Tweederde van webvideo's is al H.264

Door: tonie-van-ringelestijn | 03 mei 2010 15:20

Nieuws

Het aandeel van video in het H.264-formaat is gestegen van 31 procent naar 66 procent. De groei is ten koste van Flash gegaan.

H.264 is nu verreweg het meest gebruikte videoformaat op het web, meldt Techcrunch op basis van cijfers afkomstig van Encoding.com, dat het afgelopen jaar vijf miljoen video's heeft geëncodeerd voor sites als MTV, WebMD, Brightcove, Nokia en Myspace. Volgens Encoding zijn zijn cijfers representatief voor het web in het algemeen.

Het aandeel van Flash is flink dalende. Flash vertegenwoordigt maar 26 procent van alle videos op het web, aldus Encoding.com. Een jaar geleden was dat nog 69 procent. Flash ondersteunt ook H.264, maar er is geen Flash-speler nodig om H.264-video's te bekijken. Alle filmpjes op YouTube, veruit de populairste videosite ter wereld, zijn ook beschikbaar in H.264-formaat. YouTube is goed voor 40 procent van alle webfilmpjes.

Jobs en Microsoft

Vorige week kraakte Apple-topman Steve Jobs Adobe Flash totaal af. Een van zijn kritiekpunten is dat Flash de accuduur van mobiele apparaten flink verkort. Volgens Jobs kan een iPhone op een volle batterij 10 uur video's met de H.264-codec (zonder Flash) tonen, terwijl mét Flash na 5 uur de batterij op is.

Ook Internet Explorer ondersteunt alleen de H.264-codec, zo maakte Microsoft eind vorige week bekend. Google Chrome ondersteunt zowel H.264 als het open-source alternatief, Ogg Theora.

Ogg

Dat H.264 'gesloten' is, is volgens Microsoft juist een voordeel ten opzichte van open source alternatieven. Er dreigt namelijk een patentoorlog tegen Ogg Theora. H.264 is een gangbare, maar gesloten codec, waarvoor in beginsel royalty's moeten worden betaald, alhoewel tot 2016 de licentie voor webgebruik gratis is.

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Tweederde van webvideo's is al H.264

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.