Tweede Kamer stemt in met strengere terughackwet

Door: lub-snoek | 21 december 2016 09:07

Apps & Software

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de zogenaamde 'terughackwet'. Dankzij deze wet kan de politie gebruik maken van softwarelekken om de apparaten van de verdachten te hacken.

Streng

De nieuwe wet, genaamd Computercriminaliteit III, stelt de politie in staat om verdachten in strafonderzoeken te hacken. Hierbij gaat het niet alleen om verdachten van cybercrime, maar ook verdachten van strafzaken waarvoor de minimale celstraf 4 jaar is. Lees ook: Zo maak je je smartphone écht leeg.

De politie mag een lek gebruiken, maar moet het wel melden.

Vorige week debatteerde de Kamer al over de nieuwe wet. De Kamer bleek zeer verdeeld te zijn over het gebruiken van softwarelekken. De oorspronkelijke wet zou de politie in staat stellen om gebruik te maken van een softwarelek, zónder dat ze de eigenaar van de software op de hoogte hoefde te stellen van het lek.

De aangenomen wet is een strengere variant. De politie mag nog steeds gebruik maken van het lek om cybercriminelen op te sporen, maar moet het desbetreffende lek wel direct melden.

Uitzondering

Als de politie een lek ontdekt en dit wil achterhouden om verdachten te onderzoeken, dan moet de rechter-commissaris daarvoor toestemming geven. Een toets moet uitwijzen of het belang van het politieonderzoek niet zomaar boven de veiligheid van de software wordt gesteld.

Eerste Kamer

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel, gaat dit naar de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet echter geen meerderheid, waardoor het de steun moet krijgen van de CDA, ChristenUnie en SGP.

0 Reactie(s) op: Tweede Kamer stemt in met strengere terughackwet

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.