TwistedBrush Open Studio 16.24

Door: Martin Gijzemijter Martin Gijzemijter | 23 april 2010 14:38

Apps & Software

Wanneer u op zoekt bent naar goede gratis programma’s voor het bewerken van foto’s, dan hebt u keuze te over. Veel lastiger is het echter om een goed schilderprogramma te vinden. Of het nou lekker kliederen is met digitale vingerverf of echte kunstzinnige uitspattingen, TwistedBrush is in het leven geroepen om u daarbij te helpen.

TwistedBrush Open Studio is de gratis versie van TwistedBrush Pro Studio. Vaak zijn gratis varianten slechts een lokkertje om u over te halen de betaalde versie te kopen, door belangrijkste functies uit te schakelen of door u voortdurend te irriteren met allerlei “koop mij”-meldingen. Hier is dat gelukkig nauwelijks het geval, TwistedBrush Open Studio voelt aan als een solide, volledig pakket. Het enige grote nadeel ten opzichte van de betaalde versie is, dat u er geen gigantische hoeveelheid penselen bij krijgt en slechts beperkte mogelijkheden hebt om zelf penselen aan te maken.

Het programma is een volledig pakket, met als nadeel dat u wat weinig penselen krijgt.

Erg wennen

Gebruikt vooral programma’s als Photoshop of Paint Shop Pro, dan is dit programma even wennen. Allereerst omdat de interface vrij ruw is. De manier waarop met lagen wordt gewerkt en de menubediening, voelt minder intuïtief aan. Zo zijn lagen niet makkelijk te verslepen, en verandert u de omvang en transparantie van een penseel door in het linkermenu balkjes te verslepen, in plaats van de penseelgrootte te selecteren of daarvoor een waarde in te typen. Verder is het wennen, omdat ‘schilderen’ iets anders is dan fotobewerking. Bijvoorbeeld: trekt u met een bepaald penseel een streep, en gaat u daar met een andere kleur overheen (in dezelfde laag), dan mengen de kleuren enigszins met elkaar, zoals dat met echte verf zou gebeuren.

Het is ontzettend leuk om met de kleuren en penselen te spelen en te zien wat het effect is.

Mix tussen fotobewerking en artistiek

Al is dit programma vooral bedoeld voor digitaal tekenen en schilderen, er zijn nog voldoende opties aanwezig die doen denken aan fotobewerking, zoals het kloongereedschap, het gebruik van maskers en allerhande filters. Een handige optie is om de handelingen van uw creatieve proces op te slaan als een avi-filmpje. Daarnaast werkt het programma echt als schetsboek: wanneer u iets anders wilt doen, start u snel een nieuwe pagina, waarna u ook weer snel kunt terugbladeren.

Het programma werkt als een schetsboek waarin u snel tussen pagina’s kunt bladeren.

TwistedBrush Open Studio is echt een leuk programma om mee te stoeien. Zelfs als u niet heel creatief bent aangelegd, is het geweldig om te experimenteren met penselen en kleuren. Binnen de kortste keren creëert u een prachtig kleurenspel, zonder geknoei met stapels papier en verf. Helaas voelt de interface nog niet helemaal natuurlijk aan waardoor de hoeveelheid knoppen bij het starten van het programma nogal overweldigend kan voelen.

TwistedBrush Open Studio 16.24

Freeware

Taal Engels

Medium 14 MB download

OS Windows 9x/Me/2000/XP/Vista/7

Systeemeisen 28,5 MB harde-schijfruimte

Maker Pixarra

Oordeel 7/10

Pluspunten

Niet slechts een ‘reclame’-versie voor z’n grote broer

Ontzettend leuk om te stoeien met de kleuren en penselen

Photoshop-achtige onderdelen zoals lagen, filters en kloongereedschap

Mogelijkheid om werkproces op te nemen als .avi

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Interface voelt niet direct prettig aan

Geen uitgebreide opties voor het bewerken van penselen

0 Reactie(s) op: TwistedBrush Open Studio 16.24

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.