Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr - Krachtig en gebruiksvriendelijk

Door: Robbert Brus | 09 september 2014 15:00

Review

Je hoeft geen kristallen bol te hebben om te voorspellen wanneer de volgende release van Ubuntu zal zijn. Traditiegetrouw wordt er elk halfjaar een nieuwe versie uitgebracht en elke twee jaar een zogenoemde LTS-versie (long term support). Thrusty Tahr is Ubuntu's eerste release voor dit jaar.

Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr

Taal: Nederlands

OS: n.v.t.

Website: www.ubuntu.com

10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Mooie gebruikersomgeving
  • Stabiel
  • Ondersteuning tot april 2019
  • Veel kleine verbeteringen
  • Minpunten
  • Sommige onderdelen zijn half Engels half Nederlands

Hoewel de veranderingen ten opzichte van de vorige versies heel subtiel zijn, is het werken met Ubuntu 14.04 een stuk aangenamer. Unity 7, de grafische gebruikersomgeving, ziet er in zijn geheel een stuk mooier uit. Randen van vensters zijn net even wat beter afgewerkt en er zijn schaduwen toegevoegd. Pictogrammen in de Launcher kunnen nog verder worden verkleind en er is een optie gekomen om menu's op de titelbalk van vensters te tonen.

Tijdens het vergroten of verkleinen wordt niet meer het transparante lijntje weergegeven, maar wordt alle inhoud direct aangepast naar de omvang van het venster. In Unity Spread kun je nu via een trefwoord tussen je geopende vensters zoeken. Het vergrendelscherm is vernieuwd en eindelijk te activeren via de toetscombinatie Super+L (Windows-toets+L).

Je kunt nu in Unity Spread een trefwoord gebruiken.

Kernel

Onder de motorkap is ook een het een en ander gebeurd. De kernel is geüpdatet naar versie 3.13 en dat brengt de nodige verbeteringen met zich mee. Zo kunnen Samsung- en Intel-SSD's nu gebruikmaken van TRIM. Dit is een techniek die ervoor zorgt dat een SSD optimaal blijft presteren. De laatste versie van NVIDIA-prime lost een aantal problemen met X.org op en zorgt voor een betere compatibiliteit met de hardware. Daarbij kun je nu met NVIDIA Optimus switchen tussen de geïntegreerde GPU en de losse GPU. Verder is de ondersteuning voor beeldschermen met een hoge resolutie verbeterd en is de gebruikersinterface nu te schalen, zodat de pictogrammen en vensters beter zichtbaar zijn op highres-beeldschermen.

Conclusie

Ubuntu 14.04 is een zeer krachtig, stabiel en gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Hoewel de verschillen met de vorige versie niet heel erg groot zijn, is er duidelijk gehoor gegeven aan de vraag van de gebruikers. De support voor Ubuntu 14.04 duurt tot april 2019 en voor het eerst geldt dat ook voor alle andere officiële Ubuntu-distributies. Met name Lubuntu (een lichtere versie van Ubuntu) is daarom interessant voor mensen die hun Windows XP-computer nog wat langer willen gebruiken. Maar niet alleen voor oude computers is Ubuntu interessant, ook de moderne pc zal prima uit de weg kunnen met de nieuwe versie van dit OS.

Wil je eerst het besturingssysteem proberen, zet het dan op een dvd of usb-stick en start de live-omgeving. Op deze manier installeer je nog niets op je computer, maar kun je wel ervaren of je zelf met Ubuntu uit de voeten kunt. Wij zijn overtuigd!

0 Reactie(s) op: Ubuntu 14.04 LTS Trusty Tahr - Krachtig en gebruiksvriendelijk

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.