Het uiterlijk van het Linux-besturingssysteem Ubuntu 11.04 (codenaam Natty Narwhal) is een ware stijlbreuk: Canonical heeft de klassieke (Gnome-)interface vervangen door zijn eigen interface genaamd Unity. Die werd al eerder toegepast in de netbookeditie van Ubuntu 10.10. Ook is er qua standaardsoftware het één en ander veranderd.

Dat Ubuntu nu standaard van de Unity-interface gebruikmaakt, betekent dat er geen speciale netbookeditie meer is. Unity is geoptimaliseerd om zo efficiënt mogelijk van uw verticale schermruimte gebruik te maken, wat uiteraard op de kleine netbookschermen van pas komt, maar ook op een laptop of desktop welkom is. Voor wie nog nooit met de laatste netbookeditie gewerkt heeft, zal deze facelift wel wat inwerktijd vragen. Overigens hebt u voor Unity wel geschikte 3D-videodrivers nodig. Indien u daar niet over beschikt, valt Ubuntu 11.04 automatisch terug door met de (vertrouwde) klassieke Gnome-interface op te starten.

© PXimport

De nieuwe Unity-interface is even wennen, maar werkt wel efficiënter.

Facelift

De Unity-interface bestaat uit drie delen: de ‘Dash’, de starter en het paneel bovenaan. De Dash is een menu dat verschijnt als u op het Ubuntu-logo in de linkerbovenhoek klikt. Hierin kunt u zoeken naar bestanden en applicaties opstarten. Tevens ziet u hier een lijst van de recent geopende bestanden, gedownloade bestanden, favorieten, meestgebruikte programma’s enzovoort. De starter is de balk links, die toont u welke applicaties er allemaal draaien en is standaard al gevuld met snelkoppelingen naar een aantal applicaties en mappen, plus de prullenbak en de werkbladwisselaar. Het paneel bovenaan toont de tijd en geeft toegang tot allerlei applets.

Nog iets nieuws is dat het paneel een globaal menu bevat: net zoals in Mac OS X worden de menu’s nu niet in het venster van elke toepassing getoond, maar toont het Unity-paneel de menu’s van de actieve toepassing, tenminste zodra u met de muiscursor over het paneel blijft hangen of u de Alt-toets ingedrukt houdt. Dit werkt nog niet bij alle programma’s: LibreOffice bijvoorbeeld behoudt nog zijn eigen menu. Verder gedraagt de Unity-interface zich nog op een aantal andere vlakken wat anders dan Gnome. Zo zijn schuifbalken nu veel dunner, amper zichtbaar eigenlijk, en als u met de muiscursor in de buurt komt, verschijnt er een kortere, dikkere schuifbalk.

Programma’s

De interface is niet het enige dat veranderd is vergeleken met Ubuntu 10.10. Zo zijn uiteraard ook de nieuwste programma’s toegevoegd, zoals Firefox 4. Het kantoorpakket OpenOffice.org heeft plaatsgemaakt voor LibreOffice 3.3.2 en de standaard muziekspeler Rhythmbox is vervangen door Banshee 2.0. Het Ubuntu-softwarecentrum ondersteunt nu ook beoordelingen (van 1 tot 5 sterren) en recensies, waardoor u met meer kennis van zaken applicaties kunt uitzoeken. Om zelf beoordelingen of recensies uit te delen, moet u wel met een (gratis) Launchpad-account aanmelden.

Gebruikers van een vorige versie van Ubuntu die willen upgraden naar versie 11.04 moeten rekening houden met een stevige inwerkperiode. Unity staat nog in de kinderschoenen en is daarom nog voor verbetering vatbaar. Bovendien zijn er nog te weinig mogelijkheden om het uiterlijk naar uw smaak aan te passen. Maar de interface is alleszins mooier dan het klassieke Gnome, maakt efficiënter gebruik van de aanwezige schermruimte en leidt de gebruiker minder af. Als u twijfelt, probeer de live-cd dan eens enkele uren uit voor u de nieuwste Ubuntu op uw computer installeert.

© PXimport

Het Ubuntu-softwarecentrum toont nu ook aanbevelingen en nieuwe programma’s.

© PXimport

Ubuntu

Freeware (opensource)

Taal Nederlands

Download 699 MB

OS N.v.t.

Systeemeisen 384 MB RAM, 4,6 GB harde schijfruimte

Maker Canonical

Oordeel 8/10

Pluspunten

Efficiënte installatie

Gebruiksvriendelijk softwarecentrum

Mooie en functionele Unity-interface

Minpunten

Unity-interface staat nog in de kinderschoenen

Weinig mogelijkheden om het uiterlijk aan te passen

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten