upgraden van je bestaande Windows 7- of 8-computer heb je twee mogelijkheden. De eerste - meest eenvoudige, maar wel langzamere - mogelijkheid is door gebruik te maken van de zogeheten toegankelijksopties, ondersteundende technieken voor gebruikers met beperkingen. Via de speciale pagina van Microsoft kun je dan een in place-upgrade van Windows 7 of 8 uitvoeren naar Windows 10, waarbij al je instellingen en gegevens bewaard blijven. De tweede - iets omslachtigere maar meest effectieve - methode is door een compleet schone installatie uit te voeren.

Eerste upgrade-methode

Wil je Windows 7 of 8 direct upgraden naar Windows 10? Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van de toegankelijkheidspagina van Microsoft. Ga daarvoor eerst naar https://www.microsoft.com/nl-nl/accessibility/windows10upgrade.

Druk op die pagina simpelweg op de knop Nu upgraden. Er wordt nu een klein programma gedownload met de naam Windows10Upgrade24074.exe. Het kan zijn dat je een ander nummer aan het einde ziet. Start dit programma vervolgens om de upgrade te starten.

De tool controleert eerst of je computer wel in aanmerking komt voor de upgrade. De volgende parameters zijn daarbij van belang:

- Voldoende schijfruimte: er moet minstens 8 GB vrije ruimte op de harde schijf
beschikbaar zijn

- Je bestaande Windows 7- of 8-installatie moet geactiveerd zijn

Ook kan het zijn dat bepaalde programma's niet compatibel zijn met Windows 10, de tool checkt dat eveneens voor je. Er wordt dan aangeraden om de desbetreffende programma's te verwijderen.

Is aan beide eisen voldaan, dan kun je de installatie voortzetten. Let wel, je bestaande Windows 7 of 8-installatie wordt meteen geüpgradet naar Windows 10 met behoud van alle instellingen, gebruikersaccounts en bestanden. Je kunt deze installatieprocedure echter niet tussentijds stoppen of pauzeren. De upgrade duurt bovendien ook redelijk lang, omdat de tool eerst alle benodigde bestanden van Windows 10 worden gedownload.

De complete upgrade kan wel een uur tot twee uur in beslag nemen, dat is geheel afhankelijk van de omvang van je bestaande Windows 7- of 8-installatie: hoe meer programma's je hebt geïnstalleerd, des te langer duurt de upgrade.


Windows 10 'tijdelijk' installeren

Nog geen zin om nu al over te stappen? Dan kun je ervoor kiezen om Windows 10 via een tweede losse harde schijf tijdelijk te installeren en activeren op je computer. Via deze methode kun je dan alvast je hardware en installatiecode bij Microsoft activeren. Op een later tijdstip - als je Windows 10 definitief gaat installeren - hoef je niet opnieuw door de activatieprocedure heen te lopen.

Tweede upgrade-methode

De tweede upgrademethode is eigenlijk het meest efficiënt en logischer. Je installeert namelijk een schone installatie van het besturingssysteem, waardoor je met een schone lei kunt beginnen en geen last hebt van niet-compatibele software die je voorheen onder Windows 7 of 8 had geïnstalleerd. Bovendien is een schone installatie van Windows 10 veel sneller dan een directe upgrade over een bestaande versie van Windows 7 of 8, omdat er geen instellingen worden overgenomen.

Om van start te gaan met een schone installatie, moet je er zeker van zijn dat je sowieso al een goede back-up hebt van al je belangrijke bestanden. Tijdens een schone installatie van Windows 10 worden de vorige versies namelijk verwijderd. Als je die hebt, kun je van start gaan. Vergeet ook niet de oorspronkelijke installatiecode van Windows 7 of 8 op te schrijven of op te zoeken, want die code heb je namelijk nodig om zometeen je Windows 10-installatie te activeren. Activeer je Windows 10 niet, dan kun je het besturingssysteem maximaal 30 dagen uitproberen.

Download de Media Creation Tool

Om Windows 10 schoon te installeren, moet je gebruik maken van de Media Creation Tool. Deze software downloadt de Windows 10-installatiebestanden voor je en maakt vervolgens een bootable medium als een usb-stick of dvd. De tool kun je hier downloaden: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Kies op die pagina voor de knop Hulpprogramma nu downloaden.

Download de tool en start deze. Na enkele ogenblikken krijg je een vraag te zien: Deze PC nu bijwerken of Installatiemedium voor een andere pc maken. Kies voor de tweede optie:

0 Reactie(s) op: Twee manieren om nu gratis naar Windows 10 te upgraden

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.