Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat)

Door: Koen Vervloesem | 03 november 2010 14:10

Apps & Software

Ubuntu 10.10 bevat geen schokkende nieuwigheden, maar is gebruiksvriendelijker dan ooit. Vooral de installatie van de Linux-distributie zelf en de installatie van programma’s zijn behoorlijk verbeterd. Bovendien is er voor netbookbezitters een nieuwe interface die de kleine schermpjes ten volle tot hun recht doet komen.

Met Ubuntu 10.10 heeft Canonical de nieuwste versie van zijn Linux-distributie uitgebracht. Het installatieprogramma voert nu een aantal taken op een slimmere manier uit. Zo kunt u ervoor kiezen om al tijdens de installatie updates te installeren, evenals software zoals Fluendo MP3 Decoder en Flash-plug-ins, twee zaken die u vroeger na de installatie zelf nog moest doen. Bovendien start de schijfindeler nu vroeger in het installatieprogramma, en terwijl u daarna nog vragen beantwoordt over de tijdzone, uw gebruikersnaam en wachtwoord, wordt de schijf op de achtergrond al gepartitioneerd en worden programma’s geïnstalleerd. Hierdoor verspilt u minder tijd aan de installatie, en moet u Ubuntu 10.10 op een snel systeem in minder dan een kwartier kunnen installeren.

Voor wie al een Ubuntu 10.04-desktop heeft staan, is het eenvoudig om te upgraden. Druk op Alt+F2 en typ update-manager -d in. Na de bevestiging met Enter zal het programma Updatebeheer opstarten en u melden dat er een nieuwe distributierelease 10.10 beschikbaar is. Klik op Upgrade en volg de instructies op het scherm. Nadat alle upgrades van de software geïnstalleerd zijn, herstart u en hebt u een Ubuntu 10.10-systeem.

Het installatieprogramma van Ubuntu toont een diavoorstelling van de mogelijkheden.

Applicaties

Als u uw nieuwe Ubuntu hebt opgestart en wat rondklikt, ziet u dat het geluidsmenu heel wat meer functionaliteit heeft gekregen. Wanneer u in Rhythmbox (het standaard muziekprogramma in Ubuntu) muziek aan het afspelen bent, toont het menu niet alleen een schuifregelaar voor het geluidsvolume, maar ook besturingselementen voor Rhythmbox, evenals de albumhoes van het huidige afspelende nummer.

De meeste standaardapplicaties zijn overigens hetzelfde gebleven, op één grote uitzondering: het fotobeheerprogramma F-Spot heeft plaatsgemaakt voor Shotwell. De laatste heeft minder functionaliteit, maar is wel gebruiksvriendelijker. U kunt altijd uw bestaande fotocollecties van F-Spot in Shotwell importeren, of natuurlijk F-Spot installeren en blijven gebruiken. Verder hebt u de beschikking over het kantoorpakket OpenOffice.org 3.2.1, de browser Firefox 3.6.10, het chatprogramma Empathy 2.32, enzovoort.

Softwarecentrum

Wie extra programma’s installeert, zal merken dat het Softwarecentrum heel wat uitgebreid is. Er wordt nu ook software te koop aangeboden (voorlopig enkel Fluendo DVD Player). Canonical hoopt hiermee commerciële softwareontwikkelaars voor Linux aan te trekken. Verder zijn er ook secties Aanbevolen en Nieuw in Ubuntu, waarmee u gemakkelijk nieuwe software kunt ontdekken. Met de geschiedenisfunctie kijkt u na wat u geïnstalleerd, verwijderd en geüpdatet hebt. En als u een toepassing selecteert waarvoor aanvullende pakketten bestaan, toont het Softwarecentrum die ook in een lijst, waardoor u ze eenvoudig samen kunt installeren door de gewenste pakketten aan te vinken.

Het Softwarecentrum geeft heel wat hulp bij het installeren van programma’s.

Netbookversie

Overigens heeft Canonical in Ubuntu 10.10 een nieuwe versie van zijn Linux-distributie voor netbooks. De Netbook Edition heeft nu een nieuwe interface, Unity, die meer werkruimte biedt voor kleine netbookschermpjes. De icoontjes van veelgebruikte toepassingen staan in een verticale balk aan de linkerkant, en de menu’s van programma’s zijn samengevoegd met de titelbalk. Bovendien wordt er maar één globale titelbalk getoond, omdat programma’s in de Netbook Edition gemaximaliseerd getoond worden. Al met al: of u nu een desktop, laptop of netbook gebruikt, Ubuntu is gebruiksvriendelijker dan ooit.

Ubuntu 10.10

Freeware

Taal Nederlands

Download 695 MB

Systeemeisen 256 MB RAM, 2,6 GB harde-schijfruimte

Maker Canonical

Oordeel 9/10

Pluspunten

Efficiënte installatie

Gebruiksvriendelijk softwarecentrum

Speciale versie voor netbooks

Minpunten

Fotobeheerprogramma Shotwell biedt minimale functionaliteit

Nog niet veel commerciële software te koop

0 Reactie(s) op: Ubuntu 10.10 (Maverick Meerkat)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.